Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Beskära körsbärsträd - när, var, hur?

 1. R
  Medlem · Gävleborg · 22 inlägg

  Roopon

  Medlem
  Hej! Jag planterade ett körsbärsträd i juni förra året. Finns det någon vänlig själ som kan berätta när och var (se bild) jag ska beskära det?

  Tack!
   
 2. Gammelnörden
  Medlem · Uppsala län · 1 037 inlägg

  Gammelnörden

  Medlem
  Enligt "Beskärningsboken (Natur och Kultur)" ska man efter en eventuell beskärning i samband med planteringen i stort sett låta det vara. "Fortsättningsvis utvecklas körsbärsträdets krona bäst av sig själv, utan ingrepp. Om enstaka skadade eller sjuka grenar behöver gallras bort, gör man det på hösten efter skörden. Då riskerar man inte heller att trädet försvagas av blödning från såren efter beskärning."
  För övrigt bör man aldrig gallra antalet grenar från stenfruktsträd som i bunt överstiger stammens tjocklek.
   
 3. Stefan N
  Verktygstokig · Stockholm Täby · 10 847 inlägg

  Stefan NPremiumikon: Hand

  Verktygstokig
  Unga träd beskärs på senvåren helst, inte hösten. Sen måste man va noga att man har vassa och rena skär.
  Grenar som pekar inåt tas bort och helst ska inte grenar korsa varandra.
   
 4. Gammelnörden
  Medlem · Uppsala län · 1 037 inlägg

  Gammelnörden

  Medlem
  Om det är ett äpple- eller päronträd. Körsbär- och plommonträd beskärs tidigast på sensommaren eftersom dom blöder kraftigt och får svårt att läka snittytan, speciellt sötkörbärsträd.
   
  • Laddar…
 5. Stefan N
  Verktygstokig · Stockholm Täby · 10 847 inlägg

  Stefan NPremiumikon: Hand

  Verktygstokig
  Finns tydligen olika skolor om detta....
   
 6. A
  Medlem · 2 392 inlägg
  Egentligen inte, stenfruktsträd är känsliga för beskärning eftersom de har svårt att läka sår. De är dessutom vad man brukar kalla för blödare så måste man göra ett ingrepp så är tiden nu absolut fel nu. Om detta är nog de flesta överens.

  Man måste inte beskära men beskärning skall alltid ha ett syfte, att man vill åstadkomma något så vad vill du förändra på ditt träd som en beskärning kan bidra till? Jag tycker det ser jättefint ut nu.
   
  • Laddar…
 7. T
  Medlem · 316 inlägg

  TottoGBG

  Medlem
  Svårt att se på bilden men jag tycker att det ser ut som om det inte finns någon genomgående stam utan tre grenar som utgår från samma punkt på stammen. Är det fallet bör det rättas till genom att man bestämmer sig för vilken som ska vara toppkottet och kortar av de grenar som kan konkurrera. Jag är inte så hemma på körsbär men nog kan det väl vara idé att korta in både grenar och toppskott för att får starka grenar och stimulera toppen till god utveckling? Framåt sensommaren.
   
 8. Stefan N
  Verktygstokig · Stockholm Täby · 10 847 inlägg

  Stefan NPremiumikon: Hand

  Verktygstokig
 9. Gammelnörden
  Medlem · Uppsala län · 1 037 inlägg

  Gammelnörden

  Medlem
  Den typen av beskärning som blomsterlandet framhåller som generell är ju egentligen en beskärning specifik för kronträd, dvs träd som har en tydlig mittstam med huvudgrenar, sidogrenar och tilläggsgrenar.
  Den typen av beskärning som syftar till att göra kronträdet korgformat kan rimligtvis inte appliceras på ett träd som ympats och beskurit så att det redan från början växer korgformat dvs utan tydlig mittstam.

  För övrigt kommer de enda skotten som stimuleras genom hård beskärning vara vattenskott och du startar en ond cirkel där du klipper vattenskott för att forma trädet och trädet svarar med fler vattenskott för att kompensera det du klipper bort och du försenar fruktsättningen.

  Lika underligt är det att förorda att försöka beskära ett redan korgformat träd till att bli ett kronträd med en beskärningsmetod som syftar till att göra ett kronträd korgformat så som föreslaget av TottoGBG.

  Jag håller helt med Abies koreana om att beskärning inte ska utövas för beskärnings skull. Det bästa är om man från början väljer ett träd vars naturliga växtsätt är något man önskar och uppskattar. Istället för att köpa träd och sedan genom beskärning tvinga dom till en trädform som vi har fått för oss att alla träd borde se ut som. Är man road av att ägna en stor del av sin tid till att beskära vattenskott, så för all del fortsätt att tillämpa arbetskrävande beskärningstraditioner från kommersiella fruktodlingar på villaträdgårdens prydnadsträd...
   
 10. T
  Medlem · 316 inlägg

  TottoGBG

  Medlem
  För all del, de som vill ha "korgen" i nivå med knäna behöver ju inte tänka på att stimulera toppskottet.

  Vattenskott kan bli ett problem på träd som berövas för stor del av sin krona men unga träd i uppbyggnadsskedet är inte särskilt känsliga.
   
 11. Gammelnörden
  Medlem · Uppsala län · 1 037 inlägg

  Gammelnörden

  Medlem
  Men man måste ju ta hänsyn till var i landet trädet är planterat samt att olika sorter kan ha olika egenskaper och vara olika känsliga för beskärning. Ett körsbärsträd planterat i Skåne har t ex inte lika stor risk att få frysskador efter hård beskärning som ett planterat längre norrut.
   
  • Laddar…
 12. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 567 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Jag skulle korta in den där som går rakt upp litegrann, nån gång i sommar. Då utvecklas sidogrenarna bättre, och den grenen (som ju kommer att bli stammen) kommer att utveckla ytterligare någon eller några grenar som går mer åt sidan istället för en stor rakt upp.

  I övrigt beskär man som sagt körsbär så lite som möjligt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.