Byggahus.se

Behöver man betala om det inte blir av?

 1. J
  Medlem · 1 050 inlägg

  jessica

  Medlem
  ???

  Hejsan,

  Vi är intresserade av en tomt som säljs via en mäklare.
  Om vi gör en bygganmälan och söker byggnadslov (vad ingår, någons som vet?) och det visar sig att vi inte får bygga på tomten alt inte får bygga det typ av hus vi vill, måste vi då betala något för bygganmälan/bygglovet på flera, flera tusen? (Jag är helt novis och nybörjare...som ni förstår. Tacksam för svar
   
 2. G
  Medlem · 2 147 inlägg

  Re: Behöver man betala om det inte blir av?

  Börja med att kolla med kommunen för att se vad som gäller för tomten i fråga. Ta kontakt med statsbyggnadskontoret och be om att få detaljplan och områdesplan för tomten. I planerna framgår vad tomterna är tänkta att användas till. Om kommunen bestämt att tomten ska användas för småhus så har du inte särkskillt mycket att oroa dig för (förrutom att det kan finnas regler som säger att du inte får bygga vilket hus som helst).  Diskutera dina planer med stadsbyggnadskontoret innan du köper tomten så vet du på förhand om du kan förvänta dig att få byggnadslov eller inte.
  Passa samtidigt på att kontrollera planerna för närliggande fastigheter så att du inte blir förvånad när du blivit granne till ett industriområde eller en motorväg.
   
 3. M
  Medlem · 110 inlägg

  MC

  Medlem

  Re: Behöver man betala om det inte blir av?

  Man får betala även för ett negativt bygglovsbesked.

  Ett tips är att söka ett "förhandsbesked" först -- det är billigare & ska gå snabbare. Man behöver då inte helt färdiga ritningar, utan skisser räcker.

  Förhandsbeskedet är också ett 'juridiskt dokument' som går att överklaga etc.

  // MC
   
 4. G
  Medlem · 2 147 inlägg

  Re: Behöver man betala om det inte blir av?

  Vill man vara riktigt, riktigt säker så söker man byggnadslov innan man köper tomten (man får lov att söka byggnadslov på tomt som man inte äger).
   
 5. O
  Medlem · 14 inlägg

  Olle_Bull

  Medlem

  Re: Behöver man betala om det inte blir av?

  I vår kommun ringde stadsarkitekten och meddelade att bygglov inte kunde beviljas p g a huset vi ville bygga var för högt. Han ringde och föreslog att vi skulle komma in med ny ansökan och lät ärendet vila tills dess. Ett avslag hade enligt honom annars kostat några tusenlappar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.