Byggahus.se

Bärlager eller makadam under trädäck/altan?

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Hej alla!
  Ska bereda för trädäck/altan på ett etage och funderar på vad jag ska använda för material..
  Har grävt ut ca 200 mm och ska lägga geoduk för att fylla med bärlager.
  Mina funderingar går i banorna makadam eller bergkross/bärlager, rätt så långt?
  Makadam ger väl bättre dräneringsförmåga, även som packad, jämfört med bergkross/bärlager?
  Hur ser era liknande projekt ut?
   
 2. pjapen
  Allvetare · Nivå 6
  normalt är att lägga bärlager 15 cm och 10 makadam som leder ut till dräneringen som ligger c:a 40 cm utanför grunden och då 25 cm ner från ök makadam. men kan vara överkurs för en altan, padda makadamen och räkna lite på lasterna så brukar man få hem en altan ganska enkelt.

  är det ofta fuktig miljö bör du ha bättre dränering för att undvika sättningar och att ditt golv böljar efter ett par år.
   
 3. P
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaret Pjapen!
  Etagen är av modellen grov sprängsten, jordlager.. Har grävt ut för att få bort matjord/gräs. Så jag använder ett bärlager OCH makadam? Fallet blir på bärlagret eller på både bärlager och makadam? Vad använder man för grovlekar på bärlager resp. makadam?
   
 4. pjapen
  Allvetare · Nivå 6
  bärlager är väl 0-32 ganska vanligt men spelar inte så stor roll ta det som är billigast.
  viktigast är att du kompakterar så det blir fast. här lägger många en markduk och sen på med makadam för att dränera bort vattnet, antagligen för att inte blanda makadam med bärlager men kan väl vara värt de kronorna en duk kostar.
  makadam blir svår att få jämn med större stenar så mindre är bättre men också dyrare. hade nog inte tagit större än
  8-16 för att jämna till blir bara bökigt med 32 sten. fallet skall vara på bärlagret så vatten rinner av den packade ytan mot dräneringsrören och bort från stället till stenkista eller dagvattenledning.

  bärlager används för att fördela trycket jämt samt att minimera sättningar. du kommer antagligen inte har några större laster så kommer antagligen inte hända något men variablerna är last, fukt, väder. så last är enklast, hur fuktigt marken är svårare men ligger den högt, finns det vattendrag i närheten, blir det blött när det regnar?
  alternativet är att sänka vattennivån för att få mer bärighet i massorna och då dränerar man. vad som behövs hos dig är svårt att säga därför så generaliserar man och tar det som funkar på 80% av alla tomter. 15 cm bärlager 10 cm makadam. kan vara överdim men ska väl hålla mist 20 år?