Byggahus.se

Avlopp ut i ån...

 1. V
  Medlem · 2 inlägg

  valbo76

  Medlem
  Vi har nyligen köpt ett äldre hus och har precis fått veta av en granne att halva avloppet i huset leder rakt ut i den å som tomten gränsar till, men i vårt kontrakt står det att vatten och avlopp är kommunalt. Den tidigare ägaren visste om detta men informerade varken oss eller mäklaren. Avloppssystemet har sett ut på det här sättet sedan 60-talet. På ritningar över huset visas inte att dusch och tvättstuga ser ut så här; ritningarna visar att avlopp går ut till den kommunala ledningen vid vägen. Vi anlitade aldrig någon som gjorde en ordentlig vvs-besiktning innan husköpet och det är det som oroar mig lite nu. Finns det någon risk att vi får stå för ombyggnad av avloppen? Jag vet att vi som köpare hade undersökningsplikt, men gäller det verkligen när det står i kontrakt att det är kommunalt VA?
   
 2. Hemmakatten
  Medlem · 11 629 inlägg

  Re: Avlopp ut i ån...

  Om det står i köpekontraktet eller objektbeskrivningen (som brukar läggas till som en bilaga till köpekontraktet) och dessutom säljaren har fyllt i det allmänna frågeformuläret om husets skick som mäklarna brukar tillhandahålla så är det SJÄLVKLART så att ni blivit lurade av säljaren. En utfästelse från säljaren räcker (framförallt om det finns skriftligt på det) för att man som köpare skall lita på det.
  Detta bör definitivt säljaren bekosta.
  Ja, ni kommer definitivt att bli tvungna att åtgärda avloppet så att det ansluts till det kommunala. Avloppsvatten från tvättstuga innehåller fosfater och annat elände som man inte vill ha ut i naturen orenat.

  Men först bör du väl kontrollera att det verkligen förhåller sig på det vis som grannen berättat. Borde finnas nåt utlopp vid ån (möjligtvis nedgrävt).
   
 3. V
  Medlem · 2 inlägg

  valbo76

  Medlem

  Re: Avlopp ut i ån...

  Mm, vi vet att grannen vet vad han pratar om. Han är pensionerad rörmokare och var med och byggde avloppet i fråga. Det var tydligen inte olagligt på den tiden och det fanns tydligen praktiska skäl till att de gjorde det.
  Säljaren har besvarat ett frågeformulär som finns bifogat kontraktet (inte undertecknat). De flesta vi pratat med säger precis som du att det är säljaren som kommer att få betala.

   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 43 021 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Avlopp ut i ån...

  Låter solklart med säljaren som ansvarig.

  Frågan är väl bara hur mycket krut som skall till innan du får säljaren att betala. För det första så håller jag med föregående, du bör nog försöka leda i bevis att det verkligen är så att grannen har rätt. För teoretiskt så kan ju säljaren ha fixat detta vid ett senare tillfälle som grannen inte vet något om. Alltså duger kanppast grannen utsago om att det en gång var på detta sättet som bevis.

  Sedan skulle jag nog börja med att undersöka hur mycket det skulle kosta att få det åtgärdat. Därefter kontakta mäklaren för att försöka få honom med dig i en aktion mot säljaren.

  Med litet tur så hostar han upp ersättning direkt. Annars kan det bli tufft och då är frågan om kostnaden gör det värt att processa.
   
 5. Sillastryparen
  Medlem · 155 inlägg

  Sillastryparen

  Medlem

  Re: Avlopp ut i ån...

  Vi har varit med om nästan samma sak; Objektbeskrivningen sa kommunalt vatten och avlopp. Vid stopp i avloppet anlitades firma som upptäckte via kameror och färgning av vattnet att avloppet gick rakt ut i backen i en närliggande ravin. Mäklaren visste inte vilken fot han skulle stå på och underhandlade med säljaren (en äldre dam) vars dotter ville att mäklaren skulle ordna det hela via säljarförsäkring. Hon gick till Villaägarna, hon hotade med att anmäla mäklaren (!) och situationen var bitvis inte så kul! Vi hittade bland huspappren ett gammalt dokument som säljaren skrivit under när HON köpte huset att det var "delvis kommunalt avlopp", alltså visste hon om det - vilket inte var nödvändigt för att vi skulle få rätt, men gjorde det enklare. Det inträffade var inget dolt fel utan precis som sags tidigare en "oriktig utfästelse"; Vi hade betalt för kommunalt avlopp, och då var det bara för säljaren att fixa det! Vår hållning var hela tiden stenhård och vi talade om för mäklaren att betalade inte säljaren fick det gå till rättslig prövning. (Hjälp hade vi av att min hustru är jurist... :) Till slut meddelade mäklaren att säljaren gått med på att betala installation av avloppspump och anslutning till kommunalt avlopp. MEN - samtidigt hävdade mäklaren att då var vi tvungna att skriva på ett papper som sa att vi avstod alla framtida krav mot säljaren för fel som senare kanske upptäcktes, "för det är så vi brukar hantera ärenden som dessa!". Han fick reda på att han kunde se sig i stjärnorna efter vår underskrift på ett sådant papper, eftersom det inte var ett dolt fel utan rent bedrägeri, - och han fick till slut ge med sig. - Ditt problem är dock att du ännu inte vet om det är något lurt med avloppet. Men en större rörfirma förmedlar säkert kontakt med någon duktig som kommer och kollar upp hur rören går, om de är skadade av rötter osv. Och har med sig ett rejält färgämne för att se om ån blir färgad. VÅR ravin fick en en meter bred ill-grön gata från vårt och ner till botten ca 100 meter... :), så då visste vi säkert var avloppet tog vägen... Lycka till!
   
 6. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: Avlopp ut i ån...

  I vissa kontrakt kan med kommunalt VA menas att anslutningspunkt är upprättad; behöver ju inte nödvändigtvis innebära att fastigheten är fysiskt ansluten.

  Lycka till! :) :) :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.