Byggahus.se

Bästa central för automatisering?

 1. C
  Medlem · 192 inlägg
  Hej!

  Det var ett tag sedan jag hade minsta koll på hemautomatisering och då var det zwave som var på väg in i leken. Verkar ha hänt en hel del sedan dess och Fibaros senaste Home Center 3 verkar funka lite si och så.

  Det jag undrar är vad ni skulle rekommendera för central för hyfsat enkla scener och enheter på en liten gård. Jag använder Arlo kameror, Sonos högtalare och Google Wi-Fi (om det påverkar överhuvudtaget). Har även två Synology NASar. Vill mest kunna styra lite timers, ljus, kameror, enklare scener, värme (så småningom)... och lite annat kul.

  Tack för hjälpen!
   
 2. leby
  Medlem · 1 889 inlägg
  Om du har Synology NAS skulle jag rekomendera endera Home Assistant eller Domoticz som du då kör på ditt NAS.
   
  • Laddar…
 3. C
  Medlem · 192 inlägg
  Men när det kommer till själva centralen då? Sett att många verkar använda Nexa Bridge X som kanske inte är lika avancerad som en HC3 enhet men bra mycket billigare. Dessutom kan den tydligen prata med zwave. Kan det vara något kanske? Nexa prylarna är ju alla väldigt billiga i jämförelse. Om fibaro håller en avsevärt bättre kvalite på sina grejor kör jag hellre på det dock, vill inte behöva byta om 5-10 år. Sneglar även lite mot Aqara...
   
  Redigerat 20 jan 07:41
 4. B
  Medlem · 113 inlägg
  Du ska skaffa en lösning som inte innebär en inlåsning i något särskiltt protokoll eller leverantör. Fibaros home center går därför helt bort av båda skälen. Deras zwave-sensorer håller hög kvalitet men Home center ska du undvika till varje pris. Jag antar att du inte är sugen på att skicka den till Polen varje gång deras usla USB-sticka, som de använder för lagring, går sönder. De introducerar också nya allvarliga buggar för varje ny release av firmwaren. Det är också i princip en ren zwave-kontrollenhet, inte en generisk plattform för hemautomation.
  Detta gäller för många andra lösningar som kan ses som första generationens hemautomation när man inte hade så höga krav annat än att tända lampor och läsa av temperaturer.

  Skaffa en lösning som är en generisk hemautomationsplattform som kan integrera med Arlo, Sonos, Google home, zwave, zigbee (såsom Ikea trådfri), gräsklippare och allt annat du kan tänkas ha eller kommer vilja ha. Home Assistant om du vill mecka själv. Homey om du vill ha mindre frihet men vill att någon annan gör grovjobbet.

  Om du inte vill behöva byta om 5-10 år tror jag du får tänka om. Vilken IT-lösning köpte du 2011 som fortfarande känns stabil och modern?
   
 5. C
  Medlem · 192 inlägg
  Wow, stor tack för utförligt svar! Är 2011 redan 10 år sedan!? Men helt rätt, tänker nog mer att jag vill ha ett flexibelt system som enkelt vävs in i framtiden. Så som de lösningar du pratar om här. Ska ta en titt på Home Assistant och Homey. Ursäkta noob-fråga men vilken central tar då emot status från tex en nexa puck?
   
 6. B
  Medlem · 113 inlägg
  Alla generiska hemautomationssystem värda att nämna lär klara Nexa. Homey har tex inbyggt stöd för att kommunicera med dem (433MHz). För Home assistant, som är en ren mjukvarulösning, får man själv komplettera med hårdvara för att kommunicera med det protokoll man vill köra, tex Nexa/bluetooth/zwave/wifi/zigbee osv. Det brukar inte vara mer komplicerat än att köpa en USB-sticka på Kjell & Co för några hundringar. På så sätt blir det också mer framtidssäkert. Vilket protokoll som är det ballaste för tillfälet förändras ganska snabbt så att låsa in sig till någon specifik leverantör kommer garanterat att bli jobbigt och dyrt. Många Home Center-användare och liknande ångrar sig bittert när de nu sitter med sitt inlåsta system som de investerat massor av tid och pengar i men där utvecklingen i princip står helt still samtidigt som andra öppna system utvecklas i enorm fart.

  Vill man köra flera olika protokoll i exempelvis HA så är det bara att köra flera USB-stickor samtidigt. Om man gillar Fibaros motion sensor kan man köra sådana över zwave och man hittat någon sensor för temp/fukt som är billig och bra som kör zigbee så kör man helt enkelt dom över zigbee. I gränssnittet kan man sedan göra grafer och scener och larm och vad man nu vill utan att behöva bry sig om underliggande protokoll.
   
 7. A
  Medlem · 787 inlägg
  Vill man ha status från Nexa-puckar (och man med puck menar det Nexa kallar inbyggnadsmottagare) så får man välja en med Z-wave och inte "System Nexa", det 433 MHz protokoll som de är mest kända för. Protokollet på 433 MHz är enkelriktat så en mottagare rapporterar inte sin status.

