Avstånd i badrum?

29k läst  9 svar

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Hejsan
  Sitter här o klurar på vårt nya badrum. Finns det några avstånd man ska tänka på. Ex vilka mått bör det vara på vardera sidan toaletten för att det skall vara bekvämt och inte kännas klaustrofobiskt. (Toan kommer troligen att hamna i en nisch). Vad är minimimåtten mellan handfat och närmaste hinder (dvs där man skall få plats att stå resp passera efter att ha varit på toa. Vilka mått är skönast på duschnischen?

  Någon som kan hjälpa till med detta eller vet någon bra hemsida där detta står?
   
 2. A
  Medlem Nivå 10

  Re: Avstånd i badrum?

  Har inga andra tips annat än att ta en stor skiva in i din bef toalett och simulera ;)
   
 3. E
  Medlem Nivå 8
 4. S
  Medlem Nivå 6

  Re: Avstånd i badrum?

  Våran arkitekt berättadeför oss att det var tvunget att vara fritt 80cm (eller var det 1 m) på en sida och framför toastolen för att man skulle få bygglov. Detta för att det skulle vara handikapvänligt... ::) (På ovanvåningen behövde vi inte ha detta... 8)

  Annars vet jag inte några speciella mått... Personligen tycker jag om små och mysiga badrum, och får torgskräck av att vistas i storabadrum som det ekar i och man inte kan nå saker enkelt... Men det är ju en smaksak.... Man vistas väl sällan fler än två ändå i badrummet??? ;)
   
 5. M
  Medlem Nivå 2

  Re: Avstånd i badrum?

  Måtten bör vara 60cm från cc toastolen på var sida.
  Ang. bygglov gäller det om du ska bygga nytt hus.

  Mvh
  Matte
   
 6. MathiasS
  Medlem Nivå 23

  Re: Avstånd i badrum?

  Allvarligt talat - Näe det stämmer inte.

  Det behövs INTE 120cm för att man skall kunna brumma bekvämt med favorittidningen i knät. Och det har jag via epiriska tester verifierat en gång om dagen de senaste cirka 27 åren.

  Bortser vi från ev lagkrav på handikappanpassning så räcker det gott med 70-80cm (34-40cm cc som du mäter).

  Här kan man läsa mer om detta:

  http://www.ifo.se/webmapp/Sweden/documents/huvudkatalog/Flik07 Premont.pdf

  Utrymmeskraven regleras av svensk standard, SS 914221, man hittar flera exempel på badrum i denna pdf.
   
 7. M
  Medlem Nivå 5

  Re: Avstånd i badrum?

  Mycket bra ni tänker på detta. Men tänk på det hela tiden eller bestäm möbel nu!
  Vi gjorde fadäsen att vi "möblerade" WC:n som vi tyckte var bra så rörutsläpp hamnade där de skulle. Bra.
  Men under resans gång ändrades handfatet, kommoder åkte in och ut i tankegångarna innan vi till slut hittade det vi skulle ha, men då hade det där med måtten trillat mellan stolarna. Nu står det en kommod 20 cm snett framför toaholken.... Mindre bra.. :p
  Blir till att fundera i lugn och ro innan det borras nya hål i kaklet.... :-[
   
 8. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 17

  Re: Avstånd i badrum?

  Vad gäller lagkrav på utrymme i toalett vid nybygge kan jag inte hjälpa dig. Men några andra tips har jag ändå.

  - Se till så att man har tillgång till vatten när man sitter på toa. Antingen nära till handfatet eller en duschslang monterad bredvid toastolen. Själv tycker jag en separat duschslang vid toan är suverän (istället för de bidéer som var vanliga förr). Och skall toan stå i en nisch är ju duschslang bra, den tar ju ingen extra plats.
  -Och för oss alla som gärna läser på toa är det bra om det finns nåt ställe att lägga ifrån sig tidningen/boken på. Känns inte så fräscht att lägga den på golvet.
  - Duschhörnor känns för mig ALLTID för små (framförallt duschkabinerna). Har man som vi 2-meters 100kgs killar i familjen behöver man lite svängrum. Tänk på att även små barn växer upp!;D Och som tjej vill man gärna ha utrymme för att fixa benen, gärna en plastpall att sätta upp foten på. Pallen är också bra att sitta när man filar fötterna och när man väntar på att hårinpackningen, ansiktsmasken etc ska verka klart.
  - Se till att det finns tillräckligt med hyllor i duschhörnan för schampo, balsam, inpackningar, varje familjemedlems favositduschtvål, peelingtvål, skrubbhandske, borstar, svampar, fotfilar mm. Det är så trist att behöva ha allt stående på golvet. Och det där med att man ska ta med sig de produkter man behöver till duschen varje gång o sedan ställa tillbaka i skåpet. Det funkar inte!! Kanske första veckan i ett nytt badrum, men sedan står allt på golvet eller på badkarskanten.... I alla fall för oss, vi kanske är lite lata. ;)
  - Var hemma hos några som hade en avlång gästtoa med måtten 70x145 med ingång från långsidan. Den var jättetrevlig o både normalstort handfat o toa fick plats. Den kändes inte alls trång, även om värdparet berättade att deras höggravida väninna hade haft några mindre problem utrymmesmässigt....
  - För mycket skåp kan man ALDRIG få i ett badrum. ;D

  Hoppas du fick lite tips även om det inte var direkt svar på din fråga. :D
   
 9. L
  Medlem Nivå 5

  Re: Avstånd i badrum?

  Japp, men detta ska tas upp i bygganmälan, vilken även ska lämnas in vid ombygnation av badrum (se PBL). (Eftersom detta ställer till en del för kommunderna är däremot de flesta kommunder tacksamma om de slipper dessa bygganmälan.)
   
 10. Yrrol
  Medlem Nivå 18
  i min första skiss så hamnade wc-stolen i en lucka som är 81cm bred, har möjlighet att öka den luckan genom offra annat.

  Blev lite nyfiken på detta om handikappsanpassning, hur brett ska det vara för att rullstolar ska funka?
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: