Byggahus.se

Behöver hjälp med proppkontakt

 1. A
  Medlem · 3 inlägg

  alexandrra

  Medlem
  Hej!

  Köpte en kristallkrona på auktion som kom med följande lamppropp, in i den gick bara två sladdar (alltså ingen grön/gul=jord). Betyder det att den är ojordad då?

  Bor i ett hus från 2009 där hälften av alla takkontakter är kronkontakter och den andra hälften är den nya standarden (ja, skumt att de har blandat).

  Men i den stickproppen jag har köpt till nu går det ju också bara två sladdar (brun/blå), kan jag koppla ihop gamla kristallkronan med nya lampproppen med en sockerbit?

  Varför har inte den nya lampproppen en grön/gul kabel? När är det egentligen jordat och inte? Förstår inte för ibland känns det som det är jordat utan den sladden?

  SUPERTACKSAM FÖR HJÄLP
   
 2. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 253 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Nej, denna stickpropp tyder på att det är en gammal armatur av en sort (klass 0) som endast får användas i isolerade rum med ojordade vägguttag.

  Men stickproppen kan vara bytt så den säger egentligen ingenting. Du får titta närmare på armaturen. Är den gammal eller ny? Finns det en märkskylt?
   
 3. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 579 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Välkommen till forumet!

  Den där lampproppen är ojordad och av gammal typ. I en lägenhet från 2009 ska det inte existera några uttag där den passar (kronuttag), således är din fasta installation felaktig och bör åtgärdas.

  Vad gäller själva armaturen så är den som Bo säger sannolikt klass 0, dvs otillåten att använda i utrymmen som inte är isolerade (dvs t.ex. rum från 2009 som har jordade vägguttag). Dock kan det ju vara så att det är dubbelfel och att armaturen är nyare. Bilder på armaturen hjälper mycket.
   
 4. A
  Medlem · 3 inlägg

  alexandrra

  Medlem
 5. G
  Medlem · 276 inlägg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  221913_39389.jpeg


  Så ser en jordad lampstickpropp ut (y)
   
 6. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 372 inlägg

  useless

  Lök.
  Nej, den är ojordad men gjord för att passa i ett jordat uttag.
   
 7. A
  Medlem · 3 inlägg

  alexandrra

  Medlem
  Får man ha ojordade i jordat uttag alltså?
   
 8. prototypen
  Medlem · Västerbottens län · 16 558 inlägg

  prototypen

  Medlem
  Japp, allt som är dubbelisolerat är utan jord och får sättas i jordade uttag.

  Protte
   
 9. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 579 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Ja, om den är dubbelisolerad. Titta på ett jordat uttag, både lampvarianten och vanliga, du kommer se att ojordade stickproppar inte passar i dem. Däremot passar jordade stickproppar i ojordade uttag. Hur sakerna passar ihop har med skyddet att göra. Stickproppar på dubbelisolerade apparater passar i alla uttag eftersom de inte är beroende av en extern faktor (jordning eller isolerad miljö) för skydd.
   
 10. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 19 253 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Den lampan ser ju ut att vara gammal, och då av den s.k. klass 0 som varken är dubbelisolerade eller avsedd att skyddsjordas. Det finns idag ingen stickpropp att sätta på den som får användas. Så lampan behöver byggas om till dubbelisolerat utförande. Kanske räcker det att syna den närmare av ett tränat öga för att göra bedömningen att den håller dubbel isolering. Kanske behöver kablaget och lampsocklarna bytas.

  Den får idag endast användas i rum med ojordade vägguttag, vilket bygger på att rummet är helt isolerat från jord, vilket medger att lampan får bli strömförande. Men jag rekommenderar ju att lampan ses över så att den kan användas i moderna hem. Om huset är byggt 2009 så har ni inga isolerade rum.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.