Byggahus.se

Besiktning och besiktningsman

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 529 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Både som byggherre, köpare, säljare och ägare av småhus kan du ha nytta av en besiktningsman. Det gäller bara att välja en kunnig och oberoende yrkesman. Gå på referenser eller anlita en certifierad besiktningsman.


  Du kan läsa artikeln här: Besiktning och besiktningsman
   
 2. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Jarlhov

  Känner jag igen huset från Lomma möjligen??
   
 3. Marlen Eskilsson
  Administrator · Skåne · 6 425 inlägg

  Marlen Eskilsson

  Administrator
  Rätt gissat!
   
 4. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Toro

  Supersnyggt !
  Någon som vet vad det är för tillverkare?
   
 5. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Anonym Deralte

  Känner inte igen termen "garantibesiktning", den nämns inte överhuvudtaget i det vanligen förekommande kontraktsformuläret ABS 05 som ofta användes vid ex totalentreprenad. Antagligen en gammal term för den besiktning som man som byggherre kan låta göra inom 2 år efter den företagna slutbesiktningen.
  Det är bra att använda rätt nomenklatur, det underlättar för läsaren.

  Deralte
   
 6. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Anonym

  Vad kallar du "den besiktning som man som byggherre kan låta göra inom 2 år efter den företagna slutbesiktningen" då?
   
 7. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Anonym

  Har fått veta att man kan anlita besiktningsman från kammarkollegiet. Dom är helt oberoende.
   
 8. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Jan-Erik Eriksson

  Beträffande Garantibesiktning så är det fel att skriva
  "Felen som då påtalas får inte vara samma som vid slutbesiktningen"
  Garantibesiktningen är en helt ny fristående besiktning som skall vara för att bedöma vad som uppträtt under garantitiden.

  Har ett fel påtalats vid slutbesiktningen och åtgärdandet konstateras vid garantibesiktningen att det inte blivit tillräckligt bra så får det givetvis tas upp.

  Ex en målningsbättring som såg bra ut direkt efter åtgärden enl slutbesiktningsanmärkningen men har blekt sig avsevärt annorlunda än omgivande yta under garantitiden är ett klart garantifel.

  Även ett fel som återkommit under garantitiden får tas upp.

  Ta kakelfogar i badrum som anmärkts i slutbesiktningen att fogarna släppt, skulle man inte då få ta upp det på garantibesiktningen att det släppt fogar igen???!!
  Helt fel.

  beträffande slutbesiktning så finns det idag ett viktigt skäl till att ha en oberoende besiktningsman som gör en slutbesiktning.

  Får Du en framtida skada och vill använda byggfelsförsäkringen så behöver Du ett slutbesiktningsprotokoll som visar att inte felet fanns när huset var färdigt.

  Det betyder också att om det fanns en anmärkning vid slutbesiktningen med ett fel som kan orsaka en vattenskada så måste Du efter att felet åtgärdats låta besiktningsmannen göra en efterbesiktning och skriva ett utlåtande (protokoll) där felet inte är upptaget längre.
   
 9. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Byggaren

  Ni måste har ett sakfel i artikeln. Överbesiktning begärs inte av byggherren om denne utsett besiktningsman. Det görs när entreprenören utsett besiktningsman som har godkänts av byggherren, men där denne inte är nöjd med resultatet av besiktningen.

  Själva överbesiktningen tillgår sedan enligt ett av följande två alternativ. (Tillvägagångssättet är detsamma som vid skiljedom.)

  1. Parterna enas om en gemensam besiktningsman. Det går inte att begära överbesiktning på resultatet.
  2. Vardera parten utser sin besiktningsman, som i sin tur utser en gemensam 'ordförande'. Det går inte heller här att begära överbesiktning på resultatet.

  Skulle byggherren få begära överbesiktning på ett resultat, framtaget av byggherrens egen utsedda besiktningsman, skulle det vara att underkänna den besiktningsman h*n själv utsett och entreprenören rättslös ifall #2 gör en striktare bedömning än #1.

  Betr. det som förr kallades garantibesiktning (som ska utvisa om något inte hållit 'måttet' under garantitiden) har ni glömt nämna att vid denna besiktning får inte fel tas upp som existerade vid slutbesiktningen, men där inte observerades. M.a.o. har besiktningsmannen (el. kvinnan) missat i sitt utförande, går det inte att komma dragandes med det vid 'garantibesiktningen'.
  Garantibesiktningen ska bara utvisa förändringarna i förhållandet mellan slutbesiktning och garantitidens utgång. Annars blir det rundgång på det hela. Då får vi en situation som inte håller juridiskt.
  ______________
  Byggaren
   
 10. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Besiktningsman VVS

  Garantibesiktning är en allmänt vedertagen benämning som används. Garantibesiktningen skall göras innan den avtalade garantitiden löper ut (idag inte helt ovanligt med ända upp till 5 år).
   
 11. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  kan ni rekomendera någon besiktnings man som är bra eftersom jagt har o göra med modulent eller finndomos nonchalans och idioti.
  Tackar för svar
  MvH
  Oroliog hus ägare
   
 12. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Någon som vet vad det är för tillverkare.ugg schuhe
   
 13. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Stig

  Detta huset är nog inget Älvsbyhus i alla fall! Gällande en bra besiktningsman finns det flera. Vi har nyligen flyttat från gården på landet till huset vi köpt i Landskrona, vi valde att anlita www.sverigesfastighetskonsult.se. och vi är helt nöjda än så länge! :)
   
 14. J
  Medlem · Skåne · 34 inlägg

  Jonny Andersson

  Medlem

  Sluta påstå att SBR är seriösa!

  Att välja besiktningsman från SBR är INGEN garanti för att få en kompetent och oberoende besiktningsman. Sydsvenskan skrev flera artiklar om besiktningsmannen Björn Gerdhem i Staffanstorp för flera år sen och som var "certifierad besiktningsförrättare och rekommenderad av SBR". Se den här artikeln i Kvällsposten http://www.expressen.se/kvp/alla-risker-finns-med-i-protokollet/ där man fortfarande kan läsa om honom. Sydsvenskans artiklar tycks inte finnas fritt tillgängliga längre och Björn Gerdhem tycks inte finnas på SBR:s lista längre men det gjorde han förr. Jag mailade faktiskt dem en gång då för många år sedan när Sydsvenskan återigen skrivit om ett par som köpt ett hus som visade sig vara fullt med mögel och som de betalat miljoner för. SBR gav ett intetsägande svar som bara bekräftade att de håller såna som Björn Gerdhem om ryggen. Det är inte seriöst! Och det orsakar katastrof för de som han blåser. Jag har aldrig drabbats av något sånt här och har inget egenintresse i det men jag lider med de som råkat ut för det och som fått sin ekonomi förstörd för oöverskådlig framtid efter att de betalat ett par miljoner för ett hus som i vissa fall varit ett rivningsobjekt. Så sluta hänvisa till SBR! Det skulle behövas någon annan statligt kontrollerad förmedling av besiktningsmän istället. Kräv det men sluta lura folk att lita på SBR!
   
 15. G
  Anonym

  gäst

  Anonym
  Själv ger jag inte mycket för besiktningsmän, tyvärr. Vi blev rekommenderade en besiktare när vi skulle sälja. Min man påtalade att om man stänger av huvudkranen till vattnet, så läcker den igenom lite. Dvs en droppe då och då.(Påtalar att vattenledningen är bytt från gatan in i huset) Efter besiktningen skickades underlaget till mäklaren, 2 dagar senare ringer banken! Och frågar : Hur ska vi göra med huset? Vad då ?svara vi. Ja, ni har ju en vattenläcka, huvudledningen har ju gått av på mitten. Detta var inte lätt att hävda, besktningsmannen sa att så här är det. Plus att han skulle ha 10 000:- för detta och vägrade göra om besktningen. Vi förlorade kunder, det var en jävla soppa. Den ende som fattade nåt var faktiskt banken, som gav mäklaren en känga. Den nya ägaren brydde sig inte om beskitningsunderlaget.De fattade ju givetvis att om hela slangen var av skulle det inte finnas vatten i huset och det skulle var väldigt sank mark.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.