Byggahus.se

Bakugnen gick sönder?

 1. macsydh
  Medlem · 3 inlägg

  macsydh

  Medlem
  Hej kära husbyggare! Detta blir mitt första inlägg på det här forumet, hoppas jag hamnat i rätt del

  Det är så att jag hyr ett torp ursprungligen uppfört runt 1750. I köket på detta torp finns som sig bör en bakugn. När nuvarande ägare av torpet renoverade huset så åtgärdades skorstenen med nya rör till alla eldplatser, ink. bakugnen. Detta bör ha varit cirka fem år sedan. Jag tror inte att bakugnen varit i bruk sedan dess, och innan dess var det nog också mycket länge sedan den användes.

  I lördags skulle vi dock baka pizza var det bestämt. För att hålla mig på den säkra sidan så började jag redan i torsdags genom att ställa in ett par marschaller, i fredags gjorde jag en liten brasa som fick växa till sig under dagen men det blev aldrig sådär jättevarmt i ugnen. På lördagen eldades det sedan från 11-tiden fram till bakning vid 18 på kvällen. Allt gick enligt plan, pizzan blev super o.s.v. På kvällen efter ätandet hördes ett ljud som jag tänkte kom från skorstenen, någon istapp som lossnade eller så tänkte jag, men så i dag när jag skulle sopa ur ugnen så ser jag det ni ser på bilden. Stenen längst in i hörnet har liksom... trillat ner? Känslan är att materialet under har satt sig under värmen och att hällen därför har trillat ner. Jag har inte krupit in och kollat själv, men det står på agendan.

  Jag har under dagen varit i kontakt med sotare som vill ha 2000+ bara för att komma ut och besikta, och det är ju då innan vi ens pratar om att åtgärda. Det känns inte så kul eftersom anläggningen ändå är relativt nybesiktigad i samband med att skorstenen fixades.

  Vad säger ni, kära internetvänner?
   
 2. Dan_Johansson
  Allvetare · Västra götaland · 4 459 inlägg

  Dan_Johansson

  Allvetare
  Om stenarna ligger lösa kan du lyfta upp den och titta under... Ser det inte jättekonstigt ut hade jag vägt av med sand och lagt tillbaka stenen... I övrigt ser det väl helt ok ut...
   
 3. macsydh
  Medlem · 3 inlägg

  macsydh

  Medlem
  Kom inte in genom öppningen själv så fick skicka in flickvännen. Det får ni inga bilder på, men däremot kan jag visa hur det ser ut när de två innerst stenarna mot högra väggen lyfts bort. Bedömning av detta?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20210118_165720.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20210118_165749.jpg
   
 4. Dan_Johansson
  Allvetare · Västra götaland · 4 459 inlägg

  Dan_Johansson

  Allvetare
  Intressant, vad är det under där? Ser ut som ett galler nästan?
   
  • Laddar…
 5. electroluxaren
  Medlem · - · 8 312 inlägg
  det är nog bara familjens gravkammare
   
 6. macsydh
  Medlem · 3 inlägg

  macsydh

  Medlem
  Jag vet inte riktigt och flickvännen är inte här för att kunna ge sig in och känna efter. Får testa med något tillhygge eller nåt under dagen i dag.
   
 7. J
  Medlem · stockholm · 3 388 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Känns lite som Hans och Greta, att skicka in nån i bakugnen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.