Byggahus.se

Behöver akuta råd ang. Kan jag acceptera läktningen?

 1. S
  Medlem Nivå 12
  Hej har en byggfirma (plåtslagare + snickeri) hemma som lägger om mitt tak.

  från ytpapp till plåttak (lindab torekov)

  firman var här 2 gånger och måttade och hade sig innan projektet starta.

  man rekomenterade stålläktning och lindab torekov tak i hela längder från nock till fotbräda.

  nu har dom varit och lagt ny underlagspapp över det gamla och lagt ut stålläkten, har redan noterat för dom 2 gånger att jag är orolig taket blir buckligt då man lagt det över 2 lager gammal ytpapp.

  Dom säger det är inga problem och att jag aldrig kommer se det.

  vad tror ni, och vad rekommenderar ni hur jag ska gå tillväga mot firman innan taket börjar läggas och allt är försent.

  personligen tycker jag att när dom varit här och förprojekterat så hade dom tyckt taket varit för krokigt att lägga på skulle det framförts till mig.

  Fanns inget att anmärka på från deras sida innan bygget startade.

  Bilden med plankan är en rak planka från nock till fotbräda, skiljer 3cm på vissa ställen, det vågrätta ser ni själv.


  Snälla hjälp mig hur jag ska gå till väga

  andra byggare jag pratat med i efterhand säger man aldrig skulle lagt stålläkt, utan lagt bärläkt + ströläkt för att det hade tagit bort det värsta av det böjda + rivit bort allt gammal pappen först.

  Kan omöjligt va mitt ansvar som kund att bestämma hur dom ska lägga taket? Dom borde veta bäst, och är det något underarbete som behövs göras för att taket ska bli rakt så bör dom säga vad och hur mycket extra det kostar.
   
  Redigerat 9 aug 20:28
  • Laddar…
 2. useless
  Lök. · Nivå 25
  Skicka bilderna till Lindab och fråga om det är ok.
  Jag skulle aldrig ha accepterat det där.
   
  Redigerat 9 aug 22:25
 3. Matti_75
  Medlem · Nivå 11
  Det där är inte ok. Dom måste rikta taket och skriva KLSen ordentligt
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem · Nivå 11
  Har svårt att se att ditt problem kan ha orsakats av endast underliggande papp. Har du råspont satt sig ordentligt eller vad har du under första lagret papp?

  enda chansen att få detta snyggt utan att slita upp allt skulle vara att pallra upp dalarna och det skulle gå att göra med både bärläkt av trä eller stål. Nu är det givetvis för sent om stålläkten inte tas bort och pallras under men risken då är att du har ett gäng hål som måste förseglas i nya pappen.

  Det naturliga kanske hade varit att jobba med både ströläkt av trä i normal dimension och tjockare vid dalarna men samtidigt är ditt tak snett från flera håll så att rätta upp kräver en arbetsinsats och framförallt en vilja att rätta upp
   
 5. T
  Medlem · Nivå 13
  Nej det där går inte, men det ser inte utsom det bara är pappen som är problemet utan taket ser vågigt och snett ut.
   
 6. S
  Medlem Nivå 12
  förstår, är helt uppgiven, är ingen takläggare så jag vet ej, men dom lovar mig ett tak man aldrig kan se bulor och böjdhet i.

  men när jag själv gick upp på ställningen och såg detta så misstänker jag detta aldrig kan sluta väl om inget mer görs innan man lägger taket.

  jag anser att när dom är här och mäter och kollar när man planerar projektet så borde man sett att detta behövdes göras på taket.

  sa även till dom att grannen som med lagt likadant tak på likadant hus fick rikta upp när han läktade så sa dom bara ”något annat måste varit fel”


  Läkten är inte fästa mer än 2-3 skruvar per läkt då dom verkat slänga på dem fort eftersom pappen endast va dold spikad.

  men man ser hur det kommer sluta, då man spänt där taket ”dalar”


  Ang. Pappen så är det 2 lager med ytpapp under och de är ju rätt tjock papp som är överlappad vid ställena den är svetsad på och gör ju att det blir ”kullar”

  vet ej hur mycket sponten skulle va ”böjd” men är mer intresserad vem ansvaret ligger hos just nu.

  Vi kommer inte acceptera ett synligt böjt och krokigt tak
   
  Redigerat 9 aug 22:08
 7. nikasp
  Medlem · Nivå 15
  Jag la om tak i vårt 200 år gamla torp och i efterhand har jag förstått att man inte alltid riktar då charmen försvinner till viss del. Jag gjorde det innan jag läst på och fick helt plant tak och inget man tänker på. Som amatör tycker jag inte att det där såg så himla roligt ut, är ju rejäla dalar.
   
 8. S
  Medlem Nivå 12
  ok förstår, vi är i det läget där vi vill ha ett plant tak, plåtfirman har lovat oss plant tak, är väldigt frustrerande att bli lovade saker man ser för ögat kommer bli skit.
   
  • Laddar…
 9. sunnis
  Medlem Nivå 7
  Verkligen synd att de skulle envisas med plåtläkt. Hade de kört på vanlig strö och bärläkt så är det mycket simpelt att rikta dalarna med vanliga träkilar eller mellanlägg innan man drar i spiken.

  Dock kommer det färdiga resultatet sannolikt inte se så illa det gör på bild, men det hade blivit bättre med träunderlag.

  Vill du inte ha det så säg att du inte acceptera lösningen, den är inte korrekt val av material utifrån de förutsättningar du har. Hör man Lindab vad det står i deras monteringsanvisningar hur mycket ojämnheter underlaget får ha, är det för mycket så är det väldigt enkelt att ha deras instruktioner som underlag. Bästa är om de kan riva stålläkten, lägga på ny papp och göra på bättre vis.
   
  Redigerat 9 aug 22:45
 10. S
  Medlem Nivå 12

  Okej jag tänker mest, tvingar man ner plåten i sånna dalar så böjer väll sig plåten?

  det minsta dom kan göra är väll att lägga så mycket tid som möjligt på att rikta upp det istället för att lägga det som det ser ut nu?

  Personligen tycker jag det är deras ansvar att se till att taket blir bra, hade det efter genomgång av taket innan ombyggnad sagt att taket är för snett för att läggas på utan att tex byta råspont så hade jag ju fått köpa in den tjänsten med.

  men nu har man rekommenderat att lägga det såhär.

  Allt går att lösa säkert men är mest intresserad av ansvarsbiten (pengar)
   
  • Laddar…
 11. S
  Medlem Nivå 12

  Citerar första raden i bruksanvisningen:

  ”Innan du börjar
  Kontrollera att underlaget är plant. Om underlaget är rektangulärt ska diagona- lerna och motstående sidor ha samma mått. Mindre avvikelser kan justeras med beslag. Kanterna måste vara jämna i början. Tänk igenom hur olika öppningar och andra hinder ska lösas innan monteringen påbörjas.”
   
 12. sunnis
  Medlem Nivå 7
  Ojj vad stavfel i mitt förra inlägg.

  Absolut, är det så krokigt tak så borde de inse att det det bör riktas och välja metod efter det och rådfråga kunden. Det är fackmannamässigt att kunna välja rätt metod beroende på förutsättningar. Problemet är att få firman att göra rätt för sig, utan massa långdraget krångel. Du får ju först prata med dom, men enklast för dig är om du har sån tur att det är för mycket ojämnheter än vad läktsystemet är designat för, då blir det väldigt tydligt och svårt för firman att försöka slingra sig ur problemet.

  En lösning som jag kom på nu är ju om plåtslagaren kan bocka till plåtar i samma profil som plåtläkten och på bygga upp ojämnheterna och skruva de från sidan, borde funka. Om det kan vara en lösning som de får naturligtvis stå för så slipper du enorma motståndet att få firman göra om allt (Om de sätter sig på tvären) och du får ett rakt tak?
   
  • Laddar…
 13. sunnis
  Medlem Nivå 7
  Ja men dåså, då har du en början. Det står ju att det ska vara plant och finns det avvikelser så ska de justeras bort - vilket inte är gjort på ditt tak. Börja där och se vad de säger.
   
 14. M
  Medlem · Nivå 11
  Att hänvisa till instruktioner är bra, speciellt om de har toleranser för ojämnheter.

  Om du nu har en granne med motsvarande tak som dessutom du tycker ser acceptabelt ut har du möjlighet att med lämpligt rakt virke/rätskiva se hur plant detta är? Om det för ögat ser bra ut men är ojämnt kan du se hur mycket som döljs. Du har dessutom en referens för vad du accepterar att peka på o din diskussion med hantverkaren. Om de nu envisas att gå vidare med det underlaget har du referensen för vad du vill uppnå inom synhåll

  Hur firman sedan löser det kanske man som lekman vara mindre petig med så längre instruktioner för papp och plåttak följs då respektive tillverkares garanti uppnås
   
  • Laddar…
 15. S
  Medlem Nivå 12
  Tog ett prat med firman i morse, dom hade redan börjat rikta det innan jag ens kom ut så dom insåg nog själva det inte gick att lägga på som det va. Nu får jag hoppas allt blir bra
   
  • Laddar…