Byggahus.se

Beskära träd.

 1. D09
  Medlem · västra götaland · 9 394 inlägg

  D09

  Medlem
  Hej

  Vill beskära ner detta någon meter.

  Vet dock inte vad det är för träd.

  Några tips på vägen hur gå tillväga?

  Har tyvärr inte råd att ta in firma.

  När jag köpte huset så såg trädet ut som ett japanskt bansaiträd ( eller hur det nu stavas ) men det har vuxit på höjden sen dess.
   
 2. fahlis
  Medlem · Västra Götaland · 1 716 inlägg

  fahlis

  Medlem
  Närbild på löven underlättar identifiering …
   
 3. D
  Besserwisser · E · 17 911 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Dålig bild, men jag gissar på någon typ av lönn.
   
 4. D09
  Medlem · västra götaland · 9 394 inlägg

  D09

  Medlem
 5. D09
  Medlem · västra götaland · 9 394 inlägg

  D09

  Medlem
 6. D09
  Medlem · västra götaland · 9 394 inlägg

  D09

  Medlem
  Här någonstans skulle jag haft ett önskemål att ta ner det men jag är helt okunnig kring detta.
   
 7. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 458 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Ser ut att vara ngn form av japansk lönn.
  Ett välväxt exemplar.

  Ta ner det till ca en halvmeter under den höjd du vill ha som sluthöjd. Ta av stammen precis ovanför en grenklyka. Grenar tar du bort precis utanför grenkragen. Detta för att det ska ha en chans att valla över skadan. Beskär trädet med fördel nu direkt så det hinner läka den färska sårytan innan vintern. (JAS = Juli, Augusti, September = de bästa månaderna att beskära alla vedartade växter.)

  Lönnar är blödare som inte bör beskäras annan tid än nu på sommaren, och japanska lönnar ligger på gränsen för sin härdighet så de är förmodligen extra kinkiga.

  När det är beskuret så får du varje år göra en sommaransning, dvs beskära tillbaka en del av årets tillväxt. På det sättet kan du också allteftersom justera din stora beskärning från i år, så att du formar kronan så som du vill ha den.

  Det finns ingen garanti att den överlever denna beskärning, men om den ändå är för stor nu så spelar det kanske mindre roll? I värsta fall får den ersättas av en annan växt. Går det så går det.

  Lycka till.
   
 8. fahlis
  Medlem · Västra Götaland · 1 716 inlägg

  fahlis

  Medlem
  Acer Palmatum 'Emperor' ?
   
  • Laddar…
 9. D09
  Medlem · västra götaland · 9 394 inlägg

  D09

  Medlem
  Det blir att klättra med sågen nu till helgen då :)

  Grymma är ni!! :ok: Stort tack :)
   
 10. D09
  Medlem · västra götaland · 9 394 inlägg

  D09

  Medlem
 11. B
  Medlem · Stockholms län · 23 713 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Du kan inte ha vågräta snitt för de kommer inte att torka fort efter regn och då trivs rötsvamparna, och du måste också såga längs efter grenkragarna så att de sårläkande ämnena där kan göra något nytta och valla över snittytan för att förhindra rötangrepp.
  Se http://www.gardochtorp.se/beskar-traden-ratt.aspx?article=4222 avsnittet "Hur ska man beskära"
   
  • Laddar…
 12. D09
  Medlem · västra götaland · 9 394 inlägg

  D09

  Medlem
  Jag ska göra om det imorgon :)

  Ska jag snitta såhär?

  PS. Tack för länken
   
 13. B
  Medlem · Stockholms län · 23 713 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Det vänstra ser någorlunda ut (det är svårt att se på en bild hur grenkragen går) och det är viktigt att inte skada grenkragen samt att få liten snittyta.

  Eftersom det högra väl är en stam har den ingen grenkrage men du kan inte såga så där snett för då blir snittytan alldeles för stor utan du ska sträva efter att snittet är nära tvärs stammen men utan att bli helt vågrätt.

  Det borde gå att söka fram en bättre beskrivning av hur man beskär träd än den jag länkade till som var väldigt kortfattad, om inte så brukar bibliotek ha trädgårdsböcker som tar upp beskärning.
   
  • Laddar…
 14. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 458 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Pröva att gå runt och titta på andra träd och hur deras greninfästningar ser ut. Vissa träd har väldigt tydliga grenkragar och det gör det lättare att förstå vad grenkrage är och hur de börjar/slutar. Även på träd som inte har så tydligt definierade grenkragar.

  Träd som man beskär årligen är bra att ta ett varv runt trädet både på sommaren (med löv) och på vintern (utan löv). På sommaren ser man hur de ser ut "på riktigt", och på vintern ser man tydligare hur grenarna går. Sedan får man överlappa dessa bilder i sin interna filmverkstad (hjärnan) för att få en god uppfattning om var man ev behöver beskära lite rejälare än bara vanlig sommarputsning av årets skott.

  Det är också väldigt bra att titta på knoppar längs grenarna, för de indikerar var ev nya grenar kommer att växa ut, och de grenarna kommer att växa i den riktning som skottet har. Detta nyttjar man vid beskärning för att få grenar åt det håll man vill ha dem. Dvs om man klipper in en gren/stam så gör man det precis ovanför den knopp/gren som man vill ha/spara. Om du tittar i litteratur (alt Googlar) på beskärning av rosor/rosbuskar så bör du hitta många bra beskrivningar (med bilder) på hur man gör. Så blir säkert min rappakalja mer begriplig.
  Om inte rosbeskärningsbeskrivningar känns inspirerande så fungerar beskärning av äppelträd precis lika bra. Finns massvis av bra instruktioner där också.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.