Bastudörr utomhus

490 läst  10 svar

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Jag har tänkt att bygga om ett gammalt förråd på min tomt. Ena delen ska bli ett teknikrum med plats för panna och förvaring. Övrig del blir separat och den tänkte jag bygga om till bastu och dusch (duschen finns redan men ska renoveras). Jag har dock svårt att få till en relaxdel. Saknar man den mycket om det inte går att lösa?

  In i bastun kommer man genom en ytterdörr. Som jag tolkar det får denna inte vara låsbar. Hur har ni andra gjort här? Det känns lite otryggt att inte kunna låsa om bastu och dusch. Har ni hittat dörrar som kan användas och som går att låsa? Ni får gärna tipsa om specifika modeller eller hur ni har löst det :)
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 12
  Tolkar det som att du ska kunna rusa rakt ut från bastun? Trots att ytterdörren är låst?
  Borde funka med panikbeslag eller motsvarande som man har på utrymningsdörrar.
   
 3. J
  Medlem Nivå 1
  Precis! Dörren i bastun går direkt utomhus, som en ytterdörr. Jag vill kunna ha dörren låst när bastun inte används, men såklart inte när jag är i bastun. Det är en bra idé! Hittar ingen låsbar ytterdörr när jag kollar hos bastutillverkare. Vet inte hur mycket värme en vanlig dörr klarar bara..
   
 4. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 12
  Kolla om man kan klä dörrbladet med panel?
   
 5. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  En speciell bastudörr har man väl inte som ytterdörr. Sätt en vanlig ytterdörr/förrådsdörr där, kommer bli bra. Den lilla nackdelen är att det inte är panel på insidan. Men där du beställer förrådsdörren kan du kanske få den med panel på båda sidorna.
   
  Redigerat 10 jan 01:26
 6. J
  Medlem Nivå 1
  Tack för era synpunkter. En idé skulle ju också kunna vara att ha en dörr med glas. Vad tror ni om det?
   
 7. Mazen
  Inredare · Nivå 11
  Gör ett dubbelt montage, dvs en bredare karm med en förrådsdörr ytterst och sedan en glasad som går innåt.
  Med ytterdörren öppen när du bastar har du fri vy ut över nejden :D
   
 8. M
  Medlem · Nivå 9
  Bastudörrar måste kunna öppnas utåt mot den kalla delen. Tanken är att någon som svimmar/blir sjuk inne i bastun inte ska ligga framför dörren och försvåra undsättning.
   
 9. J
  Medlem Nivå 1
  Så har jag också förstått det :) Vet du vad som gäller för lås?
   
 10. M
  Medlem · Nivå 9
  Nej jag vet inte om det finns bestämmelser för lås men det går ju att ordna så att låsning inte sker av misstag. Om man till exempel har ett plattjärn tvärs över dörren och ett hänglås som är vanligt på gamla förrådsbyggnader så är det ju obefintlig risk att någon blir inlåst under pågående bastubad.
   
 11. M
  Medlem · Nivå 9

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: