Byggahus.se

Bergvärmepump - finns det någon som är nöjd??

 1. Nissens
  Medlem · 2 423 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Aha, men jag har värmepumpen i tvättstugan så det är inte så noga. Viktigast är driftsäkerhet och service samt verkningsgrad. :)
   
  • Laddar…
 2. G
  Medlem · 64 inlägg

  Gaston11

  Medlem
  Det är villa värmepumpar inte fastighet stor värmepumpar.
   
 3. R
  Medlem · 2 211 inlägg
  Ok jag jämförde med greenline c9/e9. Har en greenline (vad nu den heter) idag som sagt fungerat utan problem sedan 2001. Finns ingen anledning att bryta en bra trend vid byte och byta till utländskt tillverkat då =)
   
 4. D
  Medlem · landet · 718 inlägg

  Dr.L

  Medlem
  Daikin är bra på mycket, dom är
  Tex bäst i att ha en riktigt usel support...

  jobbar man med värmepumpar så vet dom flesta av oss att Thermia Atlas är outstanding just nu, tyvärr för oss som jobbar med andra märken..
   
 5. richardtenggren
  Självbyggare · Gävle · 3 497 inlägg

  richardtenggren

  Självbyggare
  Känns bra att höra, vi installerade vår i feb! :)
   
 6. F
  Medlem · 3 inlägg

  FerroampMats

  Medlem
  Jag tänker så här.... Det är nog viktigare att du ser till att få en bra montör/leverantör, än apparat. Om det är en bra montör/leverantör får du automatiskt rätt BVP eftersom han/hon kan bedöma vad som är bäst för dig. Kolla lokalt om referenser och omdöme. Ge din feedback om vad du vill ha, lyssna på vad dom säger och köp från den som inger förtroende.
   
  • Laddar…
 7. J
  Medlem · D · 1 093 inlägg

  Jehu

  Medlem
  Vilken regelbunden service behövs?
  Jag tittar till vår CTC ibland och kollar att det inte är några larm och att temperaturerna ligger rätt. Drog upp en kabel till hallen så jag lätt kan se vad panntempen ligger på.
  Annars är väl det bästa (förutom besparingen) att det är servicefritt. Har bytt kompressormodulen en gång på garanti och en givare 2009. Det är allt, på 18 år.
  Annat var det med oljebrännaren, den krävde mycket service. Pellets är väl samma.
  Det som utmärker en bra vp-installation är att den ger en hög komfort och är nästan servicefri.
  Kollade senaste årsförbrukningen nu, 18500 kWh! Nytt rekord. På 370 m2, måttligt isolerat.
   
 8. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 212 inlägg

  MathiasS

  Medlem
  Jag tänker tvärtom. Men det beror inte på att vi tycker olika utan bara att förutsättningarna inte är lika för alla.

  Ska man nyinstallera en pump och inte är säker på hur anläggningen ska dimensioneras är det viktigt att få bra hjälp med detta. Det kommer då vara viktigare att få dimensioneringen rätt än att få rätt märke på plåtskalet.

  För den som sedan länge har en stabil anläggning, men en sådan som närmas sig sin tekniska livslängd, är behovet av dimensioneringen blygsamt. Sitter själv i den sitsen och jag vet vad jag vill ha, men den stora osäkerheten är vilka modeller som är bra. Vi ser tidigare i tråden att sedan jag köpte min Nibe 1210 har Nibe lyckats både bra och dåligt med pumparna, speciellt på senare tid och detta gör det svårt att välja. Det räcker inte att titta på specen för att välja rätt - tips från er som servar värmepumparna är därför ovärderligt. Vilka modeller fungerar stabilt och vilka gör inte det? Tror det finns svarta får hos alla tillverkare, inte bara Nibe.
   
  • Laddar…
 9. K
  Tillbyggare · Västra Götaland · 2 855 inlägg

  karlmb

  Tillbyggare
  Varför inte en Viesmann med R290?
  Tydligen bra kvalitet där.
   
 10. S
  Medlem · 4 inlägg

  Staraction

  Medlem
 11. Nissens
  Medlem · 2 423 inlägg

  Nissens

  Medlem
  Sha, kan inget om Thermia, på vilket sätt utmärker de sig?
   
 12. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 28 212 inlägg

  MathiasS

  Medlem
  ja bra fråga, dessa var lite på gång redan för 15 år sedan men då liksom nu var det så få som körde dessa att man inte riktigt fick någon känsla för vad man köpte. För egen del blir det inget märkesbyte, jag kör vidare med någon av nibepumparna när det är dags för byte, känner att jag kan reglersystem etc rätt bra nu.
   
 13. Per Ola Persson
  Allvetare · Halmstad · 93 inlägg

  Per Ola Persson

  Allvetare
  De större fabrikaten är likvärdiga i prestanda, jag skulle valt någon av de som har lång nordisk erfarenhet (Bosch/IVT, Nibe eller Thermia). Sedan är det viktigaste att välja rätt installatör som kan värmepumpar, kan dimensionera själv och anpassa anläggningen till det nuläge som råder.
  När det krånglar är det viktigt att snabbt kunna få kompetent hjälp och service. De fabrikat som har många installationer i ett område har också säkerställt att det finns servicekapacitet.
  Sedna kan man säkert hitta "lågprislösningar" som har samma prestanda, men viktigt att ha klart för sig att mn behöder service och reparationer då och då. Värmepumpen är ingen evighetsmaskin, utan regelbunden service och underhåll är det långsiktigt kostnadseffektivaste
   
 14. J
  Medlem · D · 1 093 inlägg

  Jehu

  Medlem
  Nu sa du det igen, utan att specificera vilken typ av service en bergvärmepump behöver.
  Rundsmörjning? :)
  Och vilka lågprisalternativ finns det när det gäller bergvärme??
   
 15. J
  Medlem · 6 215 inlägg
  Så länge en VP går och det är varmt i huset, kanske även VV, ska man inte röra något.( lite som en Duracellgubbe bara går och går ) Det som kan vara bra är att kolla filtren på KB, där kan det bli lite av typ gele i. VB-filtret har en förmåga att komma skit i från radiatorkretsen som är av stål/järn, framförallt om man har otur så kan det bli magnetit i det. Märker man det bör man sätta in ett magnetitfilter.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.