Byggahus.se

Bärande vägg till kattvind?

 1. Rilleb87
  Medlem Nivå 2
  Vill riva en kattvindsvägg för att göra ett större sovrum. Väggen är av stående plankor ca 2 cm tjocka och bakom dessa liggande plank ca 2 cm tjocka. Det känns inte som att det har en börande konstruktion. Väggen sitter sitter ca 40-50 cm från en takstol med pelare på sidorna.
  Kan jag riva?
   
 2. J
  Medlem · Nivå 23
  Hej och välkommen till Byggahus forum!

  2 cm tjocka brädor brukar aldrig vara bärande. Benämningen plank brukar man använda till virke som är minst 5 cm tjockt. Jag gissar att huset har ett brutet tak. I så fall bär systemet av pelare och balkar upp både de övre takstolarna och takstolarna vid sidorna.
   
 3. Rilleb87
  Medlem Nivå 2

  Tack! Ja det stämmer, det är ett brutet tak (mansardtak).
  Så här ser husgaveln ut på huset, och här ser man bjälkarna. Samma bjälke som man ser på första bilderna på insidan. Då är det alltså den och pelaren man ser på bilderna som håller ihop det?
   
 4. Rilleb87
  Medlem Nivå 2
  Och så här ser det ut upptill. Vet inte varför dom satt dom mörka små bjälkarna där? Kanske för att ha nått att spika kattvindsväggen mot? Dom sitter inte ens fästa på sidorna så kan inte vara bärande heller.
   
  Redigerat 2 okt 2019 00:01
 5. J
  Medlem · Nivå 23
  Det är antagligen ett ganska gammalt hus (före 1920 om det inte ligger på landet...). Troligen bär åsarna/balkarna i kombination med pelarna upp taket, fast riktigt säker kan man inte vara utan att riva loss en hel del. Kattrumsväggen är i alla fall inte bärande. Det är ett vackert hus, ta väl vara på det!
   
 6. Rilleb87
  Medlem Nivå 2
  Tack så jättemycket för dina svar! Ja huset är från sekelskiftet någongång. Håller på med en renovering men bevarar allt det gamla