Byggahus.se

Avstånd på läkten

 1. GreenTurtle
  Medlem · Jönköping · 678 inlägg

  GreenTurtle

  Medlem
  Är precis färdig med taket (sponten och underlagspapp). Skall nu ut med läkten. En fråga som dök upp var, vad skall det vara för avstånd mellan läkten (både lodrätt och horisontellt)? Cc på takstolarna är 1200. Skall sedan lägga Benders betongplattor på detta ....

  Tack!
   
 2. E
  Medlem · 39 inlägg

  Elgripo

  Medlem

  Re: Avstånd på läkten

  Benders har en läggningsinstruktion med bra info om detta, denna får du där du köper pannorna eller så kan du ladda ner den från www.benders.se.

  Ströläkten (lodräta) ska ligga med max cc 60, varannan över takstol och varannan emellan dem, de yttersta ska sitta ca 10 cm från vidskivans kant.

  För att bestämma avståndet för bärläkten (vågräta) så måste detta mätas ut noggrant så att pannorna överlappar varandra samtt att du slipper kapa någon panna i höjdled därför hänvisar jag till deras läggningsinstruktion.
   
 3. O
  Medlem · 135 inlägg

  ossie_k

  Medlem

  Re: Avstånd på läkten

  Bärläktsavstånd kan du räkna genom att spika första och sista läkten (dom som pannorna hakar i). Sen mäter du avståndet mellan dom (överkant-överkant) och delar det med det förmodade antalet pannor. Resultatet av räknandet ska bli mellan 32 och 36,5. Men berätta det inte för någon för det är en yrkeshemlighet. :-X Översta läkten ska ligga 4cm från nockbrädan mätt från markeringen som du gör innan på ströläkten. Den sista läkten som bara bär upp nederkant på nedersta pannan spikar du 2 läkt på varann för att simulera en pannasom inte finns (annars ser det ut som om nedersta pannan håller på att ramla ner. Så ut o joppa!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.