Byggahus.se

Avtalsservitut infart, jag är tjänande

13k läst  87 svar

 1. D
  Medlem · Nivå 19
  Att lasta är inte att parkera. Du får stanna och lasta även där det är parkeringsförbud. Så det är antagligen okej.

  Servitut kan absolut dödas utan att båda parter är överens. Men då ska lantmäteriet först konstatera att nyttan är liten i förhållande till skadan. Den utredningen tar tid och är inte billigt. I det här fallet är det knappast säkert att man får bifall.
   
  • Laddar…
 2. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 8
  Det finns en annan aktuell tråd, byggt på mitt servitut, där det finns en hänvisning till ett intressant examensarbete som ger mer underlag om servitut.

  I lagens text finns att den härskande fastigheten ska göra så liten skada som möjligt på den tjänande fastigheten. Det kan tolkas så som att all uppställning av fordon är olämplig, även om det är för kortare tid. Särskilt bör det gälla om även tjänande fastighet använder markytan som utfart. Det vore intressant om det fanns ett rättsfall, det kan det göra, men jag har inte hittat något.
   
  • Laddar…
 3. Pytt
  Besserwisser Nivå 5
  Fast stämmer detta även på en utfart där man blockerar andra fordon? Gäller det också på en större väg (i avsaknad av väggren)? Det är alltså en ärligt menad fråga, jag har sett folk stå dumt till för att lasta av/på men inte vetat om det faktiskt varit lagligt eller om det är en sådan grej som helt enkelt accepteras av god vilja och för att det inte ställt till med så mycket problem i det aktuella fallet.
   
 4. D
  Medlem · Nivå 19
  • Laddar…
 5. A
  Medlem Nivå 1
  Hej.
  Se först till att du har hemförsäkring som täcker tvist i mark och miljödomstol, tex folksam. Bara några få bolag täcker den domstolen.
  Lämna in ansökan till lantmäteriet om att upphäva servitutet av anledning att grannen har annan utfart. Det finns ett flertal rättsfall.
  Låt processen ha sin gång.
  Får du avslag så överklagar du med advokat.
  Förlorar motparten får han betala din advokat, gör det klart för honom.
   
  • Laddar…
 6. D
  Medlem · Nivå 19
  Det är ju inte grannen som är motpart i så fall. Det är lantmäteriet, de debiterar dessutom egen tid bra. Så den vägen blir sannolikt dyr oavsett om det blir bifall eller ej.
   
  • Laddar…
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Fast nu är det ju inte så att just parkering är förbjudet på servitutet. Utan det handlar om vad som är tillåtet, allt annat är förbjudet. Att då i begreppet "utfart" lägga in aktiviteter som att stanna och lasta, tjaa det kanske är en normal aktivitet på en utfart. Men enligt en mer strikt tolkning så är en utfart avsedd att transportera sig på, och därmed är alla annan verksamhet något annat.

  Om det är en korrekt tolkning vet jag inte. Men det borde vara viktigt att se skillnaden mellan att räkna upp vad man inte får göra på servitutet, mot att räkna upp vad man får göra.
   
 8. J
  Medlem · Nivå 6
  En fråga till TS var parkerar grannen sin bil t.ex på natten?
   
 9. D
  Medlem · Nivå 19
  Men, man får stanna nästan var som helst. Det är inte rimligt att hävda annat. Men om TS behöver passera så ska de ju illa kvickt flytta på sig.
   
  • Laddar…
 10. kashieda
  Besserwisser · Nivå 9
  Sätt upp en skylt om parkering förbjuden och börja ta ut felparkeringsavgift?
   
 11. I
  Medlem Nivå 1
  Sätt upp ett staket på den sida av servitutvägen som är närmast hans tomt, så får han väl göra ett nytt hål i sitt plank om han vill använda vägen.
   
  • Laddar…
 12. Darling McFluff
  Trädgårdsfixare · Nivå 8
  Nej det betyder inte att du kan spika igen något.
   
 13. R
  Medlem Nivå 1
  Han kör in via sin andra nya infart och ställer bilen där.
   
 14. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 16
  Här kommer ett förslag som kanske inte är i TS smak, men som skulle kunna minska konfliktytan. Ser man det hela som en maktkamp kan man se det som att grannen vinner. Vill man bara se det som att man vill bli av med problemet kanske det kan vara en väg framåt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  F26CA549-926B-479E-91BD-0C9C392DE1F7.jpeg

  Jag tolkar det som att grannen ändrat vägen så att den är enligt blå linje, medan TS kör enligt grön. Skulle man då hårdgöra gul yta så att den gick att se som parkering samt tydliggöra parkeringsförbud på röd yta skulle man nog lösa situationen i praktiken, givet att gul yta räcker och röd respekteras.
   
  • Laddar…
 15. lilytwig
  Medlem Nivå 7
  Den del av din tomt som inte är servitutsväg råder du över. Om grannen kör eller parkerar där så är det egenmäktigt. Du kan enkelt visualisera detta genom att odla, plantera eller sätta en lekstuga eller hundkoja eller vadsomhelst där. Om g. förstör din odling eller flyttar dina prylar, så har du tydliga bevis om egenmäktigt förfarande samtidigt som du hindrar hans aktivitet.