Byggahus.se

Bästa och billigaste löning för BTD-vatten (Gotland)

 1. L
  Medlem · stockholm · 95 inlägg

  Lindamyz

  Medlem
  Hej,

  Vi har ett sommartorp med indraget vatten i huset, BDT vatten (idag stenkista, vilket ej är godkänt av Gotlands komun), och kommer inom kort sätta in en förbränningstoalett. Huset passar endast som sommarhus, och att gräva 2 eller 3-kammarbrunn blir svårt då tomten är väldigt liten och man skulle behöva ha detta rakt framför vardagsrum eller köksfönster.

  Därför tänker vi en enklare lösning med att gräva ner och koppla in ett gråvatten-filter och komplettera med en förbränningstoalett. PGA vattenbrist och egen brunn så sparas det in på vatten rejält, så mycket vatten används aldrig.

  Vad tror ni om denna lösning? Någon som nyligen köpt och installerat ett färdigt gråvattenfilter såsom UPONOR BDT EASY , BioBox eller liknande? Vad kostade hela kalaset, och gjorde ni något själv eller lejde ut jobbet? Någon som har liknande på just Gotland?

  Tacksam för tips och råd!

  // Linda

   
 2. S
  Medlem · 744 inlägg

  sune73

  Medlem
  Jag skulle nog rekommendera att ta kontakt med en lokal entreprenör och be denne om råd och förslag.
  De brukar ha bra koll på de lokala förutsättningarna samt bra kontakt med kommunen.
   
 3. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 9 355 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Och ta också kontakt med kommunen! Dessa mindre BDT-filter har en svag juridisk ställning. När deras användning har prövats rättsligt så har bristen på dokumentation vad gäller deras reningskapacitet gjort att de inte setts som tillräckliga. Underligt nog så har det varit bristen på reduktion av smittoämnen som har kritiserats trots att smittospridning osannolikt sker via BDT-vatten. D v s om kommunens miljönämnd inte är övertygande om det specifika filtrets lämplighet så går tar det stopp vid anmälan och överklagar du föreläggandet så förlorar du sannolikt i rätten.

  Något som garanterat fungerar med kommunen är slamavskiljare på minst 700 L och 15 kvm infiltration eller markbädd.
   
 4. A
  Medlem · Stockholm · 7 260 inlägg

  Andy78

  Medlem
  Det finns ju bdt filterlåda som man kan ställa på marken det är rätt smidigt, det kan ju vara ett alternativ om ni inte använder så mycket vatten.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.