Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Behövs bygglov för renovering av vindsvåning

 1. S
  Medlem · Stockholm · 4 inlägg

  seke

  Medlem
  Hej,
  Bor i en vindsvåning (brf) i centrala sthlm och har planer på att ta fram tak/vägg bjälkar i vardagsrum, samt även ta fram en tegelvägg som finns bakom nuvarande gipsvägg. Byggmässigt innebär det att innertaket kommer att höjas så högt som möjligt och bli ett snedtak istället för nuvarande som då ligger horisontellt. Innerväggen mot yttervägg kommer att flyttas ut för att frigöra bjälkar där med.

  Behöver man ansöka om bygglov för detta? Och i sådana fall, vart vänder man sig för att göra det.
  Jag förutsätter att man också måste få styrelsens godkännande på detta, vad ska man presentera för dom?

  Tacksam för svar då det är helt ny mark för mig.
   
 2. Blindnit
  Medlem · Skåne · 1 704 inlägg

  Blindnit

  Medlem
  Presentera det på det viset att du kommit på ett sätt att öka uppvärmningskostnaderna rejält :cool:
   
 3. haavard
  Medlem · Bohuslän · 2 938 inlägg

  haavard

  Medlem
  Hörs inte ut som om du behöver bygglov eftersom du inte gör nåt med den bärande konstruktionen.
  Däremot känns det som om det är dumt att flytta innervägg mot yttervägg. Snedtaket bör vara så tjockt som möjligt. (Annars blir det som Blindnit skriver.)
   
 4. R
  Medlem · Enköping · 382 inlägg

  Ricken

  Medlem
  Ej bygglov, men beroende på bärande konstruktion o hur du påverkar den kan det krävas en bygganmälan. Kolla med din kommun så får du exakt svar.
   
 5. Tyresö
  Bannad · Stockholm · 2 070 inlägg

  Tyresö

  Bannad
  En spontan fundering...

  Kanske det behövs en brandskyddsbesiktning och ett godkännande eftersom det är en vindsvåning och gipsskivor är ju ett brandskyddande material, som skyddar bärande balkar.
   
 6. O
  Bannad · Stockholm · 7 871 inlägg

  Odjuret

  Bannad
  Du säger att du vill riva innertaket, vad finns det ovanför? Låter som om du börjar rota i det som tillhör huset... Som många skriver värmekostnaden lär öka och risken för istappsbildning... Men eftersom många styrelser är ganska
  oerfarna så kanske det går att lura dom!
   
 7. S
  Medlem · Stockholm · 4 inlägg

  seke

  Medlem
  ok, tackar för era svar. Och rummet som är kallt som det är redan idag, dock så vill jag tro att en renovering skulle få rummet varmare. När vinden inreddes gjordes det med väldigt snål budget och med en klåpar byggfirma, därav min förhoppning att isoleringen kan göras bättre än befintlig.
   
 8. T
  Medlem · Skåne · 72 inlägg

  Total0koll

  Medlem
  Jag tror du behöver bygglov. Om det här rör sig om en vindsvåning som inte tidigare varit avsedd för bostadsändamål så rör det sig om en sådan ombyggnad som fordrar bygglov.

  MEN, om du bor i en bostadsrättsförening, se till att fråga styrelsen först om de kan gå med på ombyggnaden. Även om du har ett bygglov från kommunen kan de nämligen säga nej.
  Dessutom tror jag det finns någon bestämmelse om att ifall det här rör sig om en större/väsentlig ändring av bostadsrättsföreningens hus så krävs dessutom ett beslut från stämman (jag är inte helt säker dock, men det är absolut värt att kolla upp).

  Mvh / Total0koll
   
 9. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 15 229 inlägg

  AlfredoPremiumikon: Hand

  Besserwisser
  Men nu bor ju TS redan där så då borde väl ombyggnaden till "bostadsändamål" vara avklarad redan.
   
 10. O
  Bannad · Stockholm · 7 871 inlägg

  Odjuret

  Bannad
  Om det är ett utrymme ovanför din lägenhet som du ska göra anspråk på, då behöver du bygglov/bygganmälan eftersom du ändrar användningen på det utrymmet. Det kan vara så att föreningen inte alls vill släppa detta utrymme då isbildningen på fastigheten riskerar att öka, dessutom är det stor risk att dom vill ha betalt för det utrymmet.
  Det finns många hinder på vägen i detta fall. Oavsett börja med att prata med styrelsen innan du börjar planera för mycket.
   
 11. Q
  Medlem · Stockholm · 3 inlägg

  qobald

  Medlem

  vi ska göra samma sak

  Vi har precis köpt en vindsvåning där befintligt innertak sitter på undersidan av tvärsgående bjälkar. Innertaket är alltså horisontellt. Vi vill ta fram bjälkar och öppna upp till nock dvs ha ett innertak som går längs med yttertaket(med 30cm isolering förstås). är detta möjligt? och är detta dyrt?
   
 12. haavard
  Medlem · Bohuslän · 2 938 inlägg

  haavard

  Medlem
  Samma som jag gjorde. Varken spec. dyrt eller svårt.
  Tillstånd från föreningen är det eventuella problemet. (Möjligtvis också räddningstjänsten, men det vet jag inget om... ;) )
   
 13. Q
  Medlem · Stockholm · 3 inlägg

  qobald

  Medlem
  ok. det låter ju väldigt lovande. vår lägenhet är ca 70 m2(boarea). finns det någon som har kunskap om vad nytt innertag kan kosta inkl matrial och arbetskostnad?
   
 14. O
  Bannad · Stockholm · 7 871 inlägg

  Odjuret

  Bannad
  Som sagt kolla med föreningen, dessa måste godkänna detta. Sedan så vågar jag inte svära på att bygglov/bygganmälan inte behövs, det beror på.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.