Byggahus.se

Bestridande av kommunplaner?

 1. L
  Medlem · 101 inlägg

  Lewen

  Medlem
  Har en fråga om bestridande när kommunen vill göra ett nybygge invid oss. Det rör sig om ett äldreboende samt 30 seniorbostäder på en kommunalt strövområde i ett villakvarter. Området är ganska stort så det är helt ok att de bygger, men inte att de anlägger parkering mm 4m från tomtgränsen.

  Min fråga är hur man bestrider en kommunal planritning. Bestrider man i första skedet hela planritningen, sedan synpunkter på detaljer, sedan ev önskemål om vissa ändringar. Allt för att förhala processen.

  Måste alla boende som är berörda runt om detta strövområde ge sitt godkännande, eller kan kommunen köra över oss ändå? Många frågor - men hoppas på hjälp med detta.

  Mvh
  Lewen
   
 2. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: Bestridande av kommunplaner?

  Skall börja med att ange vissa huvuddrag.

  När ny bebyggelse skall komma till stånd sker detta inledningvis genom att kommunen detaljplanelägger marken. Reglerna för hur denna planläggning skall gå till anges i plan- och bygglagen. Varje person som kan anses berörd av denna planläggning har då möjlighet att påverka den genom att denne skall beredas möjlighet till samråd. Om kommunen sedan inte lyssnar på vad som anförs finns ytterst möjligheten att överklaga kommunens antagandebeslut.

  Det finns ett antal mindre böcker och häften som handlar om plan- och bygglagen. Dessa kan exempelvis lånas på bibliotek.

  Lycka till!  :) :) :)  
   
 3. L
  Medlem · 101 inlägg

  Lewen

  Medlem

  Re: Bestridande av kommunplaner?

  Tack för tipset. Ska genast gå till biblioteket. Här ska stridas :)
   
 4. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Bestridande av kommunplaner?

  Det är endast de grannar var tomt/mark som gränsar till det planerade bygget som är sakägare, och vars besvär man handlägger som ett överklagande. Andras, icke berörda, överklaganden brukar återsändas, med motivering att de inte är sakägare eller berörda av förändringen. (finns undantag naturligtvis). Men när det gäller nya boende för äldre, som Du nämner, eller dagis, behandlingshem etc, så har det blivit svårare att stoppa den typ av lokaler/verksamhet.
  Men att lägga en parkering så nära er som 4 meter från tomten, går nog att diskutera med kommunen redan i inledningen. Här beror det sig naturligtvis även på hur långt
  ifrån ert bostadshus parkeringen hamnar, om den verkligen är störande och i vilken utsträckning parkeringen kommer att användas.
   
 5. S
  Medlem · 80 inlägg

  Sven2

  Medlem

  Re: Bestridande av kommunplaner?

  Om dom anlägger en parkering intill Er tomtgräns så bör ni kunna hävda att ni ÄR sakägare. Nu är det möjligt att kommunen skickar tillbaka handlingar, men vem som helst kan överklaga ett kommunalt beslut. Det är dock viktigt att bestrida ärendet skriftligt, senast under utställningsfasen.
   
 6. yonna
  Medlem · Österlen · 6 929 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Bestridande av kommunplaner?

  I mitt gamla område hade vi ett typfall. Den mycket vackra parkmarken gjordes om till äldreboende. Det första förslaget var en-och-en-halvplans-länga för ca 40 1-rumslägenheter. Närmaste grannen protesterade (bygget fördröjdes ca 5 år) och fick igenom sina krav på högst 1-planslänga.

  Resultatet blev inte lyckat. Den låga längan passar inte helt in i det gamla villaområdet där alla andra små villor med 2-våningshus på hög källarsockel i princip "trycker ner" nybygget. Den protesterande grannen fick - pga markbrist då huset blev så lågt - istället granninkörsel för sopor, grovingång etc. Inte helt lyckat. Protesterna från grannfastigheten sköttes enbart via brev och ilskna telefonsamtal. Även kommunanställda kan bli irriterade ...

  Här lyssnade man alltså till den närmaste grannen men resultatet blev ändå inte bra. Därför kan det vara vettigt att be att få träffa kommunens arkitekt personligen, sätta sig ner med denne/denna och i lugn och ro försöka få till stånd någon estetisk godtagbar lösning. Det är bättre att protestera "mjukt" och få input till andra lösningar som kanske inte behöver vara sämre och heller inte fördyrande för kommunen. Man kan tex acceptera snygg växtplantering som insynsskydd och med hög skötselnivå. Kanske det i kombination med häckar går att flytta parkeringsinfarten - det är troligen just den trafikerade infarten som skulle störa er mest? 4 meter låter väldigt nära och det kan vara möjligt att arkitekten/planeraren inte tänkt till så väldigt noga.

  Men det är viktigt att du samtidigt lämnar in skriftlig formell protest.
   
 7. E
  Medlem · 170 inlägg

  ejoakim

  Medlem

  Re: Bestridande av kommunplaner?

  Kan vara bra att känna till att om man vill överklaga en detaljplan så krävs det att
  man inkommit med synpunkt redan under samrådet, annars har man nämligen ingen talan.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.