Byggahus.se

Behöver synpunkter på källarkonstruktion i tillbyggnad på köpobjekt, hjälp!

 1. T
  Medlem · 54 inlägg

  torbrand

  Medlem
  Hejsan alla byggahusare!

  Vi har precis varit och kollat på ett hus som faller oss väldigt mycket i smak. Läget ligger fint och centralt i mindre ort, stor fin tomt med äldre dubbelgarage+verkstad. Har fått två olika uppgifter om när huset är byggt, mäklaren har skrivit 1940 medans ägaren har angivit 1915 i en frågelista.

  Nu till funderingarna.
  En rejäl 1,5 plans villa med källargrund. Källaren är en typisk "källare" med pannrum, tvättmaskin och förvaringsrum. Det har runt 2008-2009 gjorts en vinkeltillbyggnad med källare + kök + sovrum på övre plan. I källaren är gamla källarväggen utslagen och det tillbyggnaden har gjorts.

  Den är uppmurad med leca-block och det är förberett avlopp, (tanken var att bygga badrum/spa för tidigare ägare). Golvet är gjutet, vet ej hur konstruktion ser ut undertill, vad själva golvet/plattan vilar på. Likaså vet jag ej hur leca-blocken är byggda för att utgöra källargrunden.
  Det finns otäta håligheter som är tänkt att sätta in fönster i.

  Noterade dock ett väldigt(!) fuktigt parti i ena väggen med leca-block. Tror inte det kommer ifrån "fönsterna", utan det såg ut som att det trängt igenom väggen med leca. Utbyggnaden är även avlastad med någon stödpinne som synes på bild.

  Har ni några kloka råd, vad skall jag tänka kring detta? Vad bör göras för att åtgärda eller få utrymmet mindre riskfyllt?

  Bifogar några bilder. På sista bilden synes även den gamla källargrunden.
   
 2. P
  Husägare · Kållered · 252 inlägg

  patrikd84

  Husägare
  Är det dränerat? Antar att marknivån är under fönsterhålen?

  ”Stödpelaren” ser ut att vara en stämp, troligen för att de märkt att golvet sviktat för mycket i mitten av rummet - i så fall kan bjälklaget vara underdimensionerat.

  Om det är en så pass ny utbyggnad bör det finnas handlingar, även beräkningar ska väl in vid bygglov nu för tiden (inte säker dock). Fråga om en konstruktör var inblandad vid utbyggnaden.
   
  • Laddar…
 3. T
  Medlem · 54 inlägg

  torbrand

  Medlem
  Tusen tack för svar!
  Ja det skall vara dränerat i samband med utbyggnaden vad jag förstod. Hela huset skall ha dränerats då, så antar tillbyggnaden är det med. Ja mark nivån är ganska precis under "fönsterna" Har du någon input gällande detta? Tycker det ser ut som det tryckt in mycket fukt i just den väggen(?)

  Låter som ett troligt scenario att stödpelaren fyller det syftet. Får kika på detta!
  Ja har mailat kommunen om dokument och handlingar, inväntar även svar på hur och vem som varit inblandad i utbyggnaden. Ägaren har entreprenad firma, så tror dom gjort mycket själva också.
   
 4. P
  Husägare · Kållered · 252 inlägg

  patrikd84

  Husägare
  Om han har eget är det ju rätt stor chans (eller risk) att han fixat själv - och stämpen talar ju tyvärr inte för att han har full koll i så fall. Behöver ju dock inte betyda det.

  Om det är dränerat så verkar det ju inte riktigt göra sitt jobb där, är det endast den delen av hela källaren - eller är det mer fixat i övrigt så det ej syns?

  Att det är koncentrerat just där kan ju bero på hur vattnet rinner dit utanför, kan ju ansamlas där av någon anledning, kanske är stopp i röret eller att något är trasigt/skadat så att vattnet inte rinner vidare.

  Har du några bilder på utsidan av väggarna? Kanske kan ge en hint.
   
