Avloppspump?

17k läst  14 svar

 1. R
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  "Vår" tomt, kanske idag, hoppas , sägs det att det behövs avloppspump för att nå huvustammen på avloppet, som således ligger ovanför tomten. Vad innebär detta? Någon som har erfarenhet av detta? Behövs det grävas uppsamlingsbrunn etc?

  Tacksam för svar innan 16.00 idag

   
 2. J
  Medlem Nivå 4

  Re: Avloppspump?

  Finns färdiga pumpbrunnar att köpa. En pump med nivåmätare sitter i brunnen som startar vid en inställd nivå.
  Det kanske även behövs en backventil så du inte får in stammens avlopp i din brunn, nån annan som vet ??
   
 3. F
  Medlem Nivå 7

  Re: Avloppspump?

  Det låter som et s.k LPS system, lågtryckssystem.

  Det är det vanligaste vid nyförläggning av avlopp idag då det är snabbare och billigare att bygga än traditionella system.

  Varje fastighet förses med en tank dit det måste vara självfall från husets avlopp. I tanken sitter en kvarn/pump som skickar iväg sörjan ut i kommunens system, via en backventil i tomtgränsen. Från tank till anslutningspunkt kan det vara uppförsbacke även om medlut givetvis är att föredra.

  Dessa system brukar tillhandahållas av kommun, annars fins det färdiga paket att köpa.

  Nacka kommun där jag håller till köper allt från Skandinavisk Kommunalteknik i Täby, sen får vi hämta ut grejorna hos kommun och kommun tar betalt vid anslutning.

   
 4. I
  Medlem Nivå 4

  Re: Avloppspump?

  En bekant till mig har någon slags pump som pumpar upp det de släpper ut i avloppet till gatunivå. För dem gick det på ungefär 150 000:-. Jag vet inga detaljer.
   
 5. R
  Medlem Nivå 1

  Re: Avloppspump?

  Tack för era svar,

  Tomtägaren, tillika husbyggaren, säger att det kommer kosta ca 30000:- för detta, så 150000:- kändes väääääldigt mkt faktiskt, måste väl vara detta som är haken på den i övrigit perfekta tomten vi hittat... :-/
  Vi ska träffa ovan nämnda idag igen så får vi se vad vi får för information.
  Antar att det inte är själva pumpen som är det dyra utan allt runtikring? Annars har jag hittat NY skärande pump för 8000:-.
  Frasse, det låter på dig som att detta inte är något konstigt alls, är det vanligt idag alltså? Eller ska man dra öronen åt sig? Jag menar, detta är ju ytterligare en sak så går på ström och drar således el...
   
 6. F
  Medlem Nivå 7

  Re: Avloppspump?

  Inget konstigt alls och du har helt rätt i att grejorna inte är så dyra som 150.000.

  Anslutningsavgiften inkl pump ligger på ca 100.000 för oss, det diffar lite berende på tomtstorlek, men det är ett pris som kommunen sätter för att koppla på sig på nätet. Det är m.a.o en kostnad som alla fstighetsägare i området har fått betala, såväl nya som gamla då hela området har fått nytt VA system. Det brukar stå i försäljningsannonser att "det åligger köparen att ta reda på vad som gäller mer i detalj"

  Kolla genast med din bygglovsenhet i din komun, de ska kunna informera om vad som gäller för VA för din tilltänkta fastighet.
   
 7. R
  Medlem Nivå 1

  Re: Avloppspump?

  Hej,

  det fina är att avlopp redan är indraget på tomten(de har byggt på tomten nedanför innan o drog in avlopp då, tomten är dessutom grovplanerad) o den avgiften för att koppla upp sig mot avloppet är inkluderad i köpesumman för tomten...som det är sagt, men jag ska vara noga med att fråga detta kanske.?! Några andra bra tips? :)

  Som sagt, om avgiften redan är betald så kanske 30000:- låter rimligt?
   
 8. F
  Medlem Nivå 7

  Re: Avloppspump?

  Det kan ju också vara så att jag gissar fel och att du har ett helt annat system :)

  Som sagt, kolla med kommun innan köp.
   
 9. R
  Medlem Nivå 1

  Re: Avloppspump?

  ja, självklart så får vi göra detta, tänker inte köpa grisen i säcken om man säger så, lite för mkt pengar det handlar om just, o de växer ju inte på träd direkt...

  tack så länge!
   
 10. A
  Medlem Nivå 6

  Re: Avloppspump?

  Vi har precis byggt färdigt och hade liknande förhållanden; ledningar indragna men vi fick själva stå för pumpen. Vår mark/grund entreprenör skötte det och det kostade 25,000 :- som alltså lades till deras kontrakt. Pumpen heter Piraya.
  Se till att du får med en kontrollpanel som sitter i huset samt LARM OM NIVÅN ÖKAR. Vi har för närvarande bara en pytteliten grön lampa i tvättstugan att hålla koll på.

