Avslutad: Smarrigaste maten vinner utekök!

5k läst  24 svar

  1. Marlen Eskilsson
    Administrator · Nivå 19
    Sommaren är här och tävlingsredaktionen på Byggahus.se tar nu ledigt, för att vara tillbaka som vanligt i augusti igen. Men vi ska ha en sommartävling som är öppen för bidrag under hela månaden. Visa den smarrigaste maten du lagar och du har chans att vinna uteköket på bilden.

    utekok_verkligbild.jpg

    Så här tävlar du:

    I ett inlägg i den här tråden, visa en bild av den godaste sommarmaten du lagar tillsammans med receptet på anrättningen. Det vinnande receptet med bild vinner ett utekök Läckö från Hillerstorp med vask och kran i rostfritt, värde ca 4000 kr.

    utekok1.jpg

    Vinnaren utses måndag den 30 juli.

    Den här tävlingen är inte sponsrad, utan vi köper in uteköket när vinnaren är utsedd så att den kan skickas direkt från butik. Skulle det då vara utsålt överallt kommer vi överens med vinnaren om ett likvärdigt utekök som tävlingsvinst istället.

    Se till att dina adressuppgifter i profilen är korrekta.

    Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

    Lycka till! :)
     
    • Laddar…
  2. K_arlstrom
    Verktygstokig Nivå 7
    WP_20150621_18_45_06_Pro.jpg

    Grillad, baconlindad köttfärslimpa! Farligt gott, tror ingen lämnade bordet på två timmar pga mat-koma.

    1. Fläta bacononet som en korgväv (över-under) på ett bakplåtspapper, om någon behöver en förklarande bild så säg till så uppdaterar jag! Räkna med två paket bacon per rulle/fläta
    2. Räkna med ca 400g köttfärs per rulle, nötfärs fungerar utan att bli tort
    3. Blanda köttfärsen med en skvätt grillolja/glaze, hackad lök, fetaost och annat som passar ens egna smak
    4. Täck baconflätan med köttfärsblandningen, lämna 3-5 cm rent bacon på två motstående sidor
    5. Rulla ihop rullen, börja genom att vika in det köttfärsfria baconet och ta hjälp av bakplåtspappret för att få ihop en fast rulle
    6. Grilla på medelvärme (tror lock är ett krav för att få den varm i mitten), pensla på med grillolja/glaze när baconet börjar få färg och kom ihåg att vända det då och då
    7. Rulla rullen i grillad lök, krossade nacho-chips eller liknande
    8. Skär upp och servera! Potatis funkar bra
     
    Redigerat 29 jun 16:22
  3. M
    Medlem Nivå 1
    Vad är en svensk sommar utan att grilla makrill ?
    Sååå superenkelt och sååå himla gott!
    .
    Nyfångad makrill

    En stor klick smör

    Färsk sparris

    Salt och peppar

    Lite dill

    Citronskiva

    Grillas i foliepaket tills köttet i fisken blir vitt och släpper från fiskbenen
    .
    Detta serveras med ugnsbakad sötpotatis och en kall räk-och romsås ..... och ett iskallt glas vitt vin☀️

    Hoppas nu få avnjuta detta nästa gång på ett underbart utekök som vi såååå länge drömt om
     
  4. F
    Medlem Nivå 5
    Bra mrmicke78! Det är alldeles för mycket stora köttbitar som skall grillas, makrill är toppen på sommargrillen.

    Här min tanke om vad jag gärna svänger ihop på grillen:

    Du behöver:
    2 st urtagna bågar*. 2 st lime. 1 näve färsk salvia. 1 näve färsk dill. 0, 5 dl flingsalt. Rapsolja. 2 msk dijonsenap. 1 kg färskpotatis. 2 st salladslök. 1 dl kaprisbär. Salt. Svartpeppar.

    * Helst tagna på flugspö så klart...

    Gör så här:
    Mixa flingsalt med färsk salvia och limecest.
    Skär halvcentimeter djupa skåror i på fisken och gnid in fisken med salviasaltet.
    Fyll buken med örter och olja in skinnet med rapsolja. Grilla fisken på båda sidor på hög temperatur. Skär limen på hälften och grilla den tills den blir lätt svärtad.

    Blanda dijonsenap med limejuice. Vispa i rapsoljan droppvis tills senapssåsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

    Koka färskpotatisen i saltat vatten, och blanda den sedan med hackad salladslök, dill, salvia, kaprisbär och senapssåsen. Smaka av med salt, peppar och limejuice.

    Servera fisken hel med örter, potatissallad, salviasalt och grillad lime.

    Dryck?
    En Erdinger alkoholfri sitter perfekt.

    fisk.jpg
     
  5. M
    Medlem Nivå 1
    Pasta med topping
    Snabbt, gott och billigt. Gör en sås på grädde och soltorkade tomater i olja. Blanda i kokt pasta (jag har använt penne). Häll upp på en tallrik och lägg på valfri topping. Jag brukar ha ruccola, pesto, parmesan och pinjenötter. Krydda med nymalen svartpeppar. De i familjen som äter kött toppar med parmaskinka.
     
  6. A
    Medlem Nivå 6
    Jag lagar gärna vildsvinskotletter med grillade grönsaker och vitlökssås. Så gott!

    vildsvinskotletter.jpg
     
    Redigerat av moderator 18 jul 10:32
  7. Semi
    Medlem Nivå 1
    B00AD52F-AD2E-434E-8559-BB831A22B440.jpeg
    En härlig Skaldjurspaella till 12 personer.

    1 kg Ris (Spansk Bomba eller risottoris)
    1 flaska vitt vin
    3 liter skaldjursfond
    2 gula lökar
    4 vitlöksklyftor
    3 Paprikor
    Olivolj
    1-2 gram saffranstrådar
    200 gr gröna bönor
    400 gr söta små tomater
    4 citroner
    Bladpersilja
    2 nät blåmusslor
    1 kg råa tigerräkor (frysta utan huvud)
    500 gr bläckfisk (fryst om du inte hittar färsk)
    500 gr Havskräftor
    1 kg kycklinglårfilé, eller mer skaldjur:)
    1 burk grillad paprika
    Allt går att byta ut och improvisera med!

    Grilla kycklinglårfilé och lägg undan
    Skala räkorna
    Ansa och kolla musslorna så de stänger sig

    Stek hackad lök i olivolja
    Lägg till hackad paprika och vitlök
    Rosta riset i blandningen
    Slå på vinet
    Slå på buljongen med saffran (mortla trådarna)
    Rör för sista gången
    Lägg i bönor
    Sjud bort hälften av vattnet
    Lägg till bläckfisk, räkor, musslor och kyckling
    Sjud ca 20 minuter
    Kasta musslor som inte öppnar sig
    Lägg på grillad paprika och tomater så blir varma
    Lägg på havskräftor, citronklyftor och persilja
    Stäng av värme och låt vila inslaget i folie ca 10 minuter
    Servera från Paellapannan
    Rekommenderar ett vin på Albarinodruvan till

    Garanterad succé en varm sommarkväll!
     
    Redigerat 10 jul 22:06
  8. H
    Medlem Nivå 1
    9DD0614B-AA72-4FA3-8C8C-BCCEC207B9C9.jpeg C3322D2E-FE9F-4AA5-8C6A-D0D30D1AB0E1.jpeg C3322D2E-FE9F-4AA5-8C6A-D0D30D1AB0E1.jpeg

    Här har ni recept på våra goda sommartacos, gott i värmen och lika lätt att göra i tältet, husvagnen, stugan eller hemma testa vetja! Och den här tävlingen tävlar jag i utan min mans vetskap eftersom att han bara tittar bort och lekar att han inte hör när jag pratar om utekök. Jag vill verkligen ha ett utekök, tänk va härligt att få laga mat ute och vinner jag så måste ju min man fixa till ett snyggt utekök (för han kan)
     
  9. S
    Medlem Nivå 2
    Mrmicke78 skrev: Grillas i foliepaket tills köttet i fisken blir vitt och släpper från fiskbenen
    Hur vet man när den inslagna makrillen blir vit och släpper från benen?
    Annars såg det riktigt bra ut
     
  10. M
    Medlem Nivå 1
    Man öppnar foliepaket lite försikt och eftersom fisken ligger med ”öppningen” av magen uppåt så faller sidorna isär och man ser då detta ganska lätt;-) Väl värt att prova och har du svårt att göra det själv är du välkommen hit så ska jag bjuda dig på en nygrillad makrill...;-)
     
  11. PiaoPeder
    Husägare Nivå 1
    3F1D1167-266E-42D3-9AA2-38A057A70E51.png 31F1F65E-014B-45C7-AD26-3C3E91317699.jpeg 1615B107-A553-4213-9EF6-82C73777C3D8.jpeg
    I sommar är vår favorit grillad Pluma och sockerkaka. Löjligt enkelt och vansinnigt gott.
    De behöver:
    En fin bit pluma( borde finnas i en välsorterad
    butik) Romansallad,ugnsrostad färskpotatis, sparris o tomat.
    Salta o peppra pluman och grilla på, den ska inte var välgrillad utan lite röd i mitten då den blir som bäst.
    Kör potatisen i ugnen med salt, peppar och olivolja.
    Dela romanhuvudet och gnussa i lite olja, salta och peppra. Grilla den och grönsakerna försiktigt.
    Servera med valfri sås. Vi gillar pico de Gallo, en mexikansk fräsch sås/ röra.
    Hacka 4 goda tomter, blanda med 4 msk hackad gul lök, en kruka hackad koriander, valfri mängd hackad chili, färskpressad lime salt o peppar.
    Till efterrätt grillar vi lite sockerkaka med färska jordgubbar och mascarponekräm med färsk basilika i, ovanligt men väldigt gott.
    Det här uteköket skulle stå perfekt på vår blivande altan med magnifik utsikt över fjällen.
     
  12. F
    Hobbysnickare Nivå 3
    1BABC407-47D6-475A-8EEC-65FDEFE2FC4D.jpeg
    Grillad tonfisk med avocado- och mangosallad:

    Sommarens bästa fiskgrillning är ett faktum!

    Receptet (4 portioner):
    - 4 skivor färsk tonfisk, minst 2 cm tjocka för att inte bli genomstekta.
    - 2 mango, tärnade.
    - 2 avocados, tärnade
    - 1 liten rödlök, tunt skivad
    - 10-20 babyplommontomater, delade i 4.
    - ett knippe färsk koriander, hackad.
    - 2-4 röda chillifrukter.
    - pressad färsk lime.
    - olivolja till salladen.
    - salt och peppar.

    Marinera tonfisken 30-60 minuter i lime, salt, peppar och skivade chillifrukter.

    Blanda ihop ingredienserna till salladen, häll över lite olja och rör om. Smaka eventuellt av med lite salt.

    Tände en grill med kol och se till att det blir riktigt het. Torka av tonfisken precis innan du lägger den på grillen och grilla sedan 2-3 minuter på varje sida. Den ska få fin färg men absolut inte bli genomgrillad.

    Ta av fisken och servera med lite pressad lime och chilliskivor ovanpå och salladen på sidan.

    Servera gärna en välkyld riesling med lite sötma kvar för att matcha den lilla hettan från chillin.


    Tillägg: då vissa reagerat på att jag lagt upp ett grilltecept vill jag vara tydlig med att det är ett gammalt recept och bild. Grillförbud ska man självklart respektera och även om det inte råder grillförbud där du bor ska du självfallet vara extra försiktig med eld i nuläget.
     
    Redigerat av moderator 27 jul 20:25
  13. Marlen Eskilsson
    Administrator · Nivå 19
    Jag har min telefon full av bilder på maträtter från grillen tagna innan torkan och eldningsförbudet. Vi hoppas att det regnar snart och vi kan grilla ute igen. Tills dess får man använda den elektriska bordsgrillen där inne under ordnade former, eller varför inte i ugnen. Det är ok att tipsa om maträtter du kan grilla.
     
  14. D
    Medlem Nivå 6
    mat1.jpg
    Champinjoner inlindade i bacon
    Ta stora champinjoner skär av foten och gröp ut lite, fyll med gräslök, ost och linda bacon runt.
    De på bilden är lagade i ugn 200 grader ca 15 min men varierar ju på storleken och lite hur man gillar de.
    Finns ju även lite andra alternativ som att ha färskost i stället som vanlig ost jag hade. Hade även på lite grillmarinering.
     
  15. Marlen Eskilsson
    Administrator · Nivå 19
    • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: