Byggahus.se

Bergvärme - hur mycket bör elförbrukningen gå ner?

 1. L
  Medlem · Stockholm · 91 inlägg

  Lillekitte

  Medlem
  Ni som har gått över till bergvärme, från något system baserat på el, hur månge kW/h har er elförbrukning gått ner på helår?

  Vi har vattenburen golvvärme i hela huset, och bytte för snart 2 år sedan från värmepump som gick på el, med återvinning av värme från luft - till bergvärmepump. Vårt hus är 245 m2 boyta, Stockholmsområdet, och innan bytet hade vi ca 30 000 kW/h i årsförbrukning. Efter bytet ser det ut som vi har ca 27 000 kW/h - och vi hade nog förväntat en större reduktion? Dock lade vi till ett attefallshus på tomten ett par månader efter bytet till bergvärme. Det adderar ett komplett kök och en tvättmaskin (dessa används mycket sporadiskt), samt varmvattenberedare, handdukstork och luft/luft värmepump (dessa står kontinuerligt på).

  Kan det vara så att ca 3000 kW/h ”netto” reduktion är vad vi kan förvänta oss? Kan säga att vi är 4 personer varav 2 tonåringar, så tvättmaskinen går OFTA, vi har utomhus bubbelpool, och gillar att ha varmt och skönt i huset. På sommaren kör vi en portabel a/c en del. Men så var det också innan bytet. Är det kanske så att vår elförbrukning UTÖVER uppvärmning, alltid har utgjort större delen av totala elkostnaden?

  Eller bör vi misstänka att bergvärmepumpen inte fungerar som den skall, och drar en massa el?
   
 2. Fulkemisten
  Husägare · 1 633 inlägg
  Ni bytte alltså från en luftvärmepump kopplad till erat vattenburna system till en bergvärmepump kopplad till samma system? I så fall känns det ju rätt rimligt med något minskad årsförbrukning som ni fått. De stora skillnaderna ser man om man byter från direktverkande el till berg eller luftvärme och vattenburet.
   
  • Laddar…
 3. N
  Medlem · 199 inlägg

  Niklaspe

  Medlem
  Installerat precis bergvärme, gick från 140-150kWh per dag nu i januari (Norrbotten) ned till 40-45kWh per dag samma utomhustemp. Kollat över ett par år och jämfört. 75-80% besparing. OBS detta är inkl hushållsel men är ganska sig likt.
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 42 771 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Vi har ett 30 tals hus (=lite isolering), på ca 220 kvm plus 100 kvm delvis uppvärmd källare. Vi bytte från direktel (takvärme) till bergvärme för ca 8 år sedan. Vår förbrukning gick från 48 000 kWh till ca 18 000 kWh. Då hade vi redan vattenburen värme i en del av källaren och en vattenradiator i tamburen, som förstärkning.

  Det var bekvämt, för jag kunde hänga på nya vattenradiatorer på elpannan vi ändå hade alteftersom när vi renoverade. Och bytte till bergvärme när konverteringen var nästan klar.

  Men om man redan har luftvärmepump, så blir inte besparingen så dramatisk, bergvärme är lite mer effektiv, över året. Men skillnaden är inte jättestor.
   
 5. L
  Medlem · Stockholm · 91 inlägg

  Lillekitte

  Medlem
  Vilken typ av system bytte ni FRÅN?
   
 6. plåtrickard
  Besserwisser · östergötland · 265 inlägg

  plåtrickard

  Besserwisser
  Skulle gissa på någon frånluftsvärme, men det enda sättet att veta vad som drar hur mycket är ju att mäta
   
  • Laddar…
 7. L
  Medlem · Stockholm · 91 inlägg

  Lillekitte

  Medlem
  Ja, det stämmer. Den gamla pumpen hade gjort sitt, vi behövde ny, och valde då bergvärme. Vi visste om att besparningen skulle bli betydligt lägre än om man hade bytt från t ex direktverkande el - men hade nog hoppats att spara liiite mer än vi ser att vi gör.

  Å andra sidan vet vi ju inte hur mycket el som attefallshuset drar, dvs vi vet inte totala besparningen.
   
  • Laddar…
 8. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 27 908 inlägg

  MathiasS

  Medlem
  Det enda sättet att få bergvärmepumpen att dra lika mycket som tidigare lösning är att den kör elpatronen nästan hela tiden. Vad säger statistiken i pumpen om antal timmar för elpatronen?
   
  • Laddar…
 9. GoC
  Medlem · 2 506 inlägg

  GoC

  Medlem
  montera en elmätare på el matningen till attefallshuset. Då först kan du se skillnaden mot tidigare förbrukning och få jämförbara siffror.
   
 10. T
  Medlem · 2 649 inlägg

  TotalControl

  Medlem
  Där har du svaret tror jag.
   
 11. J
  Medlem · stockholm · 3 387 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Kolla det teoretiska COP värdet för de båda, troligen hade det gamla systemet bra värden. Tror tex en modern vanlig luft-luft har mycket bra värden sålänge det inte är jättekallt ute, då droppar den medan bergvärme inte påverkas nämnvärt.

  På VP forum finns många jättebra på just värmepumpar, så får du inget bra svar här, lägg frågan där också.

  Tyvärr tror jag att besparingen om man går från en värmepump till en annan är rätt liten. Att från början välja rätt teknik på pump och dimensionera rätt ger nog stor påverkan på besparingen, men att räkna hem ett byte pga dimensionering eller teknik tror jag är mycket svårare. Ungefär som att man inte heller kan räkna hem tilläggsisolering och fönsterbyten om man väl har värmepump. Stora klivet är från direktverkande (eller olja) till värmepump. Där spöar man alla andra kalkyler/åtgärder.
   
 12. E
  Renoverare · Kalmar · 59 inlägg

  Ecke16

  Renoverare
  Hur stor värmepump? Vilket märke? Är eltillskott aktiverat på vp? Från vilken temp ute får eltillskott gå in? Om eltillskott gått in skulle det vara på sin plats att stänga av tillskottet och se hur kallt ute vp klara av utan tillskott. Inte alltid installatören lägger någon vidare energi på att optimera kundens värmesystem att gå så optimalt som det går.
   
 13. Excel
  Husägare · Dalarna · 1 037 inlägg

  Excel

  Husägare
  Gick från 40.000 kW/h till 14.000 kW/h
  240 kvm i dalarna
   
  • Laddar…
 14. GoC
  Medlem · 2 506 inlägg

  GoC

  Medlem
  Du kan ju börja med att kolla drifttiden på värmepumpen och eltillskott, med ofta två effektsteg redovisat, i reglerdatorn.
  Det finns helt säkert att finna i displayen.
   
 15. L
  Medlem · 495 inlägg

  Låset

  Medlem
  Det är svårt att säga utan nån undermätning, men ett ungefärligt (?) exempel kanske kan se ut så här:

  Innan bytet:
  30 000 kWh/år
  Hushållsel (vitvaror, belysning, poolen, ACn, osv) = 12 000 kWh/år
  Uppvärmning + tappvatten = 18 000 kWh/år

  Efter bytet:
  Hushållsel = 12 000 kWh/år (samma som tidigare)
  Attefallshus, all el som går dit = 2 500 kWh/år
  Uppvärmning hus med BVP = 27 000 - 12000 - 2500 = 12 500 kWh/år

  Ni gick alltså från 18 000 kWh/år, till 12 500 kWh/år. Dvs 70 % av tidigare värmebehov.

  Ovanstående siffror är ett exempel, men det är väl kanske hyfsat nära verkligheten.
  Det är väl ungefär vad man kan vänta sig i skillnad mellan frånluftsvärmepump och en bergvärmepump.


  Fråga: Hur har ni löst ventilationen nu med bergvärmen, om ni tidigare hade frånluftsvärmepump?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.