Byggahus.se
Hej,

Jag ska installera ett skensystem för spot-belysning i vardagsrummet och matsalen längs två långa väggar för att sedan kunna belysa tavlor. Letat runt en hel del på nätet men lyckas inte hitta några rekommendationer eller standardmått för just detta (som det finns för vägg-, tak- och golvbelysning).
En av tavlorna som ska belysas syns på bilden.

Någon som kan komma med bra tips, idéer eller tankar?

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tack!
 
BirgitS
Ovanför soffan får du nog ha spotlights rätt nära väggen för att inte riskera att det lyser in i ögonen på dem som sitter i soffan. Annars blir ju tavlor jämnare belysta om lamporna sitter en bra bit ifrån.
 
Tack BirgitS, bra tips om avståndet på belysningen ovanför soffan så att man inte blir bländad. Men frågan är om känslan ska få avgöra eller om det finns standardmått eller andra rekommendationer?!
 
BirgitS
Jag tycker ju känslan är viktigast för det är ju den som gör att man trivs.

Hide-a-lite skriver 60 cm från vägg i sitt exempel på belysning av tavlor i guiden: https://www.hidealite.com/sv-se/inspiration/ljussattning/snabbguider
Men de skriver också: "Det finns inget recept som fungerar överallt. Ljussättning handlar om att framhäva rummet och anpassa ljuset till ytor där det behövs."
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.