  Berit

   
 11. R
  Medlem Nivå 1

  Re: Avloppspump?

  Berit,

  Tack för ditt inlägg, ska precis dra mig iväg och prata med tomtägaren nu, skönt att veta att det inte innebär 150000:- i extra kostnader, förhoppningsvis. :)
  Är det några andra konstigheter med det systemet eller funkar det bra? Den där pumpen, går den ofta eller är det beroende på, ja du vet.

  ;D

  Tack ska du/ni ha!
   
 12. A
  Medlem Nivå 6

  Re: Avloppspump?

  En liten uppföljning på den här tråden...

  Vi har nu bott i vårt hus ett par veckor och haft en del skoj med avloppspumpen.

  Första dagen vi flyttade in small backventilen med följden att det sprutade ur avloppspumpen. Bara badvatten som väl var. Leverantören kom och fixade ventilen bums.

  Skärtorsdag la pumpen av helt. Nivån gick upp och alla kontrollampor lyste. Stopp i ledningarna sa pumpsnubbarna. Stor lastbil med vattentank kom och blåste ur ledningarna.

  Långfredag anländer blivande svärföräldrar från England. Stor rundvandring i huset. Under mycket "åååhhhh" och "aaahhhh" demonstreras moderniteter som värmepump, centraldammsugare, datanätverk, larm, treglasfönster (!) mm. Rundvandring avslutas med att lämplig dunge pekas ut för uträttande av behov. Sånt är livet i 2000 talet...

  Skämt åsido (skämten duggade tätt hela helgen) så gick pumpen hela tiden utom en dag.

  Problemet verkar vara att i området finns flera olika typer av pumpar. Vi har en centrifugal pump medan större delen av grannarna har skruvpumpar. Ska man nu dra den kanske olyckliga parallelen med matlagning så fungerar tydligen en centrifugalpump som en kraftig elvisp och skruvpumpen som en köttkvarn. Risken finns att i vårt område så bygger skruvpumparna upp "proppar" i ledningarna som vår pump inte var stark nog att klara av.

  Mitt råd är att kolla upp om det är en blandning av pumptyper på ledningen samt att pumpen som installeras är stark nog. Jag tror inte att ena pumpen är bättre än den andra. Vår centrifugalpump byts trots detta nu ut mot en skruvpump. Vi känner att annars är risken att vid minsta problem så kommer vår "udda" pump att utpekas som aneldningen till diverse problem.

  Berit
   
 13. F
  Medlem Nivå 7

  Re: Avloppspump?

  Hos oss är det kommun som levererar pump inklusive kringutrustning samt även support.
  Det innebär att det sitter likadana prylar hos alla vilket borde förhindra de probelm som Berit träffat på.

  VA killarna kommer ut och installerar pump, kontrollkör och godkänner anläggningen. Såvitt jag vet är det mycket hög driftsäkerhet på grejorna så länge man har gjort en korrekt installation.

  Fastighetsägaren ska själv se till att pumptunnan samt alla anslutningar är klara innan man beställer ut själva pumpen. Kommun kontrollerar i vissa fall installationen innan man återfyller för att säkerställa att man inte gjort nåt dumt. Det är tydligen vissa "jag vet nog hur man gör" personer som t.ex vänt backventilen åt fel håll vilket medfört lite problem ;D   
 14. A
  Medlem Nivå 6

  Re: Avloppspump?

  Hos oss är det privat avloppsledning.
  Kommunen vill inte ha med det att göra. Fast vissa på kommunen måste få många frågor för dom verkar tycka att kommunen borde vara mera inblandad även i privata nät.

  Berit
   
 15. Matti
  Medlem Nivå 4

  Re: Avloppspump?

  När det gäller pumpar finns det mycket olika att välja mellan men högre pris ger generellt högre kvalité.
  Vid val av pump finns det många faktorer att beakta:
  främst typ av avfall i kombination med flöde, höjd och hur man vill transportera det efter pumpen.
  Centrifugal pumpar är alla men det finns tre huvudtyper och då är det pumphjulets utformning som skiljer mest:
  1. Kanalhjul, effektivast men känsligare mot större saker, sånt som inte hör hemma i ett avlopp, typ bindor, stenar osv. Kräver grova ledningar
  2. Friströmshjul, sväljer det mesta, inte riktigt lika effektiv som #1. Kräver grova ledningar
  3. #1 eller #2 med skärare, tuggar sönder allt (nästan) till en sörja. Kräver endast en klen ledning som förses med backventil.

  En pump som är anpassad av en sakkunnig skall gå i flera år utan störningar innan service är nödvändig. Spolar man ner saker som inte hör hemma i avloppet kan även den bästa pump ge upp. Det är otroligt vilka saker folk spolar ner (jag påstår inte att ni har gjort något Berit).
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: