Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Behöver råd när det gäller håltagning i en Isokern mantelskorsten.

 1. M
  Medlem · 2 inlägg

  Macten

  Medlem
  Vi håller på att byta ut vår befintliga braskamin mot en ny betydligt högre kamin.
  Inga konstigheter i sig, den gamla murstosen muras igen och jag börjar ta upp ett nytt hål där den nya murstosen ska placeras.
  Efter att ha borrat ett hål med en rejäl hålsåg och börjat plocka ut pluggen började det till min förvåning rinna ut lecakulor genom hålet så jag satte snabbt tillbaka den utsågade biten och täppte till så att ingen mer leca rann ut. Gissningsvis rann det ut en liter leca eller så, ingen större mängd.
  Efter lite efterforskningar visade det sig att jag har en Isokern Mantelskorsten med tre stycken pipor (endast två har används).
  Givetvis borde jag ha kontrollerat innan vilken typ av skorsten jag hade, men nu fick jag lära mig den hårda vägen och läsa in mig på ämnet i efterhand.

  Då över till min fråga: vilket är det korrekta sättet att ta upp ett nytt hål för murstos till en av piporna i en Isokern Mantelskorsten?

  Jag antar att fortsätta på den inslagna vägen och tömma skorstenen på lecakulor, borra hålet i pipan och mura dit murstosen och sedan ta sig upp på taket, borra ett hål på toppen av skorstenen och fylla tilbaka all leca igen är en möjlig väg men finns det något annan sätt?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.