 5. T
  Medlem · 54 inlägg

  torbrand

  Medlem
  Utrymmet är kvadratiskt 3x3 meter ungefär utbyggt i vinkel. Hela källaren, tillbyggnad och gamla källaren skall vara dränerad. På utsidan är det nakna leva block på den sidan där fotona är. Övriga sidor utvändigt är pålagd något bruk. Vänster vägg och halva framifrån som är "naket".
   
 6. P
  Husägare · Kållered · 252 inlägg

  patrikd84

  Husägare
  Svårt att säga så mycket mer utan bilder eller annat underlag. Men kan ju vara så att man missat att lägga platonmatta eller motsv. mot lecablocken utvändigt eller att det läcker in bakom platonmattan av någon anledning. Tror inte orsaken är att väggen inte är putsad utvändigt i varje fall, men det kan ju så klart vara bidragande eftersom det då inte är ett homogent skikt utåt och att vattnet då troligen lättare sugs upp av blocken.

  Ligger det makadam runt hela huset? Inga bilder utifrån du kan dela med dig av?
   
 7. T
  Medlem · 54 inlägg

  torbrand

  Medlem
  Har helt missat detta svar, ursäkta!
  Försäljningen står på paus under semestern. Men vi vet ändå inte riktigt hur vi ska tänka.. vi gillar kåken och det känns som mycket hus för pengarna.
  Ska se om vi kan komma att prata med ägaren lite så ska jag återkoppla sen.
   
  • Laddar…
 8. T
  Medlem · 54 inlägg

  torbrand

  Medlem
  Tjenare igen. Har nu blivit med lite nyare bilder då huset är ute igen. Nu har en uppfräschning av källaren gjorts och det har satts in fönster och putsats upp invändigt samt utvändigt.

  Nya bilder på samma rum som bilderna högre upp i tråden visar. Vad tror ni om detta?
   
 9. P
  Husägare · Kållered · 252 inlägg

  patrikd84

  Husägare
  Allt ser ju snyggt ut när det är nytt, frågan är ju om fukten kommer gå igenom hörnet under hösten eller om det även åtgärdat något utanför som visat sig vara orsaken.

  Sitter pelarna fast i golvet och taket? Svårt att se. Om allt är torrt är det nog lugnt, men om golvet blir fuktigt så kan pelarna ta skada i botten på lång sikt.

  Eftersom de fixat till bör de ju kunna säga vad som utförts och varför. Svaret bör inte vara ”för att snygga till” ;)
   
 10. T
  Medlem · 54 inlägg

  torbrand

  Medlem
  Precis.
  Just detta jag är orolig för att dom enbart gjort. Kan det vara så att leva blocken är såpass öppna att de gått in så mkt vatten tidigare? Nu när fönster är i istället för öppna hål med träskivor. Samt att dom putsat ut och invändigt. Känns som något mer borde legat bakom det hela(???)
   
 11. P
  Husägare · Kållered · 252 inlägg

  patrikd84

  Husägare
  Det är nog bara en del tror jag, eftersom det inte är lika fuktigt och lika utbredning av fukten under alla fönsteröppningar - däremot ser ju de översta blocken lika fuktiga ut. Det är ju något mer vid hörnet och då speciellt på samma sida som ytterdörren sitter.

  Mäklaren borde kunna svara på vad man gjort för något för att åtgärda fuktproblemet, har de ingen vettigt att komma med utan bara putsat hade jag nog räknat med att problemet kommer återkomma i hörnet.
   
 12. T
  Medlem · 54 inlägg

  torbrand

  Medlem
  Skall de vad jag får för svar i början av nästa vecka. Ja väggen där i hörnet var ju rent utsagt riktigt våt på visningen. Dom har dock antagligen haft det såhär sen 2009(?) Då utbyggnaden och dränering gjordes. Konstigt varför man inte åtgärdat det? Speciellt som yrkesman
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.