  Jag tycker inte heller man skall snöa in på ett visst protokoll. Z-Wave är kanske lite mer robust i och med att det finns en central organisation som gör något slags certifiering, men produkterna är ofta lite dyrare.
  ZigBee tycker jag verkar växa fortare just nu, och det finns mycket prisvärda produkter från exempelvis IKEA och Lidl. Sedan har Amazon, Apple och Google nyligen hoppat på tåget, skall bli intressant att se vad som kommer ut av det. Många produkter ansluts även via WiFi (på gott och ont), Shelly och Sonoff har en hel del smidiga och prisvärda prylar.

  Vad gäller framtidssäkring så ser jag inte hemautomation som en typisk konsumentelektronikprodukt, bygger jag in något i en vägg räknar jag inte med att behöva uppgradera inom några år, i synnerhet om funktionen är så enkel som en brytare eller dimmer. Det man skall se upp med är produkter som är beroende av molntjänster eller mobilappar, slutar tillverkaren supporta den produkt du köpt så har du ofta inget annat val än att byta.

  Själv köpte jag en Homey när Kjell&Co hade lite rabatt häromåret, mycket för att jag ville komma igång snabbt och att jag fick stöd för de flesta protokoll utan att behöva komplettera med något. Har funkat bra för mig, men är man van att programmera på klassiskt sätt behöver man lära om lite, det kan kännas lite begränsat och plottrigt att programmera via deras grafiska system. När det gäller Homey så kan det även vara bra att kolla först om det finns stöd för de produkter man vill köra, i synnerhet om det gäller något lite udda, de supportar mycket men det finns vissa luckor. Exempelvis verkar Homey inte i nuläget ha stöd för Nexas produkter med Z-Wave. Å andra sidan finns ju många andra fabrikat som gör samma sak där det finns stöd i Homey.
  Och för vän av ordning med tanke på vad jag skrev tidigare, Homey är en sån produkt som är beroende av molntjänster och mobilappar, så den är inte överdrivet framtidssäker. Den ronden vinner Home Assistant på walk over.
   
 8. C
  Medlem · 192 inlägg
  Tack för utförligt svar. Det får bli en satsning på Home Assistant. Men ännu en noobfråga: måste man ändå använda specifika gateways för alla olika protokoll? Jag tänkte köpa en Raspberry Pi för detta men funderade ändå på om tex Philips Hue, Aqara och Nedis (som alla kör ZigBee) ändå måste ha sin egna gateway? Vilka är dessa USB stickor man kan använda i kombination med en Raspberry Pi? Vore super tacksam för länk! Antar då att man kan köra flera stickor (protokoll) på samma Pi?
   
 9. leby
  Medlem · 1 889 inlägg
  Det finns stickor som klarar ex hue. Kolla på m.nu så kan du se de vanligaste. Varför installerar du inte ha på ditt NAS? Kan det köra docker så har du ett bekymer mindre än med rpi.
   
 10. C
  Medlem · 192 inlägg
  Försökte ladda ner Docker men kom inte upp när jag sökte på den bland apparna. Hade helt klart varit det enklaste!
   
 11. C
  Medlem · 192 inlägg
  Såg att man kan ladda upp appar manuellt på Synology NASen, om den inte är supportad. Testade men tydligen är mina maskiner för gamla för Docker. Blir en ny NAS eller att köra på RPIn. Blir sistnämnda till att börja med. Får köpa någon sticka och se om jag kan komma igång.
   
 12. leby
  Medlem · 1 889 inlägg
  Du kan använda samma sticka sen när du har ett nas som kan köra docker. Domoticz finns även utan docker men ingen bra HA så om HA är ditt val så är en rpi bra val. Minst en 3+
   
 13. C
  Medlem · 192 inlägg
  Toppen! Beställde två stickor igår, en för z-wave och en för ZigBee, så blir att testa lite med dom när de kommer. HA verkade smidigt och hyfsat framtidssäkert så fick bli det.
   
  • Laddar…
 14. P
  Medlem · 68 inlägg
  Tycker du valde rätt, kör själv HA med Z-wave, ZigBee och RFXTRX433 och har en rejäl blandning brytare och sensorer från olika tillverkare. Fungerar mycket bra. Kör på en RPi 3B+ utan fördröjningar eller prestandaproblem trots en del ganska tunga tillägg. Använde bara IKEA-gateway en gång för att uppdatera lamporna, nu ligger den i en låda.

  Visst tar det tid att få ordning på allt men jag anser att det är värt det för att slippa inlåsningen. Började för många år sedan med en Vera 3, använde den till den gick sönder men det var första och sista gången jag köpte en "färdig" gateway.

  En fördel med HA (gäller troligen fler lösningar också) är att du ganska enkelt kan byta plattform, t ex gå från RPi 3 till 4, virtuell lösning, NAS eller vad som önskas.

  Kör gärna SSD via USB-adapter i stället för SD-kort, mkt pålitligare och snabbare. Inget problem att börja med SD-kort och sedan migrera till SSD heller.

  Rekommenderar även add-on "Home Assistant Google Drive Backup".
   
 15. C
  Medlem · 192 inlägg
  Låter lovande! Tänkte börja med bara några få prylar och sensorer och sedan bygga på sakta efterhand. Bor väldigt provisoriskt just nu så vill mest komma igång lite och känna på allt. Blir lagom tills vi får ordning på huset!

  Hur menar du med Ikeas lampor? Använder du dem alltså utan deras gateway? Antar du plockar upp dem på din zigbee sticka då?

  Tack för alla tips!