personstarthumb-up

Beskära Thuja

13k läst  4 svar

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Har läst någonstans att Thujan skall beskäras i maj-juni ?! Vad riskerar jag genom att beskära/klippa den nu i augusti ?
   
 2. yonna
  Medlem Nivå 13

  Re: Beskära Thuja

  Du kan beskära den redan nu (så snart som möjligt). Skillnaden med vårbeskärning är att den kommer igång snabbare då. Risken är att en hård beskärning nu i augusti får den att se trist ut hela vintern. Beroende lite på var du bor i landet är det bästa rådet att inte beskära den alltför hårt nu utan endast putsa. I vår kör du på hårdare - precis efter att den 'tänt'.
   
 3. S
  Medlem Nivå 1

  Re: Beskära Thuja

  Bor på västkusten och Thuja-häcken som det gäller har skjutit ordentligt i höjden i år och har passerat den höjd vi vill ha med 30-40 cm. Vill framförallt kapa topparna (från ca 240 cm till ca 200 cm) nu och ev putsa sidorna lite grann, kan tänka mig att vänta till våren med det. Är det OK tror du ?
   
 4. yonna
  Medlem Nivå 13

  Re: Beskära Thuja

  Om du tar toppen med sekatör kan du göra det så att själva kapningen sker 'nere i thujan' - där sidogrenarna skymmer snittet. Då kommer den inte att se så rumphuggen ut den kommande vintern eftersom tillväxten nu är i avtagande. Om inte häcken står i utsatt läge på västkusten kan du göra det redan nu - ju tidigare desto bättre.
   
 5. S
  Medlem Nivå 1

  Re: Beskära Thuja

  Stort tack ! :)
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: