Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Belysning som flimrar när eluttag används - farlig?

 1. ilcretzzo
  Husägare · Gävleborg · 88 inlägg

  ilcretzzo

  Husägare
  Hej alla el-kunniga!

  Jag har stått på en märklig grej.
  Kortfattad: På samma säkring/grupp finns belysning (hängande taklampor, ledspotar, fönstersmyg) och 3 st uttag i köket. Ibland när jag sätter in en stickpropp i dessa uttag (kan vara allt från mobilladdare till köksmaskiner) flimrar kort lamporna i underskåpsbelysningen (endast dem, övriga belysningen i köket verkar inte ha detta problem). Oftast slutar de flimra efter knappt 1 sek, vid enstaka tillfälle fortsätter de flimra tills jag stänger av och slår på dem igen. Har märkt att det är just ögonblicket stickproppen går in i uttagen där detta problem finns. Sen slutar det.

  Är det farlig? Behöver jag ringa en elektriker? Vad kan det bero på?


  Jag har nyligen bytt de gamla halogen lampor till led samt bytt dimmer (satt en elko 315 gle) och satt led + dimmer kompatibel 12v trafo till underskåpsbelysningen. Både dimmer och trafo är rätt kopplade. Annars har inte grejat med elen själv i huset.

  Lamporna funkar perfekt och har ingen flimmer annars. Jag har nästan aldrig använt den gamla halogenbelysningen då gamla dimmerratt hade problem när jag flyttade in, så jag kan inte säga om det fanns samma problem redan innan jag byte dem.

  Mvh
  Ionut
   
 2. harka
  Medlem · Stockholm · 1 064 inlägg

  harka

  Medlem
  första tanken är att det finns ett glapp i matningen till underskåpsbelysningen, men har jag förstått rätt om:

  – flimret uppkommer oavsett i vilket av de tre vägguttagen som du sätter i en ny apparat?

  – flimret uppkommer även om du sätter i en "död" apparat, alltså bara sätter i en stickkontakt i uttaget utan att apparaten drar någon ström...typ en mixerstav utan att vara påslagen, en skarvsladd utan något anslutet?

  – om en avslagen apparat (till exempel mixerstaven) som redan är ansluten, slås på, så flimrar det inte?
   
  Redigerat 14 feb 2021 22:35
  • Laddar…
 3. C
  Medlem · 235 inlägg

  cotillion

  Medlem
  Jag har faktiskt samma fenomen på en dimmer just nu där jag bytt till LED.
  Tror det uppstår för att lasten på dimmern är för låg och att den då blir väldigt känslig på spänningsfall. Exakt hur det skulle kunna komma sig har jag ingen aning om.

  Har inte samma problem där jag har en DIM-02 som klarar 0-100VA. Din dimmer verkar klara 20-315VA.
   
  • Laddar…
 4. ilcretzzo
  Husägare · Gävleborg · 88 inlägg

  ilcretzzo

  Husägare
  Tack för svaret.
  - Jag använder dagligen olika prylar i två av de där uttag eftersom i den tredje finns espressomaskin och vattenkokare hela tiden kopplade. Flimret uppkommer åtminstone när jag använder dessa två lediga med separata dubblauttag.
  - Den där med när det händer är intressant. Retrospektiv tänkt tror att de har hänt både mef "aktiva" och "döda" stickpropp men kommer att testa det mer och återkommer. Flimret uppkommer inte varje gång jag sätter in en propp utan typ 1 utav 10 gånger.

  - Flimret uppkommer endast i ögonblicket proppen går in rller är på väg in. Ingen flimmer därefter oavset hur många prylar jag använder samtidigt på dessa uttag.
   
 5. ilcretzzo
  Husägare · Gävleborg · 88 inlägg

  ilcretzzo

  Husägare
  Tack för svaret. Jag har tänkt på det med lasten men får inte riktig ihop det. Har 4 st led a 2 watt på dimmern så minimala lasten uppfylls egentligen inte, men flimret uppkommer inte i andra situationer än när uttagen används. Lamporna dimras fint och jag har inte märkt något samband med dimringsrivå.
   
 6. ilcretzzo
  Husägare · Gävleborg · 88 inlägg

  ilcretzzo

  Husägare
  Vill även lägga till att lamporna flimrar kort (eller bättre sägt släcks någon millisekund och tänds igen) varje gång jag vrider dimmerratten till max och det händer en gång strax innan maxnivån nås.

  Om nu lasten är otillräcklig skulle det inte vara tvärtom dvs flimret uppkommer när jag försöker dimra lamporna så att de knappt lyser?
   
 7. Bästa svaret

  Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 20 344 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Det låter som en överkänslig dimmer eller drivdon. Mycket osannolikt att det skulle vara farligt.

  Det är nästan så att jag misstänker att du själv är en faktor i spelet. Vad händer om du pluggar i en skarvsladd, som inte har något anslutet i andra änden?

  Det finns som sagt två felkällor, dimmer och drivdon. Jag antar att du menar en traditionell dimmer som klipper sinuskurvan på primärsidan om drivdonet. Denna gamla dimmerteknik fungerar inte alltid bra ihop med modern elektronik. Du skulle ha valt ett drivdon med inbyggd dimmer som styrs utifrån med tryckknapp eller 1-10V-vred.

  Om det är separata enheter kanske du har möjlighet att koppla förbi dimmern och se vad det har för verkan. Bara att vrida upp den på max kan påverka symptomet. Då vet vi lite mer, men dock troligen inte så att det går att hitta en lösning utan att byta dessa produkter.

  Det kan även vara själva ljuskällorna som är överkänsliga där flimmer syns extra mycket. LED utan egen elektronik som drivs med konstant ström direkt från drivdonet är det bästa för att undvika dylika symptom.
   
  • Laddar…
 8. ilcretzzo
  Husägare · Gävleborg · 88 inlägg

  ilcretzzo

  Husägare
  Har testat det här noggrannare. Lamporna blinkar en gång (kanske flimret var inte rätt ord) oavsett om jag sätter in en påslagen apparat eller en "död" stickpropp. Och inte varje gång jag sätter in en propp, som sagt.

  Men jag har märkt att belysningen blinkar bara när jag sätter in en ojordad men dubbelisolerad propp (som på laddare). För jordade stickpropp verkar funka bra. Kan det tyda på något?
   
 9. ilcretzzo
  Husägare · Gävleborg · 88 inlägg

  ilcretzzo

  Husägare
  Det är något jag hade i åtanke men tvekade att det var värt att lägga så mycket pengar på dyra drivdon och dimmer för 4 led i underskåpsbelysningen. Så länge det inte är något farligt är jag nöjd med min hyfsad dyr lösning. Ska nämna kanske att jag använder samma dimmer typ med 4 st 230v led a 3,5 watt vilket ändå är under minsta belastning på 20w och det funkar utmärkt att dimra utan något flimmer alls.
   
 10. HasseTeknik
  Medlem · Uppland · 4 696 inlägg
  När du testar med att plugga in olika apparater, så tänk på att t.ex. en mobilladdare är alltid "påslagen" och att den dessutom troligen drar lite extra stötström vid inkoppling. En avslagen elvisp, kaffebryggare, stavmixer eller liknande , ger bara en oftast försumbar kapacitiv last.
   
  • Laddar…
 11. ilcretzzo
  Husägare · Gävleborg · 88 inlägg

  ilcretzzo

  Husägare
  Lite uppdate:
  Har bytt led lamporna till gamla halogen och flimret uppkommer inte lika ofta men har inte heller försvunnit.
   
 12. ilcretzzo
  Husägare · Gävleborg · 88 inlägg

  ilcretzzo

  Husägare
  Uppdate för de som har liknande problem i framtiden:

  Har bytt dimmern till en Vadsbo V100 och problemet har försvunnit. Verkar som att förra dimmer var känslig.

  Även bytt nu drivdon till Vadsbo 70.2 mest för att försäkra mig att jag har 100% kompatibilitet.
   
  • Laddar…
 13. harka
  Medlem · Stockholm · 1 064 inlägg

  harka

  Medlem
  tack för uppdateringen!

  och har du bytt tillbaka till LED-lampor också?
   
 14. ilcretzzo
  Husägare · Gävleborg · 88 inlägg

  ilcretzzo

  Husägare
  Ja, det glömde jag säga. Provade bara nån dag med gamla halogen för att se eventuell skillnad.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.