Bärande väggar i vårt hus? Blir inte klok!

204 läst  1 svar

 1. C
  Medlem Nivå 3
  Vi har precis köpt ett litet hus från -39. ca 6,5 x 7,5 m Blir inte klok på vilka väggar som är bärande och på de lösningar som verkar finnas i huset.

  Framför allt undrar jag om vindsvåningen. Vi vill blåsa rent den och bygga om allt pga fuktskada och kass planlösning. Vill flytta kattvindarna längre ut. Men då det verkar saknas takstolar antar jag att kattvindsväggarna är del av ett ramverk? Men reglarna är verkligen inte konstruerade så dem ser ut att bära hela taket. Dock är där spontat plank i hela väggarna vilket jag förstått kan vara bärande? Detta är de ritningar vi har, kommunen verkar inte ha fler. Bilderna är från kattvinden.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Bottenvåning.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  vindsplan1.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Tvärsnitt.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  60655592_358985521407347_2661099571244957696_n.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  60222812_573543183134548_6989720177982046208_n.jpg


  På samtliga plan finns en med nock tvärgående vägg, men då vi hade en snickare från ett stort företag hemma som ska göra badrummet var han bergsäker på att denna inte var bärande på bottenvåningen och föreslog att vi skulle riva del av den för att få större badrum, detta valde vi bort för vi vill ej ha mindre vardagsrum. Men en tvärgående vägg kan väl stödja en takkupa?

  Och vad i hela fridens namn har hänt i källaren? Tre snickare och en besiktningsman har sett detta utan att reagera. Vi tycker det ser mkt märkligt ut.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Källare.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  mur källare.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Träbalk källare.jpg


  Så i vanliga fall är väggen som går parallellt med nocken hjärtvägg. Här finns ingen sån hel vägg någonstans. I källaren är det en träbalk och något som ser högst hemmabyggt ut. på bottenvåningen är del av hjärtväggen borttagen och antagligen sitter en balk längs innertaket. Så har vi då bara två balkar som stöder hela huset? Huset är för övrigt extremt robust.

  Har ni några tankar? Förstått att det är en konstruktör som kan hjälpa oss med detta? Skulle behöva ritningar över hela huset känns det som. Var hittar man en konstruktör som kan hjälpa oss med detta? Vi bor på landet i en liten håla i södra Sverige. Närmsta stora stad är Kristianstad (4 mil)
   
 2. J
  Medlem · Nivå 22
  Hus med plankstommar är lite luriga. Alla väggar kan vara mer eller mindre bärande oavsett riktning. Alla golvbjälkar behöver inte ligga åt samma håll. För att se golvbjälkarnas riktning måste man titta på golvbrädorna på våningen över (som ligger i 90 ° vinkel). På övervåningen är inga väggar bärande utom möjligen kattvindsväggarna. I källaren har man gjort en (dålig) förstärkning av oklart skäl. Jag tycker ni kan börja med att rita upp huset skalenligt. Skaffa en lasermätare och mät så att även väggtjocklekarna framgår. Ska ni göra större ingrepp i den bärande stommen behöver ni hjälp av en konstruktör, men först gäller det att ta reda på vad som är bärande.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: