Avlutning och behandling av vackra furu stolar

21k läst  5 svar

 1. S
  Medlem Nivå 4
  Hej,

  Vi har en uppsättning av 12 furu stolar som idag är lackerade. För att fräscha upp dom och få bort en hel del av "märkena" skulle jag vilja luta av stolarna och behandla dom med något som gör dom vackra. Funderat lite på att olja med vitpigment eller liknande. Sedan läste jag om Linoljefärgens underbara förmåga samt om Gysinges matta linoljefärg.

  Jag vet inte vad jag ska göra men det jag vet är att furu är känsligt så strycka på en "färg" är nop inte så lyckat.

  Är det någon som har ett bra förslag.

  /Tomas
   
 2. EB
  Medlem Nivå 6

  Re: Avlutning och behandling av vackra furu stolar

  Jag har sett avlutade stolar, och det var inte en grann syn. Träet såg fransigt och dåligt ut. Det kanske går att luta av på ett skonsammare sätt, men lut är starkt.

  Det man kan göra i stället är att slipa med sandpapper. Det är inte roligt, jag vet, och jag hade bara fyra stolar!

  Men resultatet var helt klart värt mödan. Efter inoljning var stolarna snyggare än de varit nya. Det var inte furustolar, utan björk.

  Ska man sedan måla stolarna, behöver inte all lacken bort, bara mattas ner så att färgen fäster. Målade stolar i furu har varit mycket vanligt och kan vara väl så snyggt som trärena. En riktig linoljefärg som läggs på tunnt åldras också vackert.

  /EB
   
 3. N
  Medlem Nivå 1

  Re: Avlutning och behandling av vackra furu stolar

  Jag har lutat av många stolar och även träsoffor och brukar få ett mycket bra resultat. Dock har dessa varit målade och ej lackade.
  Jag blandar till en "gröt" av vatten och tapetklister och rör sedan ner kaustiksoda. Denna gröt går att applicera på stolen och får verka en stund. Hur länge beror på hur stark blandningen är förstås. Sedan kan man skrapa av gröten tillsammans med färgen. Det är viktigt att det inte får verka för länge och jätteviktigt att skölja hela stolen (sänka ner i vatten eller spola av) jättenoga efteråt. Jag brukar ställa den i vatten och borsta med rotborste. När den torkat sandpapprar jag för hand och de blir jättefina! Limmade möbler är dock vanskligt att luta av eftersom limmet torkar, spricker och ramlar loss.
  Om man nu absolut inte vill ha kvar de som de är alltså...
   
 4. M
  Medlem Nivå 7

  Re: Avlutning och behandling av vackra furu stolar

  Lut och liknande förstör och torkar ut träfibrerna men är det ett par stolar utan nåt speciellt antikvärde så går det ju såklart. Om stolarna har en oljebaserad lack på sig kan man annars använda varmluftspistol, det är väldigt effektivt men lite pilligt om det är svarvade ben.
  Till stolar som slits ojämnt på ytan skulle jag inte ta vitpigmenterad olja eller lack. Vitt pigment har en tendens att krypa upp till ytan och blir det som slits bort först och då får man en ojämn yta, kan vara svårt att hålla efter det snyggt.
  Jag är ingen specialist på vad man bäst behandlar en sån yta med om man inte vill använda lack eller olja, såg att någon föreslog flytande bivax i ett annant sammanhang, det kanske kana vara värt att kolla upp. Linoljefärg är ju lite pilligt och arbetskrävande men tycker du att stolarna är värda det så kör på. Men som sagt det blir helt bakvänt ur byggnadsvårdssynvinkel att först använda lut eller annat frätande och sen måla med linoljefärg....
   
 5. G
  Medlem Nivå 14

  Re: Avlutning och behandling av vackra furu stolar

  Nej,nej, ingen fara ... ska dom målas så gör man som EB föreslog :)
  sunemangs...
  matt färg på stolarna är kanske inte det bästa val. Om dom ska målas - välj en linoljefärg som är för möbler och snickerier (halvblank?) då får du en mer hållbar yta som är lätt att rengöra.
  gaia
   
 6. V
  Medlem Nivå 1

  Re: Avlutning och behandling av vackra furu stolar

  Vi har målat vårt kökstak med Gysinges matta linoljefärg och den passar jättebra där.....men jag skulle aldrig måla en möbel med den. Använd istället en vanlig traditionell linoljefärg som får en halvblank yta. Inte alls blank så att det stör. :)
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: