Averka ca 100 tallar på tomt

6k läst  33 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej.. Vi har en stor tomt med massa långa och raka tallar på. Då vi ska göra en större byggnad på tomten så behöver vi fälla ca 100 tallar. Var vänder man sig och kan man få betalt för virket? Finns det något företag som fäller och betalar för virket?, alt tar med sig virket som betalning?
   
 2. yonna
  Medlem · Nivå 14
  Kolla med detaljplanen om du får ta bort dem.
   
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Vi vet att vi får avverka på vår tomt :)
   
  • Laddar…
 4. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Det beror på var du bor.


  100 tallar, då är det mycket större area än vad som behövs för huset, känns det som. :)
   
 5. H
  Verktygstokig · Nivå 8
  Inom detaljplan och om de är nog stora måste man söka kommunen om lov att ta ned.
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem Nivå 1
  Vi bor i Blekinge.. tätt mellan tallarna, byggnaden är på över 100 kvm o vi vill bli av med all träd på den delen av tomten.
   
  • Laddar…
 7. Virre87
  Medlem Nivå 1
  Husbonden.

  Frågan är om nån kan hänvisa oss till folk/företag som sysslar med detta el någon här som har gjort det kan ge tips.

  Detaljplaner å annat runt omkring är oväsentligt
  Då vi äger marken bor utanför stadsplanerat område å där det inte finns några förbehåll för skogen. Plus att grannarna är med på noterna!

  Så är det någon som har genomför något liknande? Var vände ni er? Och hur fungerade det?

  Tacksam för all info som kan föra oss i rätt riktning.
   
  • Laddar…
 8. P
  Medlem · Nivå 10
  En bra början är nog att specificera var i Blekinge ni befinner er då företag som sysslar med avverkning i många fall jobbar ganska lokalt.

  Senast vi sålde skog så hade vi ett lokalt bolag som sågade ner och så sålde vi till Sydved, vi har även sålt grövre skog till ett lokalt trävaru företag som sågar virke
   
 9. M
  Medlem Nivå 1
  Tack för tipset vi bor i sölvesborg.
  Anlitade ni ett separat företag för själva fällningen, betalade som o sedan sålde det vidare själva, ? Blev det en förtjänst eller gick det typ på ett ut?
   
 10. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  100 välväxta tallar har absolut ett värde. Även om de är skitkassa så har ju även massaved ett värde av något runt 3-400kr/m3.
  Är de i skick att bli sågtimmer så blir värdet nästan 200kr till.

  De som kan avverka åt er är ju alla möjliga stora såg och skogsägare, kolla sveaskog, holmen domän osv.
  Ett mindre och lokalt sågverk kanske kan ge mer för virket (men kan samtidigt ha mindre möjlighet att stå för avverkningen).

  Men om ni har bråttom, så är det antagligen ert största problem, ska ett bolag få dit en skördare och ordna transporter så är det ju inte fixat över dan direkt. Och sen fäller man inte skogen precis alla årstider heller.

  Det finns många varianter, att ni säljer avverkningsrätt, då tar köparen hand om allt, eller att ni säljer virke uppstaplat vid väg, och då får ni själva ordna med fällning och att ta ut fram till väg. Det senare ger alltså mer betalt, men kostar i i en annan ände för fällningen.

  Tänk också på stubbarna och riset. Om ett bolag bara kör en skördare rätt genom det hela utan att sen ta hand om något har ni ett otroligt drygt jobb kvar att ta hand om stubbar och ris. Och man får inte göra riktigt vad som helst med detta skogsavfall. T.ex får det absolut ej grävas ner.
  Så har ni kontakt med olika aktörer, kolla i vad mån de kan vara behjälpliga med detta.

  Och tänk också på att när ni säljer skog, så får ni antagligen en hel del skatt att betala sen nästa år.
   
 11. P
  Medlem · Nivå 10
  Ja så gjorde vi, vi tjänade nog en sådär 50 000kr eller nått den gången, max 1/3 av försäljningspriset gick åt att betala för arbetet, men det var gallring så det var ju betydligt mer arbete än att bara plocka ner ett gäng träd på en yta.

  Sen finns det ju företag som jobbar med att ta ner enstaka besvärliga träd osv men såna firmor är inte de du ska leta efter vid så många träd-
   
 12. M
  Medlem Nivå 1
  Tack så jätte mkt för ett så bra svar (y) Många tips och värdefull info som vi tar till oss :)
   
 13. M
  Medlem Nivå 1
  Tack så mkt för tipsen. Är så svårt o veta vart man ska vända sig och man vill ju så klart tjäna så mkt som möjligt på ett sådant här projekt. Man är ju sig själv närmast :D
   
  • Laddar…
 14. M
  Husägare · Nivå 6
  Om det inte strider mot några regler att tipsa om en "konkurrent" så finns även detta forum som skulle kunna vara användbart:

  https://skogsforum.se/forum.php
   
 15. T
  Medlem Nivå 4
  Sök efter lokala avverkningsföretag. Be om pris på avverkning och skotning. Snittet ligger runt 90-100 kr / m3fub för skördare och skotare. Lite beroende på drivningsavstånd.
  Be dom sortera för timmer och massaved och lägga ut vid väg. Mät sen hur mycket du har av varje.

  Har du 100 grova tallar kan det bli runt 80-100 m3sk beroende på längd och diameter så ta höjd för 10 000 kr. i kostnad.

  Sen tar du in leveransprislistor från virkesköpare och jämför och säljer virket som leveransvirke.

  Har du inte skogsfastighet kan du inte göra skogsavdrag så du får kolla upp hur det blir med skatten. Virkesköparna rapporterar inköp till SKV, bara så du vet.
   
  Redigerat 14 apr 21:45

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: