Byggahus.se

Avslutad: Vem är smartaste prepparen?

 1. Marlen Eskilsson
  Administrator · Skåne · 7 263 inlägg
  Idag har vi ingen sponsrad tävling, så jag tänkte att vi ordnar en själva - om prepping. Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap rekommenderar ju att alla hushåll i Sverige bör ha en god beredskap för minst 7 dagar utan hjälp utifrån, utifall att samhällsfunktionerna skulle sluta fungera.

  tavling_start.jpg

  Vinsten i denna tävling är ett beredskapspaket för ljus och kommunikation som innehåller de viktigaste delarna för belysning, laddning av mobiltelefoner samt radio som är viktiga vid en kris- eller nödsituation. Värdet är 1495 kr.

  Tavlingsbild_prepping.jpg
  Så här tävlar du:
  Ange i procent hur stor du tror att risken är att du får användning av prylarna i ett beredskapspaket pga någon typ av samhällskollaps och motivera ditt svar.

  Vinner gör den som lämnar det mest trovärdiga svaret.

  Posta ditt svar och din motivering i den här tråden. Vinnaren utses fredag 29 mars.

  OBS: Vi förbehåller oss rätten att utse en ny vinnare om vinnaren ej kunnat nås före fredagen 2 veckor efter det att den dragits.

  -----------------------------------------------
  Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
   
 2. T
  Självbyggare · SE4 · 3 068 inlägg
  0 % chans att jag behöver något ur detta paket.

  Strömförsörjning till små laddbara enheter har vi redan ur en elnätsoberoende solpanelsrigg med fritidsbatteriladdning. Batteridriven laddbar radio finnes, veden värmer och vatten kan vi ta ur brunnen med hink. Belysning med pannlampor och annat batteridrivet.

  Vi har inget beredskapspaket eller krislåda, hela huset är en krislåda och ett beredskapspaket. Vi lever redan som preppers helt enkelt.

  Hoppas att någon stadsbo kan få nytta av prylarna :D
   
 3. T
  Medlem · Dalarna · 3 229 inlägg

  Troberg

  Medlem
  Total samhällskollaps är en försumbar risk. Människan är i grunden hjälpsam, och "business as usual" är stark. Jag kan inte se någon naturkatastrof, samhällskatastrof eller liknande som skulle åstadkomma det, inte ens ett kärnvapenkrig.

  Däremot så kan det ske andra katastrofer som kan göra att man behöver klara sig en vecka. En sån där snöstorm som inträffar typ vart hundrade år och dumpar två meter snö på en natt, och jag skulle snällt behöva vänta, antagligen utan vatten och el (och därmed värme), tills de fick tummen ur och plogade ut mig, och ute på landsbygden är man inte först i listan. En allvarlig epidemi (säg, tex, ebola) som gör att det är klokt att stänga dörrarna och rida ut den. Inget av detta är jättetrolig, men det är klokt att vara förberedd. Jag menar, även en 100-årsstorm händer ju typ en gång i ens liv, ungefär.

  Man bör ju också ha en bra sjukvårdsväska hemma. Dels för det akuta, men någon kan tex bli skadad av en storm, och vägarna ser ut som ett plockepinn av fällda träd, och då behöver man klara sig själv ett tag.

  Sedan finns ju naturligtvis zombie-epidemier. De lär inte hända, men det hindrar inte att det är kul att förbereda sig på dem... ;)

  Dessutom är det coola grejor, så 100% chans att jag villhöver dem, och kanske 95% att jag behöver dem i någon kapacitet, om än inte i ett katastrofläge.
   
  • Laddar…
 4. tveksamt
  Husägare · Uppsala · 2 876 inlägg

  tveksamt

  Husägare
  Sannolikheten för att behöva använda något ut paketet ser jag som ganska stor, låt oss säga ca 78,3%, ungefär alltså.
  Men jag vet inte riktigt om jag tror på någon övergripande total samhällskollaps i närtid. Om man däremot får räkna in problematik som stormar, nedfallna träd, avgrävda kablar och annat som kan bli katastrof för den enskilde.

  Å andra sidan kan vi säga 100% för jag kommer inom närmsta åren säkert vilja fly ut till närmsta trädkoja någon gång om året pga den totala samhällskatastrof som stavas ”barnkalas”...
   
