Byggahus.se

Behandling av Lärktrall med Sioo

 1. C
  Medlem Nivå 6
 2. S
  Medlem Nivå 3
  Funderade tidigare på lärk, men EndZones inlägg fick mig att lägga ner det spåret - mycket uppskattat!

  Jag har just lagt en tryckt trall och oroar mig inte det minsta för giftet, trots att jag har en ettåring som springer omkring ute. Tyckimpregnering nuförtiden är inte alls lika giftig som förr i tiden och svenska myndigheter generellt är väldigt försiktiga. Det känns som ett enkelt val att välja något som fungerar bra och är allra billigast!
   
  • Laddar…
 3. F
  Medlem Nivå 1
  Förr innehöll tryckimpregnerat virke krom och arsenik. Dessa ämnen är borta nu. Förmodligen får vi nu i oss mest arsenik från maten, t ex från några typer av ris och vissa produkter från havet.
   
 4. B
  Medlem Nivå 1

  Sicken skit!

  Köpte ett hus för snart två år sedan med en ca 70 kvm stor altan av lärk. Enligt förra ägaren hade den legat där en fem år innan vi flyttade in. Redan förra året märkte jag att ett par brädor börjat mörkna och i år vart det fler. Tänkte att jag skulle byta ut dessa men när jag väl började att plocka bort brädorna såg jag att hela satans altan är på väg att ruttna. En sommar till och sen får jag glatt lägga om hela skiten. Blir nog något annat än lärk nästa gång:(
   
 5. F
  Medlem Nivå 1
  Jag och många andra har varnat för lärk för många år sen. Orsak: lärk helt underlägsen tryckimpregnerat virke! Alla lärktyper var lika dåliga, sibirisk lärk var inte bättre. Det kan möjligen finnas rätt beständig lärk i några träd, men virket man köper kan variera från helt obeständigt till rätt beständigt. Just det virket man köper är ju aldrig testat. Tryckt virke om det är NTR håller alltid en viss standard. Låt det inte bli "Organowood" nästa gång då detta virke är helt oprövat. Själva har vi byggt en spång över ån med "Accoya"; beständigt och desutom helt ogiftigt
   
 6. R
  Lösvirkesbyggare · Nivå 12
  Vad finns det i för dimensioner och vad kostar det? Har sökt på nätet men inte hittat varken pris eller dimensioner.....
   
 7. F
  Medlem Nivå 1
  Det är så nytt och byggmarknader är ofta väldig dåligt informerade. På www.ceos.se finns bra info om Accoya. De kan nog tala om var man kan köpa Accoya och vilka priser som gäller.
   
 8. A
  Medlem Nivå 1

  Hej, funderar på att göra samma behandling. Hur ser det ut nu efter några år? Blev du av med stick-problemet?
   
 9. Tomas Nilsson
  Medlem Nivå 2
  Det är kemikalierna i SIOO som ger upphov till luddigheten och förmodligen också stickorna. Samma effekt som när man kokar pappersmassa. Jag rekommenderar inte behandling med SIOO.
   
  • Laddar…
 10. A
  Medlem Nivå 1
  Okej. Har nån nåt annat tips på vad man kan göra om man har obehandlad lärk som ger stickor?
   
 11. S
  Medlem Nivå 2
  Märkligt. jag är supernöjd med min Sioo-behandling efter fyra år. Inga stickor här inte, bara en len men ändå hård yta som är lätt att hålla ren med svagt diskmedelsvatten. Ingen hård borste, bara en tvättsvamp. -MEN det är vanligt tryckt trallvirke, inte lärkträ. Man ska lägga på ett andra lager av vätska nummer 2 året efter. Skillanden före och efter detta är bara att den gråa nyansen förstärks när man är helt färdig. Har ni någon gång använt högtrycksspruta mot ytan ?
   
 12. B
  Medlem Nivå 8
 13. S
  Medlem Nivå 2
  Jag tycker du ska prata med Sioo själva (Göteborg någonstans). De är mycket hjälpsamma och kunniga.
   
 14. C
  Medlem Nivå 1
  Hej Björn! Hur ser din trall ut nu efter några år? Skulle du rekommendera andra att göra en sioo-behandling på sin lärktrall?
   
 15. S
  Medlem Nivå 2
  Efter att ha läst hela tråden skulle jag rekommendera tryckimpregenrat virke istället. Ytan blir mjuk o len. Inga stickor.