Bergvärme Stockholm?

2k läst  36 svar

 1. Stickan56
  Husägare · Nivå 9
 2. N
  Medlem Nivå 4
  Så ifall vi väljer IVT så krävs service varje år för att garantin ska gälla?
   
 3. T
  Medlem · Nivå 7
  IVT kräver service två gånger under "garantiperioden" för att garantin ska gälla. Servicen kostar typ 2500-3000 per gång, så en merkostnad på 5-6tusen.
   
 4. B
  Medlem Nivå 7
  Daikin har ingen support till slutkund vilket jag tycker är en stor nackdel. Alla eventuella frågor måste gå via din återförsäljare. Jag skulle välja nibe pga att det är lätt att få hjälp om något strular.
   
  • Laddar…
 5. N
  Medlem Nivå 4
  Gällande NIBE F1255-16, funderar om den inte är för stor och kommer därför dra mer el än det behövs?
   
 6. B
  Medlem Nivå 7
  Den är väl en inverter, så den drar väl inte mer än vad som krävs?
   
 7. T
  Medlem · Nivå 7
  De finns två typer av kompressorer.
  Av-på. Dvs full effekt till värmesystemet är uppvärmt, sedan slår den av. När värmesystemet är tillräckligt kallt så slår den på full effekt igen, och så vidare.
  Eller
  Iverter - en varvtalsstyrd kompressor som anpassar effektuttaget efter effektbehovet för tillfället. precis som @Baskavoda säger så är Nibe F1255 en sådan.

  De finns ett visst spann där kompressorn är som effektivast, kan ses i diagram på Nibes hemsida. Största nackdelen att ha en för stor kompressor är att denna effektiviteten kan ligga lite utanför vad ditt hus förbrukar. I mitt fall valde jag mellan en f1255-6 och en f1255-12. en f1255-6 skulle ge en ytterligare besparing på ca 600kr per år i el, för att dess effekspann låg bättre till. och så klart ett dyrare pris vid inköp av en större pump. Men en större kompressor behöver inte jobba lika hård, och då är ljudnivån betydligt lägre. Så de är lite att ge och ta. Där brukar firmorna ha ganska bra koll på vad som funkar bäst.

  Skriv gärna ett hantverkaravtal med installatören, precisera slutdatum och ett bra vite. Så finns det en morot att göra klart i tid å så. Jag brukar köra vite på ett grundbelopp första veckan, typ 3-4k sedan 3% av kontraktssumman per vecka. Då finns de en motivation att göra klart eller prioritera din installation. =0)
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: