Byggahus.se

Avslag pga höjdrestriktion

 1. A
  Medlem · 499 inlägg

  AAA

  Medlem
  Vi har just fått avslag på vårt bygglov. Vår tomt har restriktioner vad gäller höjd (max 4 meter), taklutning (30 grader) samt max byggyta 200 kvm.

  Det har tagit oss sedan december förra året att rita det här huset så att vi fick med en vind inom restriktionerna. Vi har konsulterat stadsarkitekten och han har inte uttryckt att det skulle vara några problem.

  Igår, två månader efter att vi lämnat in bygglovsansökan så har byggnadsinspektören meddelat att huset är för högt, trots att det bara är 3.5 meter. Han menar att använder man en viss tolkning av plan- och bygglagen så får den lägsta ytterväggen på övervåningen vara högst 70 centimeter.

  Är det någon annan som råkat ut för att kommuner tolkat pbl så här? Och är det någon som lyckats överklaga? Kan kommuner bara sätta ihop detaljplaner och sedan ändra sig och använda diverse "tolkningar" av pbl för att hindra att man bygger, trots att det står i detaljplanen för tomten att man får bygga enligt vissa begränsningar?

  Tackar på förhand

  Berit
   
 2. KarlXII
  Medlem · 3 348 inlägg

  KarlXII

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  Åååååååååå vilka idioter.
  Vad händer om du höjer upp till 4 meter - då bör ju lägsta ytterväggen på övervåningen bli högre än 70 cm?
   
 3. A
  Medlem · 499 inlägg

  AAA

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  DET är inga problem. Då får vi 2.90 i höjd på bottenvåningen och fortfarande 70 på vinden. Flyttar vi däremot ner mellanbjälklaget, eller vad det heter, så blir det inte godkänt.

  Inledande kapitlet, sidan 118 i Plan och Bygg Förordningen borde jag ha läst innan vi köpte tomten enligt Herr Byggnadsinspektör.
  Undrar om dom hänvisar alla köpare av kommunala tomter med byggrestriktioner till denna paragraf...

  Vi håller på och försöker öka höjden mha takfönster och möjligen en takkupa.

  Berit
   
 4. KarlXII
  Medlem · 3 348 inlägg

  KarlXII

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  Sorry, jag fattar inte riktigt...
  Varför skulle inte det funka - att flytta ner mellanbjälklaget?
   
 5. A
  Medlem · 499 inlägg

  AAA

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  Detaljplanen säger enplanshus med inredd vind.

  Är det mer än 70 cm från golvet på övervåningen till den höjd där taket skär ytterväggen så är det tydligen enligt ovanstående paragraf ett två-plans hus. Antar att man kan uttrycka det som att det förhöjda vägglivet inte får vara högre än 70 cm - då blir det tvåplans.

  Berit
   
 6. A
  Medlem · 499 inlägg

  AAA

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  Hittade paragrafen på regeringens hemsida. Det står dock ingenstans om "våning" och "plan" är samma sak. I detaljplanen nämns bara plan, inte våningar. ???

  [tt]Definitioner

  9 § När det i plan- och bygglagen (1987:10) eller i föreskrifter eller
  beslut som utfärdats med stöd av lagen meddelats bestämmelser
  om byggnadshöjd, källardjup eller antal våningar gäller följande,
  om inte annat särskilt anges.

  Byggnadshöjden och källardjupet skall beräknas från markens
  medelnivå invid byggnaden. Om byggnaden ligger mindre än sex
  meter från allmän plats, skall dock beräkningen utgå från den
  allmänna platsens medelnivå invid tomten, om inte särskilda
  omständigheter föranleder annat.

  Byggnadshöjden räknas till skärningen mellan fasadplanet och ett
  plan som med 45 graders lutning inåt byggnaden berör byggnadens
  tak. Källardjupet räknas till det lägsta källargolvets översida.

  Som våning räknas även vind där bostadsrum eller arbetslokal kan
  inredas, om den enligt tredje stycket beräknade byggnadshöjden är
  mer än 0,7 meter högre än nivån för vindsbjälklagets översida
  , och
  källare, om golvets översida i våningen närmast ovanför ligger mer
  än 1,5 meter över markens medelnivå invid byggnaden. Förordning
  (1994:1237).[/tt]

   
 7. V
  Medlem · 237 inlägg

  Vilma

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  Intressant! För oss gäller ungefär samma restriktioner (en våning med inredd vind, byggnadshöjd max 4 m), dock är takvinkel och takhöjd fri. Jag har, trots åtskilliga samtal med kommun och hussäljare, aldrig lyckats få svar på frågan hur man definierar antal våningar. Har fått intrycket att det är byggnadshöjden som är avgörande. Kanske är det så att "0,7-meters regeln" inte brukar tillämpas så ofta...
  Man kan ju tycka att det bara är det utvändiga som borde vara avgörande!
  För vår del har vi dessutom två rejäla takkupor som kan ställa till det, och det där med 0,7 m hade jag ingen aaaaaning om.
  Än har vi inte skickat in bygglovansökan, men vi kör så det ryker 8)
   
 8. A
  Medlem · 499 inlägg

  AAA

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  Vilma: Om ni har ett väggliv över 70cm så skulle nog jag om jag vore som dig uttryckligen fråga om den här regeln. Jag pratade med tre olika personer på kommunen, inklusive stadsarkitekten och frågade just om det var några andra restriktioner än de som stod i detaljplanen som vi behövde ta hänsyn till. Ingen sa något. Allt detta skedde via telefon så jag har idag ingeting att hänvisa till. Fråga via epost så har du iallafall något att hänvisa till OM det skulle bli problem.

  Förutom ståhöjd på vinden så har vi utsikt från vinden, så vi ska nog försöka kolla om vi kan (har råd!) att höja taket på bottenvåningen till 2.80.

  Lycka till.

  Berit, blivande storkund av Velux takfönster
   
 9. V
  Medlem · 237 inlägg

  Vilma

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  Tack för er omtanke! Ärligt talat så vet jag inte exakt hur högt vägglivet är, måste kolla det. Drygt 1m skulle jag tippa. Eftersom vi inte är säkra på om hustypen är OK enligt regelverket har vi (dvs vår hussäljare i detta fallet) faxat in ritningarna och försökt få en kort förhandskommentar typ "javisst", "kanske" eller "glöm det". Mest bara för att veta så det inte blir tvärstopp. Men det var segt, vi blev uppmanade att skicka in bygglovansökan istället "så går det fortare". Efter mycket tjat blev vi dock lovade en kommentar. Utlåtandet vi fick visade sig vara grundat på en feltolkning av detaljplanen, handläggaren hade helt enkelt inte tagit sig tid att kolla ordentligt vilka regler som gäller för vilka tomter. Sålunda verkar det som att bästa/snabbaste vägen till ett seriöst granskande är att skicka in riktig ansökan. Tilläggas bör att denna stackars handläggare nu ensam sköter alla bygglovärenden i kommunen....

  Vi har sänkt huset med 20 cm för att klara byggnadshöjden (4m), från 2.60 till 2.40 på bottenvåningen.
  Vad gäller takkuporna så byggdes ett hus med stor kupa i höstas på samma gata, så där borde det finnas hopp om dispens. Men man vet ju aldrig!
   
 10. G
  Medlem · 10 inlägg

  getbig

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  Vi har samma förutsättningar i vår detaljplan, dock ingen begränsning på takvinkel el takhöjd. (max 45 gr "brukar" dom tillåta). Vi har ritat vårt hus själva som ni, vi har ritat in 70 cm väggliv för att utnyttja max golvyta på ovanvåningen.

  Tips; om ni funderar på takkupa, om man "drar" ut den från huvudbyggnaden räknas det som utbyggnad o inte takkupa o kan bygga mkt större så gjorde vi. Takkupa hade krävt grannars tillstånd o så stor som vi ville ha den var på gränsen till 2 vånings hus!!!

  Det vill till att fråga o fråga igen för det är ingen som berättar för en!

  Mikael
   
 11. V
  Medlem · 237 inlägg

  Vilma

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  Hurra hurra för detta forum, HÄR finns det folk som talar om saker för en! Kan vara bra att känna till alternativa lösningar om vi skulle köra fast med bygglovet.

  Berit, hur går det för er? Verkade det inte vara lönt att överklaga?
   
 12. A
  Medlem · 499 inlägg

  AAA

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  Hej Vilma

  Vi håller på och gör en del ändringar, högre takhöjd på bottenvåningen samt takfönster på övervåningen så det blir nog ok till slut. Överklaga var ingen ide. Vi har max taklutning 30 grader, och du skrev att ni får ha 45. Det gör en fenomenal skillnad! Att sänka vägglivet från 110 cm till 70 cm gjorde för oss att vi fick ca 15 kvadratmeter mindre yta med ståhöjd (180 cm i vårt fall..)

  Vi försökte även med att ta reda på om det går att lägga in ett löst/falskt golv ovanpå det riktiga golvet. Höjden mäts ju från golvets ovansida. Men det gick inte av tekniska skäl. Annars är det ju "bara" att ta bort golvet (efter inspektion) och lägga tillbaka det om det skulle behövas... Knasig ide kanske men med formuleringen ovan så vore det iallafall en möjlighet.

  Berit

   
 13. B
  Medlem · 22 inlägg

  byggare_c

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  Sitter precis och läser ovan nämnda förordning och blir lika gråhårig eftersom vi har ungefärligen samma begränsningar (4 m och max 38 grader)...

  getbig: hur menar du att det är OK att "dra ut" en takkupa så att det istället räknas som utbyggnad? Tänkere givetvis kolla med kommunens anställda men det här med att "dra ut" takkupen verkar ju som ett intressant "drag"! ;D

  /C
   
 14. G
  Medlem · 10 inlägg

  getbig

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  Tjena Byggarn!

  Titta på exempelvis Modulents Accent, det huset har en "utbyggnad" (två tom) från huskroppen, iom att dom sticker ut och inte går längs med fasaden så räknas det som en "utbyggnad ifrån huskroppen" även om det bara rör sig om 60cm som vi har. Skulle vi byggt en takkupa el frontespis som det kallas om det är lite större grejer, var vi tvungna att ha grannars tillstånd o det kunde räknas som tvåplan bla bla.... Vips så är det en "utbyggnad" dessutom är det snyggare, kommunen var mkt nöjd m den lösningen!

  Snart färdig m ritningarna, återstår bara att rita in huset på nybyggnadskartan o skicka in alla papper.

  Tips! Ta kontakt m ngn på kommunen o visa hur ni har tänkt Er huset, jag har mailat o varit uppe hos dom ett par gånger o dom verkar bara tycka det är kul att del av bygget! Dessutom lär det ju inte bli några överraskningar vid bygglovansökan, också bra m bra kontakt vid revision av ritningar under byggtiden som det lär bli!

  Kan tyckas vara krångligt man jag säger det igen, vi är priviligierade i Sverige som kan göra sånt här. Bor i England o här är det inte smidigt o inte billigt!!! OM man kan hitta en tomt vill säga!!!

  Maila gärna vid fler frågor el funderingar, skall svara så bra jag kan!

  getbig
   
 15. A
  Medlem · 499 inlägg

  AAA

  Medlem

  Re: Avslag pga höjdrestriktion

  Hej igen

  Vi har nu sänkt taket på vinden med 20 cm och höjt bottenvåningen med 20 cm samt satt in tre takfönster strategiskt på övervåningen. Ska få besked från byggnadsnämnden imorgon hoppas vi.

  Byggare_c: 38 grader (gentemot våra 30) gör stor skillnad.

  Mikael/Getbig: Var bygger ni? I England eller Sverige? Vi bor i också i England (Kingston) och ska (förhoppningsvis) bygga i Sverige (Stenungsund). Min sambos bror bygger hus i liten skala i Cambridge och jag håller med om att svenska byggnadsnämnderna är ljusår bättre än sina brittiska motsvarigheter. Där är ständig kalabalik.

  /Berit
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.