Byggahus.se

Avvikelse renovering badrum inkommande va genom tätskikt/golv

359 läst  7 svar

 1. O
  Medlem Nivå 3
  Hej, har rivit ut tvättstugan/badrum pga vattenskada. Byggåret är 1997 och renoverat 2010. Vattenintaget från gatan kommer upp genom golvet och det sitter en rördistans för att undvika nötning vid små rörelser i golvet. I samband med återställande vill byggaren skriva en avvikelse på denna lösning som tydligen inte är godländ längre. Vet någon vad detta innebär vid en ev framtida vattenskada ? Vad är alternativet om jag vill bygga om matningen efter dagens regler, någonstans skall ju vattnet in i huset. Badrummet ligger på bottenvåningen och slangen går under huset i krypgrunden.

  Tack för alla tips och råd :)
   
 2. B
  Medlem · Nivå 18
  En avvikelse innebär att det är ett avsteg från reglerna och det brukar inte försäkringsbolagen tycka om och vill då inte ersätta skador som beror just på den avvikelsen. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag om vad som gäller just i ditt fall.

  Enligt dagens regler ska rör komma ut ur väggen i rum med tätskikt över golvet och det får inte finnas några dolda skarvar. Byggaren borde kunna se om det finns några alternativ i ditt fall eftersom det beror på hur det ser ut i huset.
   
 3. V
  Medlem · Nivå 9
 4. Paul-Staffanstorp
  Renoverare · Nivå 15
  Detta är alltid ett problem med gamla lösningar vilket renderar i avvikelser som de flesta försäkringsbolag tar hänsyn till då det är i princip omöjligt att ändra.

  Har själv flertalet ggr varit med om tvättstugor med varmvattenberedare där det är en massa rör upp ur golvet och tro inte de håller dagens krav på avstånd mellan rören och det är knappast möjligt att ändra dessa utföranden utan att bygga om halva huset. ;)

  Alltså avvikelse.

  MEN... vad ska kunna hända ?

  Händer det något vid de rören ur tvättstugegolvet så har man nog värre problem. ;)
   
 5. nino
  Renoverare · Nivå 18
  Trä på ett 50rör som du fäster ordentligt på nåt vis, spackla fast kanske med utböjda flikar i botten av röret och stoppa i ink vatten där, på med en tätskiktsmanschett (om det ska vara klinker) eller halsa mattan över röret.
  Då har man väl gjort det så bra det går.

  Ev lite skum eller en isoleringstuss mellan rör och rör
   
 6. O
  Medlem Nivå 3
  faktiskt, hur ofta börjar det läcka i servisen ? någon sa dock att det minskar värdet på huset om jag inte gör det enligt nya reglerna nu
   
 7. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Har du tänkt sälja huset snart? Annars har det säkert kommit en massa nya regler den dagen som gör att köparna dömmer ut våtrummen ändå...
   
 8. O
  Medlem Nivå 3
  nej faktiskt nte och med allt stök så tror jag att det blir enklast att låta det vara helt enkelt.
   
  • Laddar…
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka