Byggahus.se

Behöver vi byggfelsförsäkringen???

 1. Fredrik1976
  Medlem · 160 inlägg

  Fredrik1976

  Medlem
  Behöver vi byggfelsförsäkringen???
  Hej, vi har köpt ett gammalt hus som vi kommer att totalrenovera. VI kommer dock inte att göra några större förändingar på själva konstruktionen på huset och vi kommer inte att riva eller bygga ut någonting. VI kommer att göra det mesta arbetet själva och endast anlita elektiker + rörmokare. Det enda vi behöver söka bygglov för är fasadändring i form av ny brädbeslåning, ommålning, nya förnster och ny dörr. Behöver vi den idiotiska försäkringen som har diskuterats här på sidan? HUr vet man om man behöver den? Vem är det som tar beslut om det? Vad måste man ha den till? Vad händer om man skulle behöva den men inte har den? Tacksma för svar...
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 44 046 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Behöver vi byggfelsförsäkringen???

  Det brukar vara en punkt som skall klaras av i samband med byggsamrådsmötet. Gången är så här: Du söker bygglov för något, efter att du fått bygglovet bevlijat så behndlas din bygganmälan, som du antingen gör samtidigt med att du söker lovet eller först senare, men innan du får börja bygga.

  Bygganmälan innebär i första hand att man meddelar vem man vill ha som kvalitetsansvarig för bygget (och det ingår i processen att denna person skall godkännas), I enklare fall brukar dom gå med på att man själv tar den rollen. Och i samband med samrådsmötet klargörs också om man tecknat försäkrinmgen eller ev. slipper den. Det finns ett antal regler om när man behöver eller inte behöver ha den. En regel är att om bygget kostar mindre än 10 basbelopp (ca 400 000) så behöver man inte ha försäkring.

  Obs bygganmälan behöver man göra även för vissa icke bygglovspliktiga åtgärder, ex. åtgärder på bärande väggar, ändringar av vatten eller avlopp och ett antal andra åtgärder.

  Det verkar (av vissa inlägg här) som om handläggningen kan vara lite slumpartad på olika ställen vad gäller om man slipper eller ej. Ett tips är att jag tror man skall vara väldigt lyhörd för de krav eller undringar som kommer från handläggaren, oavsett hur dumma dom kan verka. Det kan handla om hur man tänker sortera rivningsvirket från fasaden osv. Och har man kommit till mötet beväpnad till tänderna med konstruktionsberäkningar så kan det kanske kännas som ett antiklimax om knäckfrågan för byggstart blir att redovisa vilka vägar som lastbilarna med byggvaror skall ta. och det verkar som vissa straffas för sin okunskap med att tvingas teckna byggfelsförsäkring.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.