Byggahus.se

Avgränsande tomtmur lutar, vems ansvar?

 1. C
  Medlem · 3 inlägg

  Christian Emb

  Medlem
  Vi flyttade in i vårat hus för cirka två år sedan och mellan vår tomt och grannens fanns en befintlig mur som redan lutade lite. Nu har den börjat komma lite mer och vi kommer behöva åtgärda innan den rasar. Nu till dilemmat. När dessa hus byggdes för cirka 20 år sedan av byggföretaget och muren byggdes upp så skrevs det inte in vem muren tillhör. Det saknas alltså bygglov (kanske inte behövdes?). Muren håller grannens tomt på plats som ligger högre än vår. För att åtgärda och bygga nytt kommer man få lov att schakta bort från grannens tomt samt gå in den vägen då det inte går att komma in över vår.
  Vem är ansvarig för kostnader? Båda, vi eller grannen? Finns det några allmänna bestämmelser?

  Försökte få svar från kommunen men de har inte bemödat sig att svara.

  Vore väldigt tacksam för några kloka råd eller klargöranden.
   
 2. R
  Bannad · 3 605 inlägg
  Det är s.k L-profiler som är där och dom fäller för eller senare om dom inte ankras på rätt sätt , det är tjälen som fäller , troligtvis dåligt med dränering bakom och enda sättet är att gräva upp som du säger , på vilken sida om tomtgräns är den
   
  • Laddar…
 3. D
  Besserwisser · E · 14 685 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Det är den fastighet som har ändrat markhöjden som är ansvarig. Nör tomterna bebyggts samtidigt kan man ju misstänka att båda tomterna har ändrats. Då är det nog vettigt att se det som ett gemensamt ansvar.
   
 4. C
  Medlem · 3 inlägg

  Christian Emb

  Medlem
  Låter rimligt. Om vi leker med tanken att vår granne inte håller med om det delade ansvaret, hur går man isf vidare vid en eventuell konflikt?
  Det är en del av mitt dilemma. Den finns inte utritad på
   
 5. R
  Bannad · 3 605 inlägg
  Du får försöka hitta ritningar på båda fastigheterna hos kommunen om dom finns kvar , där framgår nog ev ,
  + punkter
   
  • Laddar…
 6. E
  Husägare · Sverige · 697 inlägg

  erkka

  Husägare
  Om den rasar lär det ju bli grannens problem, och då får han stå för kalaset. Jag utgår från att muren står i tomtgräns.
  Nu har ni chansen att dela kostnaden
   
 7. K
  Medlem · Malmö · 1 563 inlägg

  kindvall

  Medlem
  Lite mörkt på bilden. Om muren rasar, finns det några komplikationer? T ex har ni eller grannen någon byggnad eller annat som påverkas?
   
 8. R
  Lösvirkesbyggare · Kungsbacka, Halland · 4 222 inlägg

  roli

  Lösvirkesbyggare
  Det borde vara grannen som har allt att vinna på ett delat ansvar. För hans del är det 100% eller 50/50 ansvar som gäller, medans det är 50/50 eller 0% ansvar som gäller för TS del.

  Vore jag granne så skulle iallafall jag jobba för ett 50/50 ansvar.

  När det gäller L-stöden så kan det vara grunden som de står på som inte är riktigt gjord. Vad är det för jordmån som gäller i området? Är det lera så kan sommarens kraftiga torka ha gjort att leran har torkat ut extra mycket vilket kan ge sättningar och rörelser på saker grundlagda på leran vilket skulle kunna ha gett L-stöden den extra lutning som de nu har fått. åtgärd för detta är att schakta bort fyllningen bakom L-stöden och ta bort stöden för att kunna förstärka grunden innan åter montage av stöd och återfyllning bakom. Ett rejält ingrepp i båda fastigheternas trädgårdar.
   
 9. H
  Moderator · Stockholm · 43 098 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Med de omständigheter som gäller här, så tror jag inte att det går att säga vem som ansvarar för muren.

  Men om vi tänker oss att det är ett gemensamt ansvar. Så gäller ändå att det måste finnas konsensus om åtgärder. En part kan inte tvinga på den andre en reparationskostnad. Möjligen kan den som vägrar delta i underhållet bli skadeståndsskyldig om det sedan uppstår skador när muren rasar. Men jag tror att det är rätt långt kvar till ett regelrätt ras.
   
 10. C
  Medlem · 3 inlägg

  Christian Emb

  Medlem
  Rasar det ordentligt så ligger deras altan pyrt till. För vår del skulle ett gästhus kunna förstöras.
   
 11. N
  Tillbyggare · Karlskrona · 1 652 inlägg

  NoOne2k

  Tillbyggare
  Det bör finnas en nybyggnadskarta för respektive fastighet, den kan du be kommunen/kommunarkivet ta fram åt dig. Den visar bland annat höjderna på tomten innan den bebyggdes/marknivåerna ändrades. Utifrån den kan man se på vilken sida gräns som höjdförändringen har skett.
   
 12. K
  Medlem · Malmö · 1 563 inlägg

  kindvall

  Medlem
  Om de byggts samtidigt kan man ju anta att tomthöjderna har kommit till genom anpassning av båda tomterna, dvs er har schaktats ut och granntomten har höjts.
  Eller finns det något i tomtbelägenheten som tyder på att det främst är er tomt som har grävts ut?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.