Bekämpning av vitgröe etc i gräsmatta

13k läst  70 svar

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Gammal tråd, men jag bumpar den av nyfikenhet.
  Jag har fått väldigt mycket av detta gräs (se bild). Jag tror det är någon form av så kallat crabgrass?[​IMG]
  Är det någon som har prövat någon bekämpning med framgång?
  Jag funderar på att testa någon pre emergent för att om möjligt bli av med dem till nästa år.
   
 2. mg765
  Medlem · Nivå 8
  Jag har slitit mitt hår och har provat flera metoder de senaste två åren.

  Att gräva bort grässvålen och så nytt gräs eller hellre rulla ut bitar av rullgräs har jag haft störst framgång med. Besvärligt men det fungerar mycket bra.

  På ett hörn på ca 20 m2 i gräsmattan som har mycket vitgröe provade jag i år att rulla barkduk (inte markduk) över, sedan några säckar toppdress och så nytt gräs över. Teorin och förhoppningen var att gräsrötterna skulle växa ner genom barkduken som släpper igenom luft, vatten och näring men inte ljus. Samt att fröbanken av vitgröe inte skulle gro och ta sig upp genom duken. Fördelen med metoden är att det är snabbt gjort att rulla ut duken över området utan att göra någon som helst förarbete. Till min glädje ser metoden ut att fungera precis så bra som jag hoppats på då gräsrötterna enkelt tog sig genom duken och nu är etablerad. Jag får återkomma till nästa säsong med uppföljning som torktålighet med duken samt om vitgröen tar sig igenom innan jag kan rekommendera metoden. Samt om ytterligare några år om duken förmultnar eller ej. Har läst flera bud.

  Till sist kan jag berätta att jag kom över en flaska pre-emergent från Polen. Det blev ganska dyrt med frakt men det är värt varenda krona om det fungerar. Jag vattnade ut enligt instruktion i två tillfällen i höstas med två veckors mellanrum, och känslan hittills är att det är lite mindre i år. Enligt tester som gjorts minskar vitgröen med ca 50% på behandlade områden. Inte jättebra siffror men bättre än inget, det finns andra pre-emergents som ska vara ännu mer effektiva men dem vet jag inte var man kan få tag på. Jag räknar med att få behandla under många år.
   
  AdslVerbe och Paxman gillar
 3. A
  Medlem Nivå 1
  Fantastiskt utförligt svar!
  Du minns inte vad det var för aktiv substans i medlet från Polen? Jag har hittat ett i USA och på Amazon som innehåller "prodiamine" som aktiv substans. De som handlat verkar väldigt nöjda.
   
 4. mg765
  Medlem · Nivå 8
  Jag tycker det kändes lite vanskligt att beställa flytande bekämpningsmedel från USA då det ska passera tullen. Känns som risk för tråkiga konsekvenser. Då Polen är med i EU går det lika smidigt med leverans som att beställa från Tyskland t.ex.

  Flaskan är Boxer Syngenta, med aktivt ämne prosulfokarb.
   
 5. A
  Medlem Nivå 1
  Jag hittade Prodiamin 65 WGD i pulverform (drygt 2 kg) i USA. $57 ink. frakt till Sverige. Det verkar extremt drygt. ca 20 g räcker till 300 m2 och blandas med lagom mängd vatten för jämn spridning.
  Jag blir riktigt sugen på att testa, men hade gärna köpt betydligt mindre förpackning.
   
 6. T
  Medlem · Nivå 6
  Hej, helt oinsatt i hur detta ämne funkar, påverkar det inte vanligt gräs?
   
 7. mg765
  Medlem · Nivå 8
 8. B
  Nybyggare Nivå 1
  Är det verkligen vettigt att sprida ut grejer på gräsmattan som inte är tillåtna i Sverige? Det kan vara så att den som begränsat försäljningen har varit rätt klok.
   
  BirgitS gillar
 9. A
  Medlem Nivå 1
  Jag håller på sätt och vis med dig. Samtidigt så blir det ju en extrem skillnad på att sprida ut några gram på en gräsmatta på några 100 m2 mot att sprida ut 100-tals kilo på 1000-tals hektar åkermark avsedd för djur och människoföda.

  Om man ska hålla på med detta så tycker i vart fall jag att det är väldigt viktigt att man är bra påläst så man doserar rätt och bekämpar vid rätt tidpunkt för bra effekt och minimalt läckage. Antagligen är det just därför proffs/bönder får använda många bekämpningsmedel som inte lekmän får, trotts att det används på produkter som vi faktiskt äter direkt och indirekt.
   
 10. M
  Medlem Nivå 1
  Kan du tipsa om varifrån du köpte denna pre-emergent? Antar att du använt den under tidig vår?

  Att köpa från Amazon i USA hade jag aldrig gjort, dels så tror jag de sällan eller aldrig tillåter att man beställer sådana saker till sverige och lyckas man ändå beställa så lär det fastna i tullen.
   
 11. mg765
  Medlem · Nivå 8
  Jag köpte den på Allegro.pl, en polsk motsvarighet till Ebay. Beställningsprocessen var väldigt stökig och kommunikationen var bristfällig, säljarna pratade bara polska så jag fick köra google translate.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: