Behöver se över vår elförbrukning.

6k läst  91 svar

 1. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 17
  Detta är absolut en fråga som passar på Byggahus. /moderator
   
 2. H
  Medlem Nivå 9
  Tråden handlar ju om förbrukning/kostnad/räkning..

  Ville bara jämföra skillnaden, inte i förbrukning, utan allt avgifter som inte går att påverka.
   
 3. T
  Medlem · Nivå 14
  Det är inte helt ovanligt att folk som bodde i BRF där all energi i stort är gratis, får en mindre chock när de flyttar till eget hus. Och inte helt ovanligt att man sedan ändrar sina vanor/komfortbehov.
   
 4. H
  Medlem Nivå 9
  Många som bor eller har bott i Lgh tror allt all energi är gratis! Varmvattnet flödar och fönstren öppen på vädring hela vintern..

  Men sen att förstå vad som är normalt och inte när huset är köpt och inflyttat, att hitta den röda tråden och vad som äter upp pengarna, inte så lätt..
   
 5. L
  Medlem · Nivå 9
  Många som bor i lägenhet har det mellan 19 och 20 grader. De har inget annat val. Klagar man hos föreningen då får man svar typ, ta på dig värmare kläder.
   
  • Laddar…
 6. H
  Medlem Nivå 9
  19gr är kallt, många lgh brukar ligga på över 20gr, vi håller 21.5gr ca.
   
 7. T
  Medlem Nivå 4
  Många som bor i lägenhet fryser när de hälsar på vänner som bor i småhus.
   
 8. L
  Medlem · Nivå 9
  Du har tur. Hos oss satt föreningen på elementerna i slutet av nov. Då varde ljumiga hela vinter. Nån gång när vi laga myckrt mat kunde det bli 21 grader, annars var det runt 19-20.
  När vi flytta till hus då var det liksom halleljua, äntligen kunde vi bestämma själva hur varmt ville man ha. 22 helst 23 grader känns skönt.
  Då vet man iaf vart tar pengarna vägen.
   
 9. M
  Medlem Nivå 2
  Alla väljer olika, komfort kontra kostnad. Testa olika inställningar och kolla i efterhand på elräkningen
   
 10. V
  Medlem Nivå 3
  Det är nog svårt att kvantifiera påverkan av inomhustemperaturen baserat på elräkningen. Det är många andra parametrar som påverkar (motorvärmare, hur mycket potatisgratäng lagas, är man hemma eller borta). Helst ska man ha en flödesmätare på radiatorkretsen, tempgivare på framledning och retur och något system som läser av dessa och integrerar effekten => Energi ut till radiatorerna :)
   
  • Laddar…
 11. Z
  Nybyggare Nivå 1
  Också nybliven husägare 160m2 plus 60 biarea jag betalade 5100 i december och nu i januari 6200, helt orimligt tycker jag, har iofs eluppvärmt vattenburet system, med tanke på att vi kom från en hyreslägenhet med max 400kr i månaden på elräkning och då öste vi på med elen, hade allt på och barnen och frun kunde ta en timmes dush ibland, och nu så snålar vi med allt vad gäller el duschar kort, släcker överallt, diskar med kallvatten mm ändå tog dyrt, ska det vara såhär?!
   
 12. M
  Byggnovis Nivå 2
  Är det el patron ni har som uppvärmning?, Finns en anledning att många byter det till bergvärme eller luft-vatten. Det kapar elräkningen ganska bra.
   
  • Laddar…
 13. Humlo
  Medlem Nivå 5
  Vi har luft vatten och har ändå hög räkning.
   
 14. L
  Medlem Nivå 6
  Ja det låter ju mycket men kan du(och gärna fler deltagare i tråden) skriva ut BÅDE elkostnad och elförbrukning i antal kWh per månad eller år. Det är som lättare att svara på ett klokt sätt då. I december 2017 drog mitt ruckliga hus(270 kvm) med vp 2200 kWh. 2018 med en vecka på elpatron på grund av vphaveri drog det 3100. Bor i Jämtland.
   
 15. T
  Medlem · Nivå 14
  De 400 kr i lägenheten täckte ju bara hushålls-el, dvs belysning och köksförbrukare. Varmvatten och värme brukar vara inbakad i månadsavgiften. Därför är incitamentet att spara värme och vv ganska liten i lägenheter.
  I Tyskland har man oftast lägenhetsvis debitering av värme och vv. Där finns nog ingen som står en timme i duschen.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: