Byggahus.se

Bärande eller inte bärande?

 1. AWWENATION
  Medlem Nivå 3
  Hej,

  Håller på att riva en vägg där det stått två stycket garderober i. Nu är det så att vi tänkte riva ner balkarna och sätta upp ett staket vid trappen istället så att vi får mer yta till köket.
  Är det någon som kan förklara om denna vägg är bärande eller inte?
  Jag bifogar ett par bilder för vidare översyn.

  Mvh, AWWE
   
 2. J
  Medlem · Nivå 23
  Det är svårt att bedöma bara med hjälp av foton. Planritningar är ett bra första steg.
   
 3. AWWENATION
  Medlem Nivå 3
  Planritningen visar ingenting om bärhet.
   
 4. C
  Medlem · Nivå 10
  Det kan de i allra högsta grad göra, i varje fall mer än ett par bilder.
  Lite onödig ton om du nu är här och vill ha hjälp, kanske.
   
 5. AWWENATION
  Medlem Nivå 3
  Vad menar du med dålig ton? Jag framförde bara information om att planritningen för vårt hus inte visar någonting om bärhet. Planritningen visar endast linje för väggarna. Med bilderna framhäver man reglarna vilket är mer än vad ritningen visar. Där av varför jag publicerade bilderna. Det finns personer som har mer kunskap inom området av bärande och icke bärande väggar än vad jag har. De brukar ha ögon för vad som ser ut att vara det eller ej.
   
 6. K
  Medlem Nivå 7
  Då kan det hjälpa att ge den info som finns. Foto på reglar:thinking:
   
 7. A
  Medlem · Nivå 19
  Planritning och bild på takstolar brukar ge en första bra info om vad som är bärande.
   
 8. J
  Medlem · Nivå 23
  En planritning ger överblick över en byggnads stomme. Ofta krävs det sedan kunskaper om byggnadsteknik för att tolka den. Det står aldrig på en ritning vad som är bärande eller inte. Man kan aldrig utgå från reglars dimensioner när man bedömer vad som är bärande förutom att man kan utesluta vissa konstruktioner.
   
 9. AWWENATION
  Medlem Nivå 3
  Till er som ber mig att kolla planritningen så har jag redan gjort det man jag kan absolut inte avläsa om väggen skulle vara bärande eller inte. Vad tror ni?
   
 10. D
  Medlem · Nivå 8
  efter att ha tittat på bilden med reglarna så gissar jag: icke bärande.
   
 11. AWWENATION
  Medlem Nivå 3
  Eftersom det stått två garderober där känns det som de flesta reglarna är för inbyggnad av garderoberna och resterande är bara vanliga. Tack för ditt svar. :)
   
 12. J
  Medlem · Nivå 23
  Det går inte att utesluta att några av dem är bärande. Eftersom bjälklaget är hela 9,3 meter brett behöver golvbjälkarna till över våningen två upplag. Det ena är givet, näligen väggen mellan korridor och sovrum. Det andra kan antingen ligga i andra korridorväggen eller i linje med de nu aktuella väggarna. I vardagsrummet finns troligen en balk i taket eller dold i bjälklaget. Finns det en synlig balk i vardagsrummets tak ger den svaret, annars får man titta på sektionsritningar eller leta efter andra spår.
   
  • Laddar…
 13. D
  Medlem · Nivå 8
  Övervåning? Jag tolkade det som att garderoben som ska rivas är placerad på bottenplan i ett hus med källare. Och direkt över garderoben är det vind / takkonstruktion = ingen mer våning ovanför garderoben.
  Rätt eller fel? :)
   
 14. AWWENATION
  Medlem Nivå 3
  Det är en souterrängvilla, alltså enplanshus med källare. Precis som du förstått är det ingen övervåningen utan en liten ”vind”/takkonstruktion. Du har fullkomligt rätt :)
   
  • Laddar…
 15. J
  Medlem · Nivå 23
  Trappan är otydlig på ritningen, men om det är ett souterränghus finns det troligen fribärande fackverkstakstolar ovanför och då är inga väggar bärande. Det räcker med att konstatera att det finns fackverkstakstolar.