Byggahus.se

Avhjälpande av fel slutbesiktning. Hur göra?

 1. P
  Medlem · 28 inlägg

  PeroTT

  Medlem
  Efter ett mycket strulig husbygge och 3! slutbesiktningar innan godkännande 5 månader försenat, står vi nu kvar med ett antal fel.

  Vi har varken sett eller hört något från byggaren sedan sista besiktningen.

  Vi har pr. brev och mail förklarat och varnat om att vi går vidare med avhjälp från andra om fel inte åtgärdas inom 2 månaders fristen enligt ABS 95.

  2 månader + har nu gått........

  Att åtgärda felen kommer att kosta mera än vad vi håller tillbaka av pengar. Jag tror knappast byggaren kommer att betala detta belopp, och vi är beredda att ta denna kostnad själva. Dock önskar vi att köra detta så långt vi kan i ett försök på att få våra pengar tillbaka från byggaren.

  Hur gör man som privatperson ett giltigt fakturakrav mot byggaren och hur kan man senare förfölja detta juridiskt med evt. inkassokrav som följd?

  Tacksam för svar!
   
 2. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Avhjälpande av fel slutbesiktning. Hur göra?

  Skicka ytterligare ett brev där ni konstaterar att det nu gått 2 månader och att ni nu kommer att ta in en annan entreprenör som åtgärdar felen på den gamle entreprenörens bekostnad.
  För att vara riktigt säkra så kan ni ju skick adetta brev rekommenderat så kan de inte påstå att de inte fått brevet.

  Sedan anlitar ni en annan entreprenör för att åtgärda de fel som står i besiktningsprotokollet.

  Efter färdigställt arbete skickar ni ett brev där ni konstaterar att entreprenör XXX nu färdigställt den entreprenörens arbeten och att ni därför inte kommer att batala ut det belopp ni innehållit.
  Om det blir dyrare än det innehållna beloppet så bifogar ni kopia på den andre entreprenörens räkning och begär mellanskillnaden inom 30 dagar. (glöm inte att ange bankkonto eller liknande) Om detta belopp inte betalas ut till er så kan ni sedan driva kravet vidare genom någon inkassofirma eller liknande.


  VIKTIGT!
  Passa inte på att låta den andre entreprenören göra andra saker än de på besiktningsprotokollet när de ändå är där. Då kan ni ifrågasättas om beloppet är korrekt för just de åtgärder som den ursprunglige entreprenören skulle gjort.
   
 3. R
  Medlem · 950 inlägg

  robban44

  Medlem

  Re: Avhjälpande av fel slutbesiktning. Hur göra?

  Precis så,detta är taget direkt från Gar-bo:s hemsida:
  .................................................................................................

  "Entreprenören har normalt två månader på sig att utföra erforderliga justeringsarbeten. Gör han inte det får beställaren låta avhjälpa felen på entreprenörens bekostnad, dvs i första hand med de innehållna medlen, sedan beställaren underrättat entreprenören om detta. I besiktningsmannens uppdrag ingår att värdera felen och notera värderingen i utlåtandet. "
  ..................................................................................................

  Alltså i första hand innehållna pengar, för att om det blir dyrare fakturera överskjutande belopp.

  Men viktigt det där att först informera entreprenören och vara säker på att han fått ditt brev. Vår entreprenör protesterade först och påstod att han först skulle godkänna att vi tog in andra men efter vi påtalat ovanstående och att han genom sina protester bekräftat att han mottagit vårt brev så gick saker och ting undan med väldig fart så nu är allt åtgärdat enligt besiktningsprotokoll.

  Pengars makt och stå på sig stenhårt är det enda som hjälper, dom skall göra rätt för sig, det är dom ju själv noga med när dom skall ha betalt.
   
 4. P
  Medlem · 28 inlägg

  PeroTT

  Medlem

  Re: Avhjälpande av fel slutbesiktning. Hur göra?

  Tack för svar!

  Det är inga tveksomheter om vad som gäller.

  Som tidigare nämnd har vi haft 3 slutbesiktningar innan godkännande av och totalt 5 månaders försening på  entreprenaden. Pga allt strul tog jag upp detta vid den sista besiktningen, och det är noterat som en egen punkt i SB-protokollet vad som gäller.

  Byggaren har själva refererat till denna frist under förseningen av entreprenaden.

  Min åsikt nu är att han rakt av försöker att smite undan sitt ansvar.
   
 5. C
  Medlem · 20 inlägg

  Cathy_K2

  Medlem

  Re: Avhjälpande av fel slutbesiktning. Hur göra?

  Underbart att du tog upp den här frågan PeroTT. Jag loggade in enbart för att ställa den själv egentligen. Vi har samma problem som dig - och i vår stad är det en del som har byggt med "vår" entreprenör.

  Så många krav kunde det ha blivit... :cool: men han är på intet sätt dum när det gäller att tjäna pengar. Han hade nämligen två företag från början - dels ett AB och dels ett enskilt bolag. De som skrev avtal med hans AB har blivit blåsta - kan man säga - då AB:et gick i KK i höstas. Visserligen så faller väl färdigställande försäkringen ut för dom men jag vet inte om de täcker allt.

  Sen var det vi - bara vi det året vi byggde - som skrev med hans enskilda bolag. Han har inte varit i huset sen feb 05 trots att det finns ett stort antal fel för honom att åtgärda. Pengarna vi håller kommer inte att räcka på långa vägar. Kommer att använda mig av era tips!
   
 6. C
  Medlem · 20 inlägg

  Cathy_K2

  Medlem

  Re: Avhjälpande av fel slutbesiktning. Hur göra?

  Kom att tänka på en sak till - vi har haft 4 besiktningar och snart kommer 2-års besiktningen och han har inte kommit ett jota närmare att åtgärda. Vi vill ju gärna få klart huset nu till sommaren - men undrar nu om vi måste vänta med vissa delar till 2-årsbesiktningen? Vilka delar bör vi isåfall vänta med? Invändiga eller utvändiga? :-?
   
 7. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Avhjälpande av fel slutbesiktning. Hur göra?

  Ni skall inte acceptera att vänta med några anmärkningar som fanns vid slutbesiktningen! (om inte besiktningsmannen skrivit att det kan vänta till garantibesiktningen) Sådana fel SKALL ÅTGÄRDAS DIREKT!!!
  Jag hoppas för er egen skull att ni inte betalde ut de sista 10% så ni har pengar att låta någon annan göra vid felen.

  Eftersom det tydligen redan gått 1,5 år sedan godkänd slutbesiktning så förutsätter jag att ni inte låtit sådana fel vara som kan fara förstörande för huset. Dessa är ju oerhört viktiga att få bukt med. Estetiska fel å andra sidan påverkar ju inte husets livslängd så sådana kan man ju hålla på att tvista om.
   
 8. C
  Medlem · 20 inlägg

  Cathy_K2

  Medlem

  Re: Avhjälpande av fel slutbesiktning. Hur göra?

  Vi har hållit inne de tio procenten plus lite till faktiskt. En överslagsräkning av en byggingenjör har visat att de pengar vi håller inne inte på långa vägar kommer att räcka till att rätta till felen.

  Fel som är förstörande för husen? Vet inte vad som är förstörande för huset men de flesta felen (av de stora) är definitivt inte bra för huset - det har jag förstått. Några få skönhetsfel hann det ju bli också - men de kan vi leva med.

  Jobbigast är nog den förmodade vattenskadan och bakfallet som finns i ena badrummet och att fyllnadsmassorna under huset sipprar ut. Det är väl det som får fixas först och sen ligger dräneringen runt huset för grundt och måste ner längre. Golven inomhus är typ berg o dalbana och där måste parketten bort och sen ska plattan slipas (stort jobb eftersom vi har öppen planlösning och "helt" golv. Å andra
  sidan så lutar alla golv i huset... ;)

  Sen är det typ 100 fel till som ska åtgärdas...

  De andra entreprenörena har också gjort fel - men har åtgärdat sen dess (ja utom kakel/klinkersföretaget då) och att det blir fel är något man får räkna med - men att inte åtgärda sen det accepterar vi inte.

   
 9. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Avhjälpande av fel slutbesiktning. Hur göra?

  Tråkigt att läsa om Era problem, och jag som trodde att allt skulle fixa sig med alla nya regler för just husentrepenader, men det verkar som att dessa var ämnade åt egenbyggaren!!
  Det enda vapnet man har mot brist o fel i entrepanaden, är att hålla inne betalningen..
  Har man betalt, då har man också godkännt arbetet, så resonerar domstolen.
  Att vända sig till GAR-BO i ett sådan läge, gör att man får fler bekymmer=ingen hjälp
  dom avgör själva vad dom anser är brist o fel, och vad det kostar att åtgärda felen, och det är inte många kronor i deras ögon det kostar då. De vill också att man betalar in det innehållna beloppet till dem, så att de kan portionera ut pengar till byggaren och något till dig, det mesta behåller man själv. Finns också en gräns= halvt basbelopp, för att de skall ta upp ärendet. Så håll er undan från dom.
  Att då gå till domstol, innebär för de flesta en kostnad för ett ombud, eller 20% av detta genom hemförsäkringen. Skall man ta sin tid och pengar till en tveksam utgång i domstol, får man vara tämligen säker på att vinna, eller att där är något att vinna.
  Det får nog också röra sig om lite summa, om man vill anlita domstolen, belopp som 12.000:- är nog inte lönsamt. Om kravet är t ex 100.000:- får man nog räkna med att motparten gör invändningar, och domstolen vill att man löser tvisten själva, då man inte vet hur det slutar i domen. Skall man vända sig till domstol med sitt krav, krävs även att man kan visa på brist o fel samt en uträkning på att det kostar att rätta till felen. Till detta får man anlita en person/företag som domstolen vet, kan sin sak. En sådan besiktning/kostnadsberäkning kan kosta 15.000:-
  Har inte byggaren visat intresse för att åtgärda felen tidigt, så lär han inte komma månader efter att göra rätt för sig. Var noga med att dokumentera felen.
  Man kan naturligtvis undra om banken inte har intresse av att deras kunder hamnar i blåsväder, genom hårdare krav när pengar skall betalas ut från kreditivet. Men det går nog inte, utan det är väl trots allt Byggherren som har det övergripande ansvaret.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.