Byggahus.se

Belysning av trädgården. Tillstånd av grannen???

 1. A
  Medlem Nivå 12
  Det kan hända att tråden bör placeras under juridik. Ni får göra det om så bedöms.

  Jag har beslutat att belysa min trädgård i nya huset. Saken är att ena grannen är ganska jobbig. Och jag vet att han kommer att klaga :)

  Vill placera lågenergilampor 4 styck a 15W på fasaden då "tomten" är kolsvart.
  http://biltema.se/sv/Bygg/Belysning-och-lampor/Belysning-utomhus/Utomhusbelysning-49402/
  Samt en LED IR reflektor rakt ut (det betyder att det kan lysa parallelt med grannens hus, dock ej rakt i i hans sovrum).
  http://biltema.se/sv/Bygg/Belysning...stralkastare-med-rorelsevakt-och-kabel-46429/

  Hur ser ni på saken. Är det ok att belysa den egna tomten?
  Mig stör lyset inget´. Har mörkläggningsgardiner.
   
  Redigerat 11 sep 2013 05:53
 2. S
  Medlem Nivå 9
  VAd jag vet finns inga restriktioner om egen belysing om det inte handlar om strålkastare rakt in hos grannen.
   
 3. haavard
  Medlem Nivå 11
  Jag tycker du är egoistisk. Det är inte alla som har/vill ha mörkläggningsgardiner.
   
 4. Enk Projektet
  Medlem · Nivå 14
  ???
   
 5. mexitegel
  Allvetare · Nivå 24
  Det handlar väl som vanligt om sunt förnuft. De små fasadlamporna är helt harmlösa och dessa ser jag inget problem med. Strålkastaren med rörelsedeckare kanske möjligen kan bli ett irritationsmoment om den tänds och släcks i tid och otid (av förbipasserade människor och djur)
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Att du har fasadbelysning är väl ganska normalt idag, har svårt att se att det skall störa.

  Den där strålkastaren kanske är en annan femma. Jag tvivlar på att det finns någon regel som grannen skulle kunna hänga upp ett klagomål på. Men OM ir sensorn reagerar även på rörelser från granntomten så kan nog någon uppfatta det som störande. Kanske kan du skärma av sensorn.

  Vår granne har en liknande ir styrd strålkastare. Den reagerar om jag rör mig på vår tomt i närheten. Jag blir inte störd av det, men jag skulle ha full förståelse om någon skulle känna sig störd. För mig är det perfekt efterssom den lyser upp när jag går ut med vår hushållskompost, så jag ser var jag går. Även om den inte lyser direkt mot vår tomt så blir det ju upplyst iallafall.
   
 7. S
  Medlem Nivå 4
  Så länge inte lamporna lyser in hos grannen och upplevs som störande ser jag inga problem med att belysa sin tomt under begräsade former. Normal belysning som dem du hänvisar till ska mycket till för att man ska klaga på, de är ju konstruerade för upplysning av sitt närområde. Dock kan man vid uppsättning ju ha i åtanke att inte sätta dem mitt i synfälte från grannens fönster för grannsämjans skull. Strålkastaren är dessutom rörelsestyrd och lyser inte konstant.
   
 8. N
  Medlem Nivå 1
  Jag tycker lamporna på bilden är ganska.. dåliga. De lyser lika mycket över som under horisontlinjen vilket betyder att hälften av ljuset lyser uppåt och är bortkastat. Dessutom lyser det mesta rakt mot din granne. Försök att satsa på en armatur som har ett mer nedåtriktat ljus som lyser på din tomt som du vill se och igen annanstans.

  Typ:
  lampa.jpeg
   
 9. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 21
  Alla belyser väl tomten idag, av ren självbevarelsedrift. Annars ser man ju inte var man går när det är mörkt. Vad gäller strålkastaren så kan du väl prata med grannen? Stäm av med honom innan du sätter upp den så att den inte ger honom obehag.
   
 10. A
  Medlem Nivå 12
  Lagen är en sak. Sunt förnuft annat.
  Får fundera ut en annan typ av belysning av tomten i stället för strålkastaren.
   
 11. N
  Medlem Nivå 5
  Pannlampa?
   
  • Laddar…
 12. Anna_H
  Husägare · Nivå 20
  En lampa "rakt ut", hur blir dt för den som kommer gående/körande mot lampan. Man blir inte bländad? Vi har många grannar som har lampor med rörelsedeckare på garaget, jättebra men vi har fått be några att rikta ner dels detektorn och dels ljuset, för den ska ju inte tändas när någon går förbi utanför (flera uppfarter här är bara 4-5 meter långa, din detektor går 12 meter) och den ska definitivt inte lysa rakt över gatan in i sovrum hos grannen mittemot.

  Så svaret beror lite på hur det ser ut sos dig. Fasadbelysningen låter ok, men "lampa rakt ut" låter eventuellt tveksam, även om den lyser parallellt med grannens hus. Kanske räcker det att vinkla den några få grader neråt och bort från grannen.
   
 13. A
  Medlem Nivå 12
  Tydligen är ämnet lite känsligare än vad jag trodde.
  Hur är det om man får in gatubelysningen rakt in i ett av sovrum? Just detta tvingade oss att satsa på mörkläggningsgardiner.

  Jag tror inte kommunen skulle flytta på lampan...
   
 14. Johan Gunverth
  Diversearbetare · Nivå 17
  I Göteborgs kommun vet jag flera belysningar som är avskärmade för att de stör boende. På min gamla gata släckte man helt 22-06

  Jag har för övrigt becksvart runt huset förutom taklampan i förstugebron.
   
 15. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Jag hade tänkt belysa trädgården tidigare men ju mer jag funderar, desto mer uppskattar jag mörkret och möjligheten att se stjärnhimlen. Så jag har skrotat planerna på trädgårdsbelysning helt, nu ska jag bara upp med mina 500 Watts halogenstrålkastare så att man kan vara ute och jobba på kvällarna.