Byggahus.se

Bärlinor i balkskor, ingen syll?

 1. N
  Medlem Nivå 1
  Hej.
  Enligt träguiden.se lägger man bärlinorna direkt på plintarna. Alltså ingen syll används om jag har fattat deras ritningar rätt.
  Egentligen hade jag tänkt bygga som skogsindustriernas byggbeskrivning, alltså syll och på den en stående bärlina + bjälklagsregel. Men efter att ha pratat med flera byggare i trakten så blev det bärlinor direkt i justerbara balkskor som är fästa i plinten. Nu har jag blivit nojig o undrar dels över om balkskorna orkar bära ett helt hus på 30 kvadrat med betongpannor o snö?
  Och dels så undrar jag hur bra det är att inte ha en syll? Nu blir ju liksom bärlinorna det nedersta trävirket så att säga. Plint - balksko - bärlina - golvbjälkar. Funkar det??

  Vore jättesnällt om nån kunnig själ ville hjälpa mig med detta. Balkskorna sitter liksom redan där de sitter i plintarna, men ska jag lägga bärlinorna där i direkt sen utan syll, och räcker det isf med endast en bärlina? Balskorna i mittenplintarna är ju dessvärre bara 45mm breda o lämnar inget utrymme för t.ex två ihopspikade bärlinor.

  Hjälp!!
   
 2. ByggareNick
  Medlem Nivå 6
  Vet du vad en syll är?

  Du kan inte skissa lite för jag blir lite snurrig av allt jag läser. I paint eller liknande. Mycket lättare att förstå.
  Om STOLPSKORNA (inte balkskorna) håller. Ja de gör det. OM du kör med rätt ccmått förstås.
  Huset viker sig innan stolpskorna gör det om du kör med fel ccmått.
   
 3. N
  Medlem Nivå 1
  Jo tack jag vet vad en syll är. Det finns både övre o undre syllar kan jag då vidare informera. Och den övre syllen ska vi ha, dvs den som vilar mellan bärlina o väggreglar. Min fråga var om den understa, den som normalt ligger direkt på plinten behövs. Bärlinorna ligger ju ett par cm upp från plint förankrade i dessa "förankringsjärn" som vi har olika namn på :) Järnen ser ut som ett U och är till för att lägga reglar i. De är justerbara i höjdled. Enligt chefen på bygghandeln här så håller de...men jag ville kolla här vad folk tror oxå.
   
 4. N
  Medlem Nivå 1
  Och nej, stolpskor menar jag INTE. Det är ingen stolpe som ska slås ner i marken. Det är en liggande "bjälke" som ska ligga horisontellt i den. En "balksko" vid varje plint. Förstår du?
   
 5. ByggareNick
  Medlem Nivå 6
  Du skall inte ha en undre syll nej. Det är inte så de används.
  Lägg i lite tjärpapp mellan stolpskorna och bärlinan så du förhindrar fukten.
  Det är helt omöjligt för någon här att svara på om det räcker med en bärlina. Du har inte skrivit några mått på huset och inga dimensioner.
  Dina stolpskor håller.

  Det heter faktiskt stolpskor vare sig du vill eller inte. Det spelar ingen roll hur du använder dessa de kommer fortfarande heta stolpskor. Sorry men så är det. :D
   
 6. N
  Medlem Nivå 1
  Hehe jag ger mig, stolpskor :) Du har rätt!
  måtten på bygget blir 5x6 meter. Dimension på bärlinor: 45x220
  Golvbjälkar: 45x170 Väggreglar: 45x120
  sen blir det limträbalk på 115x450 och överramar 45x220. Räcker det om väggarna bara är 120?
  Låter detta tillräckligt?
   
 7. ByggareNick
  Medlem Nivå 6
  Å vad skönt.. :)

  Får då anta att du lägger längs långsidan. Då får du väl ca cc160 mellan bärlinorna.
  Jag vet ju inte helt säker men jag tycker det känns lite för klent men bara en 45*220.
  Hur tätt hamnar plintarna? Stolpskorna var väl ställbara. De kan du väl plocka ur och köpa nya.
  Du pratade om att det bara var den mittersta plintraden som hade 45 stolpskor. Det blir inte så dyrt ju.
  Om 45*120 håller till väggarna. Garanterat men sen handlar det väl mer om hur du skall använda ditt hus. Alltså hur mycket isolering du vill ha i.
   
 8. ByggareNick
  Medlem Nivå 6
  Är det föresten en ritning du har eller bygger du från huvudet?
   
 9. N
  Medlem Nivå 1
  Jag bygger till nittio procent efter skogsindustriernas
  ritning av enkelstugan, med undantag för bärlinor/syll/stolpskor och själva taket där vi väljer att ha limträbalk, och dessutom går vårt tak in över ett befintligt tak.

  Hm, för klent med en bärlina á 45x220 säger du...det var det jag var orolig för.
  Vi har tre plintrader med fyra i varje rad. Alltså tolv plintar. Längs långsidorna står de cc1,5m, längs kortsidorna cc 2,5m.
  Varje plint har en stolpsko. Om det går att gänga ur själva "stolpen" ur skon o byta till en som rymmer två bärlinor så går det ju att lösa enkelt. Ska definitivt kolla upp det. Om det inte går, tror du att man kan såga av ena sidan av fästet på skon o på så vis fästa bärlina nr två mot den första? Hänger du med?
  Tack för att du vill hjälpa mig!!
   
 10. ByggareNick
  Medlem Nivå 6
  Men som sagt jag vet inte riktigt om det är för klent men vissa har ju 220 till altaner (läs Estwing) :) En stuga bör ju klara lite mer. Du vet ju aldrig vad du drar in i stugen i framtiden. Kanske ett akvarium på 1000 liter. Vem vet. Det är nog lika bra att ta i lite. Men kolla göra upp med någon annan innan för jag är osäker. Bara min tanke.

  Det går att köpa nya stolpskor till plinten. Jag köpte plintar och stolpskor var för sig när jag hade till altanen bla. Tror inte det är någon bra ide att såga av den. Är nog bra om hela lasten är centrerad över stolpskon vilket det inte kommer vara om du sågar av den.
   
 11. ByggareNick
  Medlem Nivå 6
  bjälklaget känns iof även det klent. sry :(
   
 12. I
  Medlem · Nivå 13
  Enligt träguiden ska golvbjälklaget klara sig på 45x170 konstruktionsvirke med 5m spännvidd, 2 fack.
   
 13. ByggareNick
  Medlem Nivå 6
  Jo men de skriver i minsta laget skall de vara 45*170. Undrar bara om man vill ligga på gränsen?
  Jag är inte så iaf. De är ju inga pengar.