Byggahus.se

Avvikelse renovering badrum inkommande va genom tätskikt/golv

 1. O
  Medlem Nivå 7
  Hej, har rivit ut tvättstugan/badrum pga vattenskada. Byggåret är 1997 och renoverat 2010. Vattenintaget från gatan kommer upp genom golvet och det sitter en rördistans för att undvika nötning vid små rörelser i golvet. I samband med återställande vill byggaren skriva en avvikelse på denna lösning som tydligen inte är godländ längre. Vet någon vad detta innebär vid en ev framtida vattenskada ? Vad är alternativet om jag vill bygga om matningen efter dagens regler, någonstans skall ju vattnet in i huset. Badrummet ligger på bottenvåningen och slangen går under huset i krypgrunden.

  Tack för alla tips och råd :)
   
 2. B
  Medlem · Nivå 23
  En avvikelse innebär att det är ett avsteg från reglerna och det brukar inte försäkringsbolagen tycka om och vill då inte ersätta skador som beror just på den avvikelsen. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag om vad som gäller just i ditt fall.

  Enligt dagens regler ska rör komma ut ur väggen i rum med tätskikt över golvet och det får inte finnas några dolda skarvar. Byggaren borde kunna se om det finns några alternativ i ditt fall eftersom det beror på hur det ser ut i huset.
   
 3. Villa vista
  Medlem · Nivå 9
 4. Paul-Staffanstorp
  Medlem · Nivå 16
  Detta är alltid ett problem med gamla lösningar vilket renderar i avvikelser som de flesta försäkringsbolag tar hänsyn till då det är i princip omöjligt att ändra.

  Har själv flertalet ggr varit med om tvättstugor med varmvattenberedare där det är en massa rör upp ur golvet och tro inte de håller dagens krav på avstånd mellan rören och det är knappast möjligt att ändra dessa utföranden utan att bygga om halva huset. ;)

  Alltså avvikelse.

  MEN... vad ska kunna hända ?

  Händer det något vid de rören ur tvättstugegolvet så har man nog värre problem. ;)
   
 5. nino
  Medlem · Nivå 20
  Trä på ett 50rör som du fäster ordentligt på nåt vis, spackla fast kanske med utböjda flikar i botten av röret och stoppa i ink vatten där, på med en tätskiktsmanschett (om det ska vara klinker) eller halsa mattan över röret.
  Då har man väl gjort det så bra det går.

  Ev lite skum eller en isoleringstuss mellan rör och rör
   
 6. O
  Medlem Nivå 7
  faktiskt, hur ofta börjar det läcka i servisen ? någon sa dock att det minskar värdet på huset om jag inte gör det enligt nya reglerna nu
   
 7. useless
  Lök. · Nivå 25
  Har du tänkt sälja huset snart? Annars har det säkert kommit en massa nya regler den dagen som gör att köparna dömmer ut våtrummen ändå...
   
 8. O
  Medlem Nivå 7
  nej faktiskt nte och med allt stök så tror jag att det blir enklast att låta det vara helt enkelt.
   
  • Laddar…
 9. O
  Medlem Nivå 7
  Hej, nu har jag fått erbjudande om att klä in hela vatten mätaren i en låda med inspektionslucka och då kommer genomföringen att ligga utanför våtrummet och därmed uppfylla de nya reglerna. Nackdelen är att en dörr måste flyttas och en tvättbänk kapas 10 cm - är det lönt att göra detta större ingrepp eller skulle ni hellre läta inkommande servis vara och så bygger jag upp allting som det var förut igen ? Att det skulle börja läcka just i servisledningen känna inte så troligt, men det kan väl aldrig vara någon nackdel att ha uppdaterat. Vad kan värdeminskningen vara om jag gör ett tipp-topp våtrum med denna avvikelse om jag inte gör lådan ?
   
 10. Villa vista
  Medlem · Nivå 9
  Svårt att säga utan att se hela badrummet, men jag skulle nog göra som SV-anvisningen enligt inlägg nr 3.
  Finns ingen risk med det som jag kan se och jag kan inte se någon värdeminskning pga detta.
   
 11. O
  Medlem Nivå 7
  Fick reda på att vissa bolag helt eller delvis nekar ersättning om det är återställt och inte enligt gällande branschregler, så det får bli en liten dörrflytt och inbyggnation av servisen trots merarbetet.
   
 12. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Det låter snarare som att du bygger in en risk så att man inte ser ett eventuellt läckage. Så länge golv genomföringarna inte är i en dusch eller annat ställe där golvet normalt blir blött så är det nog bättre att ha det öppet.
   
 13. O
  Medlem Nivå 7
  Hej, nu är snickarna igång, det blir en inbyggnad men de gör en liten finnlåda som kaklas in med lock och ett skvallerrör nedtill och då syns det om va mätaren börjar läcka och dessutom blir hela tvättstugan enligt nya BKR så det känns faktiskt bra. Försäkringsblo,aget rekommenderade dessutom att uppgradera med tanke på en ev kl. ande försäljning. Fick också reda på att olika bolag bedömer avvikelser tufft, tom så att de kan. eka ersättming om pturen äe framme och det börjar läck just där de dokumenteraten brist.