Byggahus.se

Bästa fräs till fräsbordsmontering

14k läst  56 svar

 1. V
  Verktygstokig · Nivå 21
  Jag saknar fräsbord och det är något jag tänker införskaffa på lite sikt! Jag har idag en Festool Of1010 men känner att jag inte vill offra den till en semipermanent bordsmontering! Dessutom vill jag gärna ha möjlighet till 1/2" stål.

  Är Trend T11 fortfarande det "bästa" köpet om syftet är att mer eller mindre permanent monteras i fräsbord? Jag har ju ingen lyft och tänker att jag slipper köpa/bygga en sådan då eftersom den har lyft inbyggd!

  Hur löser man dammhanteringen med en T11 i bord? Både uppifrån vid ett anhåll samt underifrån på något sätt?
   
 2. B
  Hobbysnickare · Nivå 14
  Om du kan tänka dig att chansa på något otestat och bara är intresserad av 1/2" så har ju Rutlands en billig fräsmotor som verkar ha hög effekt/pris kvot.
   
  • Laddar…
 3. Ola C
  Medlem · Nivå 22
  Jag letade fräs för samma ändamål när jag skulle köpa julklapp till mig själv i år (eller rättare sagt förra året). Har redan en Dewalt dw625 som jag är trött på när det gäller att ändra höjd när den sitter i fräsbordet.

  Efter lite velande och mycket surfande köpte jag en Triton TRA001. Den är betydligt billigare än Trend T11 och har en del trevliga features, bla att spindellåset aktiveras automatiskt när man vevat upp fräsen i toppläget. Tritonfräsarna har vad jag läst mig till bra rykte. 245£ med 8, 12 och 1/2" hylsa inklusive frakt slutade mitt köp på. Har tyvärr inte fått fräsen än så jag kan inte ge nån recension, klickade hem den i fredags. Hemsidan har en del övrigt att önska men de svarar snabbt på mail. http://www.tritontools.uk.com/tritonrouters.html

  Annars var jag lite lockad av Rutlands kit med lös motor och lyft, som badtastex tipsade om. Litar dock inte riktigt på en kinamaskin från Rutlands, speciellt map på reservdelar om några år. http://www.rutlands.co.uk/sp+woodwo...t-variable-speed-motor-combo-kit+rtx5000combo
   
 4. mattiasp
  Moderator · Nivå 17
 5. V
  Verktygstokig · Nivå 21
  Tack för bra svar. Den där Triton fräsen verkar ju ha en hel del trevliga features. Att priset är lägre gör ju inte saken sämre. Jag har inte speciellt bråttom så jag avvaktar en recension av den av dig Ola. Fixar du det? :)

  T11:an ihop med en ER20 förlängare verkar ju riktigt bra annars. Måste man ha förlängare för att enkelt kunna byta stål ovanifrån? Gissar att det är knöligt att komma åt spindellåset uppifrån? Känns som det finns risk för att det blir vibrationer med förlängare om man pressar på lite när man fräser? Eller är det inget problem?
   
 6. mattiasp
  Moderator · Nivå 17
  Jag har inte upplevt några problem med vibrationer pga förlängaren. Det är ju klart att det kommer att vibrera i fräsbordet, men det är inget stort problem. Arbetet blir betydligt enklare med förlängaren.
   
  • Laddar…
 7. ceson
  Medlem · Nivå 13
  Här är en film på CMTs stora fräs som så vitt jag kan bedöma är en ombrandad Triton. Den var jag intresserad av innan jag valde en annan väg :)

  [video=youtube;yUo2cEzAQqY]https://www.youtube.com/watch?v=yUo2cEzAQqY[/video]
   
 8. Ola C
  Medlem · Nivå 22
  Ok, en light recension ska jag nog kunna klämma ur mig:)

  Det finns även en uppfinning som heter musclechuck, förlänger litegrann men inte lika mycket som förlängaren mattiasp länkade till. Dock ser den ut att vara väldigt enkel att byta frässtål på då det bara är att lossa en insexskruv, inget mekande med spindellås och blocknycklar. http://www.swedendro-tools.se/ovrigt/musclechuck

  Nackdelen är att den inte kör på er20 hylsor, dom är verkligen bra att ha ibland.
   
 9. H
  Hobbysnickare · Nivå 5
  Har en äldre Durque fräs från Clas O. Det är en ombrandad Triton. Funkar mycket bra i fräsbord. Tar 8 och 12 mm skaftfräsar. Även denna fräs har samma feature som Ola c beskriver, automatisk låsning av axeln när den lyfts till maxhöjd. Mycket praktiskt. Kan tänka mig en Triton när Durquen lägger av någon gång.
  När det gäller Rutlands så tänk på att deras fräsmotor, såvitt jag kommer ihåg, levereras med hylsor i tum- storlek. 12 mm skaftfräs passar ej i 1/2 tums (12.35 mm) hylsa...
   
 10. B
  Medlem Nivå 5
  Har en triton tra001 med kreg router plate vilket har förborrade hål för just routern. (Även för fräslyften)

  Mina erfarenhetet som nybörjare på fräsbord, långt ifrån proffs :) Hade en Bosch pof 1400 innan, och skillnaden är enorm. Otroligt smidigt att byta frässtål samt att ändra höjden. Samt en helt annan kraft, med boshen så segade den ihop vid tung belastning, nu med triton och samma frässtål. Är det som att skära smör.

  Mycket nöjd! Rekommenderar starkt kreg plattan då hålen redan är borrade och pengen relativt billig.(gav 600kr om jag minns rätt)
   
 11. P
  Medlem Nivå 2
  Jag fick erbjudande om den stora tritonfräsen för 244 Euro från en italiensk ÅF för Cmt. Jag beställde CMT frässtål till rätt bra priser därifrån. http://www.mobiltecnica.com
  Själv köpte jag två Casals CT3000 från Spanien. Även kända som Freud Ft3000 i amerikanska tidskrifter. Den har 2,kW och justering ovan bordet med en snabbvev.
  Idag har Casals blivit uppköpta av en av de riktigt stora i Östeuropa, Interskol och heter Felisatti RF67/2200. Freud USA blev uppköpta av Bosch och fräsarna slutade säljas där. Bifogar ett par bilder på mitt första fräsbordsbygge :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
   
  Redigerat 10 jan 2016 15:25
  • Laddar…
 12. ceson
  Medlem · Nivå 13
  Välkommen till forumet. Intressant info om Casals ett märke jag aldrig hört talas om.
   
 13. P
  Medlem Nivå 2
  Tack, känns som det finns många likasinnade här. Trevligt:)
  Fräsarna säljs här under 2 olika namn:
  https://www.sautershop.de/oberfraesen/casals-frueher-freud-oberfraesen
  Och
  http://shop.jvl-europe.com/epages/6.../61425996/Products/"RF67/2200VE"&Locale=en_GB
  Och
  http://www.gustavsenas.no/default.pl?showProduct=16091&pageId=1375
  Samt på några sidor till med förståeliga språk.
  Kan man åka till Ryssland finns allt till halva priset..
   
  • Laddar…
 14. V
  Verktygstokig · Nivå 21
  244€ är ju väsentligt mycket billigare än 245£. Det verkar ju "bara" vara med 8 och 12mm hylsa, inte någon 1/2", sen är det ju CMT och ej Triton men det verkar ju vara samma fräs. Ingår veven?
   
 15. V
  Verktygstokig · Nivå 21
  Välkommen till forumet förresten, och tack för mycket bra information!

  Var i Spanien handlade du fräsen för 120€? Går det inte längre kanske?
   
  • Laddar…