Byggahus.se

Bergvärme i funkishus med 1-rörs högtempsystem

 1. E
  Medlem · 305 inlägg

  ErikL

  Medlem
  Hej,

  Vi funderar på att byta elvärmen i ett funkishus i Stockholm mot ett mer ekonomiskt alternativ, i första hand bergvärme. Borrningen ska inte vara något problem, men frågan är snarare hur det ser ut ekonomiskt/praktiskt.

  Den totala uppvärmda arean är ca 160m2. runt 30 av dessa ligger i den inredda källaren som närmast är ett suterrängplan. För närvarande gör vi av med en bit över 33000 kWh per år inklusive hushållsel för 2 vuxna + 2 barn.

  Problemet är möjligen att det är originalradiatorer (gigantiska) med ett högtemperaturs enkelrörsystem, och av byggnadsvårdsskäl vill man förstås inte byta ut dessa.

  Så, har några av er erfarenheter från liknande hus? Går det ändå att få rimlig komfort och ekonomi runt bergvärmen? (vi lär inte ta något lån för att installera)

  Det andra jag insett är att marknaden i Stockholm är rena djungeln och många verkar speca för små pumpar i offerter för att få ner priset, så har ni någon uppskattning om pumpstorlekar man ska be om?

  Hälsningar,

  Erik
   
 2. S
  Medlem · 811 inlägg

  SkaneErik

  Medlem

  Re: Bergvärme i funkishus med 1-rörs högtempsystem

  Din förbrukning talar ju för värmepump!

  Hur hög temperatur körs ut till radiatorerna när det är som kallast på vintern?

  Det finns visserligen pumpar som kan tillverka tillräckligt varmt vatten för högtemp.system, men de har väldigt mycket sämre verkningsgrad ju högre temperaturen är!

  Jag skulle säga högst 55 grader ut den kallaste dagen.
   
 3. E
  Medlem · 305 inlägg

  ErikL

  Medlem

  Re: Bergvärme i funkishus med 1-rörs högtempsystem

  Hej,

  Jo - funkishusen är vackra men läcker värme som såll med tvåglasfönster och sparsam isolering annars :)

  Vi flyttade in i våras, så jag har faktiskt ingen aning om hur pass hög framledningstemp. blir riktigt kalla dagar.

  En möjlighet är förstås att bita i det sura äpplet och vänta en vinter till, men frågan är väl egentligen om COP kan bli så dålig att det överhuvud taget inte går runt ekonomiskt ens på sikt?

  Att det inte blir lika billigt som ett modernt lågtemp-system får vi förstås acceptera!

   
 4. pinebar
  Medlem · Stockholm · 2 783 inlägg

  pinebar

  Medlem

  Re: Bergvärme i funkishus med 1-rörs högtempsystem

  Hej!

  Det finns ju andra alternativ än bergvärme.

  Antar att ert hus från början värmdes av gas, olja eller kol om det är originalfunkis.
  I så fall borde ju pellets också vara ett tänkbart uppvärmningsalternativ.

  Vi har också ett funkishus som nu värms av el/olja. Vi har valt att först isolera taket ordentligt. Sedan är våra huvudalternativ att komplettera den (relativt nya) olja/elpannan med antingen en luft/luft värmepump eller en luft/vatten värmepump.

  Alternativ två är att byta oljan mot pellets. Vi vill gärna ha något kvar som man eldar i huset, för vi tror att det mår bra av det. Och så har vi fått känslan av att små gamla funkishus inte är optimala för bergvärme. De är lite för små och har som sagt gamla radiatorer. Vi tycker också att det verkar vara relativt många som installerar bergvärme i gamla hus och inte blir nöjda av olika skäl. Kanske kan få fler kommentarer här om det av någon med erfarenhet?

  Vår känsla är alltså att "price/performance" är bäst på att installera en luft/luft värmepump eller en luft/vatten värmepump som komplement till det befintliga.

  /pinebar

   
 5. C
  Medlem · 5 694 inlägg

  CarMan

  Medlem

  Re: Bergvärme i funkishus med 1-rörs högtempsystem

  du sa som sagt inte instalera värmpump om tempraturen överskrider 55 grader.
  idag reglerar du säkert tempraturen med termostater, detta gör att du idag har högre temp än vad du behöver & detta talat för att det kan funka, lika så säger du att du har stora radiatorer & detta talat också för att det kan funka. Men det är en stor schansning. har du tempraturer över 55 grader så är det oekonomiskt. grejen är den att pumpen kanske bara orkar ge 50 grader, även om den terortiskt kan ge 65 grader. mellan skilnaden spetsar man med elpatron.

  kan pumpen ge 65 grader så klarar den en retur temp på 65 grader utan att stänga av sig. om du instalerar en pump som klarar 55 grader & den får 56 grader eller högre tilbaka, så stängs pumpen av & vattnet värms till 100% av elpatronen istället för att elpatronen ska spetsvärma.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.