  • Laddar…
 5. harry73
  bra på allt · Skåne · 15 546 inlägg

  harry73Premiumikon: Skruvdragare

  bra på allt
  Hade en lampa med vev för länge sen. Det behövdes mycket vevandet för att få ljus. Sedan blev det stora påfrestningar på konstruktionen, så den gick sönder innan man riktigt behövde den.
  Nu har jag bra förråd med billiga batterier AA och AAA. Många ficklampor och några stora powerbanks, som ofta är fulladdade. Radio finns i telefonen och bilen kan användas för att ladda telefon och powerbank.
  Braskaminen kan värma i alla fall delar av huset.
  tändstickor, tändstål, tändpapper mm finns för att kunna göra upp eld. Vatten kan bli problem om kommunalt vatten lägger av, men finns många grannar med egen brunn.
  Bensin och diesel finns i dunk i förrådet.
  Det flesta vi har, ser jag inte som nödutrustning men som camping/frilufts utrustning.
  Bor i Skåne, så även om det kan bli kallt är det ofta kortvarigt. Elledningarna (de lokala) är nedgrävda och vi har väldigt få strömavbrott, och de är aldrig långvariga.
  Så risken att jag behöver det under en kris är försumbart, men 100% säker att jag använder det nästa tältsemester
   
  Redigerat 22 mar 2019 12:24
 6. A
  Medlem · 88 inlägg

  addo

  Medlem
  Risken att jag kommer behöva detta är stor, ca 60% har jag beräknat det till, detta helt och hållet på grund av den stora risken (40%) för en Zombieapokalyps inom en snart framtid samt det överhängande hotet om en invasion från yttre rymden (20%).

  //
   
  • Laddar…
 7. En apelsin
  Nybyggare · MALMÖ · 714 inlägg

  En apelsin

  Nybyggare
  90% under min livstid, men inte på grund av en fullständig samhällskollaps. Risken att jag och min familj vid något tillfälle får leva utan el i en eller flera veckor pga en storm, attack på samhällssystemen, eller något annat är verklig. Jag är nästan säker på att det kommer ske. Faran kommer dessutom att öka avsevärt, eftersom den globala uppvärmningen kommer att leda till blötare väder under vintern och fler stormar. Med varmare och torrare somrar, kan också skogsbränderna öka, vilket kan leda till att vi får leva utan ström periodvis.


  Jag tror att det kommer att bli tuffare för oss. Detta kommer att ske oftare och oftare. Däremot tror jag inte på att samhället kommer att bryta samman totalt under min livstid. Väldigt lite tyder på att vi kommer att ligga i krig eller att en invasion är nära förestående. Däremot finns självklart risken för att en global epidemi av något slag gör att vi tvingas isolera oss i våra hem under lång tid, även om den är liten.


  På grund av dessa risker, har jag börjat förbereda lite smått. Vi har mat och vatten hemma för ett par veckor. Jag har skaffat stearinljus, första hjälpen låda och ett spritkök. Ett paket med mobilladdare, radio, ficklampa och lampa skulle vara perfekt att ha hemma!
   
  • Laddar…
 8. S
  Medlem · 9 inlägg

  sofiaazelius

  Medlem
  Jag önskar att procenten vore 0%. Hade ni frågat för ett par år sedan hade jag svarat det. Men som vår värld ser ut idag så tror jag inte längre på den siffran. Har börjat tänka här hemma hur vi ska förbereda oss för eventuell kris och tänkte be föräldrarna om en gammal radio, för nåt sånt har typ inte min generation. Kittet vore toppen ifall något krigsliknande skulle hända.

  Nu till siffran... eftersom det krävs en något mer omfattande händelse för att jag skulle behöva kittet (om man bortser från att man kan använda det vid vanligt strömavbrott) så tror jag risken i mina ögon ökat från 0% till ca 30%
   
 9. B
  Medlem · Västerbotten · 76 inlägg

  Bunker

  Medlem
  Jag skulle säga 5%
  Anledning skulle nog inte vara total samhällskollaps men någon form av angrepp på främst elnätet - som tar ett par veckor eller kanske månader för myndigheter att återställe beroende på hur storskaligt angreppet är över landet.
  Gissar att sannolikheten är högre för terrorhandling än angrepp från annan nation.
   
 10. engs
  Medlem · Östergötland · 1 651 inlägg

  engs

  Medlem
  Säg 1 gång / 100 år för en storm/väder och 1 gång / 100 år för annat sammanlagt typ allt från terroristangrepp till solstorm till hackerattack. Samt ponerar att man då också lever ~100 år.
  (Alltså något tillräckligt allvarligt för att ge minst 7 dagar utan el).

  2/100 år med 60 års livslängd kvar torde ge en risk på... 1,2%?

  Har säkert räknat helt galet, men står vid mitt svar! ;)

  Svar: 1,2%
   
  Redigerat 22 mar 2019 12:35
 11. H
  Medlem · Västerbotten · 3 285 inlägg

  Husqvarna220Ac

  Medlem
  Vad ska man med radio till? Vi bor i Schtaan, lägger allt av mitt i vintern, så är lyset det mindre problemet, vi har välisolerat hus, men ingen värmekälla som inte behöver el..har tänkt investera ett dieselelverk, men varför? Vi har aldrig strömavbrott! Och är det lokalt fel snabbt åtgärdat, men faller hela Swe ur, så är Ica och Statoil också utan..
   
 12. pacman42
  Allvetare · Västra Götaland · 11 661 inlägg

  pacman42

  Allvetare
  100%

  Jag bor (nästan) vid vägs ände och drabbas därför rejält av olika former av väderfenomen. Jag har under de 15 år jag bott i samma hus drabbats av följande:
  - vind/strömavbrott som är minst 24h långa: 3 ggr (Gudrun, Per, samt en mindre storm som jag inte ens kommer ihåg vad den hette). Alla tre gångerna har vi även varit instängda pga av träd över vägen också.
  - snö/insöad: 3ggr, den senaste gången dröjde det nästan två dygn innan vägen blev skottad. Ett par grannar försökte skotta för hand, men gav snabbt upp.
  - regn/översvämning: 3ggr instängd under ett halvt dygn eller mer pga detta. Då det regnat som mest mätte jag upp 180mm på 48h.

  Otroligt nog så har alla sakerna ovan inträffat på helger, så antalet dagar jag varit ledig från jobbet pga avstängda kommunikationer har faktiskt varit noll! :D Hur kan det komma sig att både stormar, snöfall och regn inträffar på helgerna? Gudrun kom en fredag, Per en söndag, Det värsta snöfallet ovan kom en fredag. Regnovädret med 180mm lokalt (extremt lokalt, 2km längre norrut hade de inte ens halva denna mängd) sommaren 2009 kom fredag till söndag (samtidigt som Åmål blev dränkt), men det var först på lördagen som översvämningarna var så kraftiga att man inte längre kunde köra genom dem. Augusti 2011 fick vi 90mm regn på 5h, det var på en söndag. Jag kan inte komma på att jag behövt vara hemma från jobbet pga oväder. Har varit tvungen att stanna hemma från jobbet då vi varit utan ström ett dygn efter att en elstolpe brunnit, men det var en helt annan sak...

  Nu är det iofs bara strömavbrotten som är ett problem som löses av kitet ovan, men det är bara när det blir strömavbrott samtidigt som man inte enkelt kan ta sig hemifrån som de verkligen behövs.

  Sedan har ju skogen runt huset brunnit också, men brandkåren fick kontroll på branden ca 500m innan den nådde vårt hus. Men inte heller här hade kitet varit till någon nytta. Detta skedde faktiskt också på en vanlig vardag...

  Min FM-radio är nu över 30 år gammal och börjar ha svårt att ligga kvar på rätt frekvens en längre stund. Vevlampa har jag inte längre någon, den jag hade har gått sönder.

  Belysningen skulle jag haft nytta av förutom anledningarna ovan också. Jag har haft två elbränder i huset och då är man ju helt utan belysning till dess att man lagat detta.

  Nu tror jag personligen att det värsta när man bor på landet men nära en större stad, som jag gör, är risken för plundring om hela elnätet i hela staden/regionen/landet ger upp (exempelvis efter kraftiga solstormar). Så jag saknar egentligen självförsvarsutrustning i paketet... :worried:
   
 13. Chaly
  Medlem · Stockholm · 515 inlägg

  Chaly

  Medlem
  0% chans att paketet kommer till användning om jag vinner det.
  Enligt lagen om saker och tings naturliga jävlighet så kommer utrustingen att inte behövas om jag har den men har jag inte grejjerna så rakar sannolikheten upp i nästan 100% att jag behöver dom snarast...

  Vill ni undvika samhällskollaps så låter ni alltså mig vinna.... ;)
   
 14. B
  Allvetare · Stockholms län · 10 165 inlägg

  b8qPremiumikon: Hand

  Allvetare
  0%. Så länge paketet inte innehåller hagelgevär eller åtminstone elchockpistol, så kommer jag inte att kunna försvara mig och min familj mot alla plundrare som blir effekten av en samhällskollaps.
   
 15. D09
  Medlem · västra götaland · 9 406 inlägg

  D09Premiumikon: Hand

  Medlem

  Bra grejor att ha hemma om man inte redan har de.

  För min del så beror det på vad som kollapsat. Större kollaps så är jag nog redan ute tillsammans med många andra och säkrar delar av infrastrukturen men mindre störningar där ström och mobilnät är nere så har man hjälp av vevlamporna för att hålla igång vardagssysslorna, hitta annan utrustning i mörkret och om möjligt lyssna av samhällsinformation på radion.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.