Byggahus.se

Avloppsluftning för badrum ovanplan

 1. N
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Vi har idag ett avloppssystem som ser ut enligt bifogad bild. Vi bor i ett hus från 1936.

  KÄLLARE: Inkommande ledningar leds in under vår betongkällare och delas upp till tre avlopp i källaren (tvättstuga + pannrum).

  VÅN 1: Två stammar leds in till huset.
  1. Kök (sink + diskmaskin). 75 mm gjutjärn.
  2. Badrum (toalett + dusch + handfat). 150 mm plaströr (installation 2011).

  VÅN 2: Nuvarande läge:
  Avloppsluftningen leds vidare från köksstammen ut genom taket (öppen ledning dimension 75 mm gjutjärn)

  VÅN 2: Tidigare:
  En toalett med kvarn (fd toa enl. bild) var kopplad mot köksstammen på vån 2. Kvarnen fanns med anledning av den tunna ledningsdimensionen (75 mm). Den valde vi att kasta ut. Pga stora svårigheter att öka dimensionen på ledningen för en vanlig toalett valde vi att se över andra lösningar (det skulle bl.a. krävas rivna väggar och uppbilat betonggolv i källaren). Spolfunktion fungerade bra map luftningen.

  VÅN 2: Framtid (blåprickiga linjen):
  Det vi har möjlighet att göra nu är att bygga ett nytt badrum på vån 2 ovanför badrummet på vån 1 med toalett, handfat och dusch.


  MIN FRÅGA:
  Kommer befintlig avloppsluftning att fungera för vårt nya badrum trots att luftning är påkopplad mot köksstammen och avloppet blir kopplat mot badrumsstammen? Höjdskillnad ca 4 m mellan utlopp i tak och toalettstol vån 2.


  Om ni inte tror att det fungerar, vad beror det på? Vad kan vi i så fall göra för att få avloppsluftningen att fungera?


  Tack för hjälpen!
   
 2. Bernieberg
  Renoverare · Nivå 18
  Luftningen ska ju jämna ut trycket bakom den rusande ”kolven” av vatten så att det inte blir undertryck. Därför bör luftningen sitta allra längst uppströms i ledningen. Bäst vore om ni kan dra en ny luftning från nya badrummet och rakt upp genom tak. Man kan eventuellt koppla ihop med befintlig luftning så att man slipper en extra genomföring i yttertaket.

  Badrum på våning 1 har luftningen ”på fel sida” och eftersom du inte nämner något antar jag att det fungerar bra. Det kan det göra om det inte är för långt tills luftningen grenar på, så undertrycket hinner inte bli tillräckligt stort för att suga ur vattenlås. Det finns tumregler eller mer teoretiska ansatser för hur långt man klarar sig utan att ha luftning uppströms men jag kan dem inte.
   
 3. L
  Medlem · Nivå 11
  Nu när jag renoverade vårat badrum så var jag tvungen att ta bort en väldigt malplacerad 110mm vacuumventil, ersatte den med en 50mm vid handfatet som servar hela huset utan problem.

  Så har du möjlighet att ha kvar den gamla luftningen och klämma in en liten ventil vid handfatet på i nya badrummet så borde du vara safe