Byggahus.se

Avanza chockhöjer "Sveriges billigaste bolån" - Landshypotek fortsatt bästa bolånebanken

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 296 inlägg
  Avanza Bank lanserade Avanza Bolån+ i samarbete med Stabelo för ett år sedan (i januari 2018) med sloganen "Sveriges billigaste bolån". Deras bolåneerbjudande låg då på 1,29%, billigt även om de aldrig varit billigast.

  Den 19 november 2018 sänkte Avanza bolåneräntan till 1,09%, sannolikt i ett försök att få uppmärksamhet och fler bolånekunder eftersom både Landshypotek, Hypoteket och Danske Bank då kunde erbjuda bättre bolåneräntor än Avanza. Landshypotek hade 1,08%, Hypoteket 1,28% och Danske Bank 1,19% (om man sparade 100 000 kr).

  Du kan läsa artikeln här: Avanza chockhöjer "Sveriges billigaste bolån" - Landshypotek fortsatt bästa bolånebanken
   
 2. Dan_Johansson
  Medlem · 4 260 inlägg
  Kollade på Danske Banks hemsida, men kunde inte hitta något om 1,19% om man hade ett sparande på (minst?) 100kkr?
   
 3. Per Eskilsson
  Administrator · 5 570 inlägg
  Oj, jag kunde inte heller hitta detta nu när jag kollar igen. Erbjudandet på 1,19% för de som sparar 100 000 kronor hos Danske Bank verkar de ha tagit bort. Jag har nu ändrat i texten och placerat dem på 5e (istället för på 3e) plats. Tack för att du uppmärksammade mig på detta.
   
 4. P
  Medlem · 39 inlägg
  Bör tilläggas att kravet för att få bolån hos Landshypotek, är att summan på lånet uppgår till minst 750tkr. Inte alla som vill eller behöver låna så mycket och då är plötsligt Landshypotek inte alls lika billiga.
   
 5. Per Eskilsson
  Administrator · 5 570 inlägg
  Det kravet hade jag missat. Nu har jag lagt till: "kravet är att du har en belåningsgrad på max 50%, att du lånar till en villa eller fritidshus och att ditt bolån är på minst 750 000 kronor.". Tack för att du sa till.

  Jag trodde inte så många hade mindre bolån men nu när jag kollar i vår egen räntedatabas så ser jag att ungefär 10% har lägre bolån än 750 000 kronor. I verkligheten är den procentsiffran sannolikt mycket högre än 10% eftersom vi har fler villaägare än bostadsrättsägare som besöker oss.
   
 6. F
  Medlem · 1 522 inlägg
  Nu när ni tagit med villkorade bolån finns det faktiskt ännu bättre. Nordnet har till exempel räntor ned till 0,69%.
   
 7. Per Eskilsson
  Administrator · 5 570 inlägg
  Alla bolån är villkorade, fast på olika sätt. Belåningsgrad, bindningstid och storleken på bolånet är de vanligaste villkoren.

  Och ja, det stämmer att det finns ännu bättre bolåneerbjudanden än Landshypotekets bolåneränta på 1,08%. Men anledningen till att jag inte valt att ta med dem är att villkoren för dem är så speciella, nästan absurda.

  Lägst bolån får du hos Nordnet, om du lånar mellan 1-10 miljoner och om din belåningsgrad är på max 50% och om du låter Nordet förvalta 10 miljoner kronor åt dig. Då får du en bolåneränta på 0,69%.

  Jag vågar sticka ut hakan och säga att Nordnet inte har så värst många kunder (om några alls) som uppfyller dessa kriterier och samtidigt vill låna pengar till sitt boende. Nordnet har också bolåneräntor för 0,79, 0,99 och 1,19% beroende på hur mycket du sparar hos Nordnet. För att få ett bolån på 0,99 hos Nordnet måste du spara minst 2,5 miljoner hos Nordnet.

  Sedan finns Avanzas superbolån för private banking-kunder som ligger på 0,79%. Även där är kravet att du lånar 1-10 miljoner, att din belåningsgrad är på max 50% och att du sparar 3 miljoner hos Avanza. Problemet med Avanzas superbolån är att de bara lånar ut ibland, när det passar dem, när de har överlikviditet i bolaget som de hellre lånar ut till kunder än på något annat sätt. Just nu går det t ex inte att få detta speciallån och så har det varit under en längre tid.

  Sedan har vi upppstickaren Enkla som lånar ut i tre år till 0,95%, men bara om ni behöver låna max 5 miljoner (om ni är två) eller max 2,5 miljoner (om du är ensam) och du har en belåningsgrad på max 50%. Problemet med Enkla är att de sägs ha svårt att få till finansieringen, vilket gjort att de bara kunnat handplocka några få kunder. Ingen, annat än de själva, verkar veta hur få kunder de har.

  Sedan har vi SBAB där det hypotetiskt tidigare varit möjligt att få en boränta på 0,96%, om belåningsgraden legat på runt 40-45% och om du lånar minst 4 miljoner kronor och om ditt hus är miljöklassat. Idag när jag testade SBABs räntekalkylator var lägsta möjliga boräntan 1,34% (minus eventuell miljörabatt på 0,10 som gör att man kan hamna på 1,24%), denna ränta har SBAB signalerat att de kommer öka.

  Vi får inte glömma Skandiabanken som nu annonserar att du kan få 1,10% om du flyttar ditt pensionssparande till dem.

  Det är snårigt detta med bolån. Bankerna vill inte att det ska vara enkelt.
   
  • Laddar…
 8. Per Eskilsson
  Administrator · 5 570 inlägg
  Vill bara berätta att jag fick mail från Avanza idag.

  Så här skriver de:
  "Tacksam om ni kan rätta er text om att vi skulle ha marknadsfört Bolån+ som Sveriges billigaste." angående gårdagens artikel "Avanza chockhöjer "Sveriges billigaste bolån" - Landshypotek fortsatt bästa bolånebanken" https://www.byggahus.se/avanza-choc...olan-landshypotek-fortsatt-basta-bolanebanken.

  "Vi har aldrig marknadsfört Bolån+ som Sveriges billigaste bolån. Däremot har vi en gång i tiden marknadsfört vår Private Banking-lån Superbolånet som Sveriges billigaste bolån.

  Utöver felaktigt påstående att Bolån+ skulle marknadsfört som ”Sveriges billigaste bolån” kommer Danske Bank höja sin 2-årsränta på 1,29% till 1,59% (https://danskebank.com/se/nyheter-o...ws/2019/danske-bank-justerar-bolaaneraentorna), givet din sammanställning antar jag att vi då skulle ta femte platsen istället?"

  Vad säger ni andra när ni läser Avanzas blogg "Snart finns Sveriges billigaste bolån* nära dig"?

  I bloggen som är från 14 november 2017 står det "Därför är vi idag extra glada för att kunna presentera Bolån+ för er. Vi har pratat med Emmy Jansson, affärsansvarig för vårt nya bolån, för att få veta mer.".
  https://webcache.googleusercontent....ste-bolan-nara-dig/+&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se

  I bloggartikeln finns det även ett inbäddat Youtube-klipp där "Bolån+ Sveriges billigaste bolån" med visas upp med stor text.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  BE86A3A4-9A8E-4D46-A204-54D0FABE73BA.jpeg


  I pytteliten grå text står det naturligtvis en disclaimer "Sveriges billigaste bolån i jämförelse med genomsnittsräntan för 3 månaders bindningstid hos Swedbank, Handelsbanken, Nordea, SEB, Länsförsäkringar samt SBAB per den 171031." men att Avanza hävdar att de aldrig använt ”Sveriges billigaste bolån” för deras Bolån+ är en lögn.  Youtube-klippet som Avanza länkar till i bloggartikeln är visserligen "olistad" men fortfarande publik (åtminstone ett litet tag till).

  En olistad video kan ses och delas av alla som har länken till videon men visas inte för för andra som öppnar fliken Videor på Avanzas kanalsida.

  Nej, jag står fast vid att Avanza har använt "Sveriges billigaste bolån" i sin marknadsföring för Avanza Bolån+ och att deras Bolån+ aldrig varit billigast och är det inte nu heller.

  Det är till och med lite komiskt att Avanza har kategoriserat Youtube-klippet under kategorin Nöje. De kanske inte var allvarliga med sitt erbjudande? ;)

  Avanzas Superbolånet för Private Banking-kunder har däremot använt sloganen "Det ska vara billigt att vara rik", inte "Sveriges billigaste bolån". Avanzas superbolån ligger på 0,79% om man låter dem förvalta minst 3 miljoner kronor och om man har en belåningsgrad på max 50%. Men detta specialbolån ger de bara ut ibland och i samband med att de varit överlikvida. Just nu ger de inte ut detta bolån.
   
 9. S
  Medlem · 2 135 inlägg
  Kontra med att anmäla dem till Konsumentverket för missvisande marknadsföring.
   
 10. martin43
  Medlem · 2 103 inlägg
  Svara Avanza detta, inte oss.

  Landshypotek-lånet puttrar för övrigt på fint. Är inne på andra året nu. Jag stannar kvar så länge räntan är bra, så enkelt är det. Önskar att fler var aktiva och röstade med fötterna! Nuförtiden är det så enkelt att flytta ett lån.

  PS. Är iofs också nöjd Avanza-kund sedan 10+ år. ;)
   
 11. Per Eskilsson
  Administrator · 5 570 inlägg
  Jag valde mellan att svara dem direkt eller att posta det här. Det kändes bättre att skriva här så att fler får vetskap om det. Jag tror nog Avanza även läser här. Om inte så får jag väl skicka en länk till dom när de frågar igen varför vi inte ändrat artikeln.
   
  • Laddar…
 12. martin43
  Medlem · 2 103 inlägg
  Jag anser alltid att åtminstone det första svaret i en icke-offentlig konversation där man har olika åsikter skall gå direkt mellan parterna så att den som gjort eller sagt vad det nu är alltid har åtminstone EN chans att stå fast eller backa innan man lägger ut "på nätet". Annars odlar vi ju den moderna kulturen att döma fort och på förhand, som ju "internet" är så bra på...

  Så att inte ens svara dem "Jag håller inte med, därför att... " tycker jag är helt fel och ojuste. Hade jag skrivit något inlägg nånstans, eller sagt något till någon irl och tre dagar senare hittar jag en tråd eller hör i fikarummet att jag är en stor idiot hade jag bra gärna velat ha i alla fall EN möjlighet där jag kan välja att backa eller att stå för vad jag nu skrivit eller sagt (och därmed kanske bli idiotklassad), innan det smutskastas offentligt, i fikarummet etc.

  Jajaja, detta inlägg kan uppfattas som överdrivet, det "handlar ju bara om ett girigt företag", men alla ska behandlas med respekt. Är detta ens Avanzas officiella ståndpunkt eller en enskild medarbetares misstag? Just därför de och alla andra ska ha en chans. Är man journalist tycker jag dessa principer är oerhört viktiga, och därför jag köper jag aldrig vissa tidningar t.ex. :)

  Just i sakfrågan var det ostrategist av Avanza att marknadsföra lånet så om de inte hade tänkt att det skulle vara det billigaste bolånet.

  Sen har Landshypotek nästan inga bolånekunder alls (du och jag och 998 till eller hur få var det nu igen, det stod i nåt utskick före nyår), så jämfört med "marknaden" var Avanza vid lanseringstillfället inte speciellt långt ute och cyklade. Men de har hävdat det, absolut!
   
  • Laddar…
 13. Per Eskilsson
  Administrator · 5 570 inlägg
  Jag fick två mail igår från Avanzas produktägare för räntor om just detta. Jag ville hellre göra en grej av det och publicera en uppföljningsartikel typ med rubriken ”Avanza dementerar att de marknadsfört Bolån+ som Sveriges billigaste bolån” men fick inte göra det.

  Jag tyckte feedbacken från Avanza var komisk och hade ett visst nyhetsvärde för våra läsare där Avanza rent instinktivt går i försvar och inte säger som det är utan hellre smutskastar en konkurrent (att Danske Bank ska höja sina räntor).
   
 14. T
  Medlem · 2 609 inlägg
  Du gjorde helt rätt Per! All transparens är bra när det gäller banker och bolån.
   
 15. fredri_k
  Medlem · 121 inlägg
  Känns mycket bra just nu att man var ”slö” och missade skicka in ett dokument som saknades och inte hann byta i december..