Byggahus.se

Att lösa telefoni och bredband för nytt hus

 1. thojak
  Medlem Nivå 5
  Planerar att bygga nytt hus så småningom utanför tättbebyggt område. Många avgifter är det men någon borde man kunna slippa.

  Telefonin borde gå att lösa med t. ex. Telenors Mobil hemtelefon. Det bygger på att om man har en mobil så får man också ett fast nummer som man kan ringa ut och in på till normala taxor. Tanken är att slippa Telias anslutningsavgift för minst 7000 kr för en vanlig kopparledning. Nån som provat?

  Nästa fråga är då bredbandet, ja här får man vara kreativ, t. ex. kan man ju dela trådlöst nätverk med en granne om det inte är för långt och de har bra hastighet. Finns även antennförstärkare som kan hjälpa.

  TV:n går ju att få via satellit eller så.

  Allt för att slippa betala dyra omotiverade anslutningsavgifter där man ändå måste göra jobbet själv...;)

  Synmpkter?
   
 2. F
  Medlem Nivå 10
  Trådbundet kommer alltid att ha fördelar framför trådlöst. Det är dumsnålt att inte ansluta telekom med någon form av tråd (fiber eller koppar).
   
 3. M
  Moderator · Nivå 18
  Instämmer där. Trådlöst har sina fördelar främst i smidigheten men prestanda och störkänslighet gör det till en kompleteringsteknik enligt mig
   
 4. thojak
  Medlem Nivå 5
  Jag vill nog påstå att det inte alltid kommer att vara så att trådbundet alltid kommer att vara överlägset. Det beror snarare på vad man använder bredbandet till.

  För telefoni och TV kan nog trådlöst vara helt Ok i de flesta lägen om man har bra täckning.

  För bredbandet beror det väl på vad man använder det till och hur många det delas med.

  Jag kan hålla med att om man ska ladda ner film eller streama video så behövs ännu trådbundet men det kommer också att ändras om några år. Om man däremot använder bredbandet för surf och mail spelar det absolut ingen roll om man har bra tillgång till ett trådlöst nätverk som sedan är anslutet till ett fast nätverk med typ 8Mbit/s eller om man har fast anslutning via tråd på 10 eller 100Mbit/s. Det mobila trådlösa nätverket(via adapter i PC) som man får via operatören är däremot än så länge rätt dåligt.

  Någonstans delar du ju på kapaciteten med en hel mängd andra. Antingen hemma via det trådlösa bredbandet och/eller på station. ADSL är tidvis ändå rätt dåligt om man har otur och råkar vara inkopplad tillsammans med en massa fildelare eller filmälskare. ADSL är ju det man får från Telia, i alla fall där jag tänker bygga.

  Tycker jag vill säga men man kan ju fega ur när man väl ska till å bestämma sig förstås...:D

  /Thommy
   
 5. M
  Moderator · Nivå 18
  Problemet är just det där med god täckning, regn/snö åska, grannars glada ombyggnationer osv, allt kan påverka. Sen är ju belastningen precis som du säger en flaskhals, i synnerhet i radiofallet iom att du måste trängas hela vägen.
   
 6. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Utanför tättbebyggt område kan man i framtiden glömma koppartråd och ADSL. Skanova kommer att plocka ner alla luftledningar efterhand, och om man inte bor på ett ställe där det är lönt att bygga ut fiber blir det varken fast telefon eller bredband via kabel.

  Vad beträffar trådlöst så kan visst hastigheten öka, MEN frekvensutrymmet är begränsat. Ju fler som surfar desto mindre bandbredd till var och en. Detta är ett fundamentalt problem som det endast går att lösa med fler och mindre celler.

  Att man skulle bygga ut antalet celler kraftigt i glesbyggd, kan vi nog tyvärr inte hoppas på.

  Framtidens applikationer kommer med all säkerhet att kräva en våldsam bandbredd. För fem år sedan fanns inte fildelning, för tre år sedan fanns inte Youtube. Vad kommer om 10 år? HDTV On Demand säkerligen, flera sådana kanaler samtidigt dessutom. 3D-TV? You ain't seen nothing yet.

  Satsa på så mycket bandbredd du någonsin kan få är mitt tips via en trött 2 Mbit/s anslutning.
   
 7. M
  Moderator · Nivå 18
  Vi får väl se hur det går med nedplockandet, Telia och PTS är inte helt eniga därvidlag, i synnerhet inte efter att telia har stoppat fastmobiltjänsten
   
 8. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Att det inte kommer att hänga koppartråd på trästolpar i framtiden kan vi nog vara ganska övertygade om, underhållskostnaderna är astronomiska.

  Fastmobil installeras fortfarande när lutfledningen måste tas ner av underhållsskäl.
   
  Redigerat 23 okt 2008 22:30
 9. M
  Moderator · Nivå 18
  Nåväl, oavsett vilket så kom ju PTS med sitt ställningstagande idag och man är ju kvar på linjen att det ska tillhandahållas förbindelser med tillräcklig kvalitet oavsett plats. Sen om det innebär trådat eller radio, det är en helt anna fråga. Finns ju också en diskussion i EU parlamentet om att höja de 20Kbit data som en teleleverantör måste garantera upp till 1-2 Mbit. Går den igenom så kommer det att förändra det hela rätt radikalt
   
 10. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Det vore ju ett stort steg framåt, problemet idag är ju just att man endast kräver garanterad talförbindelse.
   
 11. M
  Moderator · Nivå 18
  Idag kan man kräva att leverantören ska tillhandahålla 20Kbit/s datatrafik men hur man gör det är upp till operatöreren. Ett analogt modem räcker ju tex....
  citat ur elkom
  29 a § En anslutning enligt 5 kap. 1 § första stycket 1 lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation skall vara utformad så att en slutanvändare som begär det kan sända och ta emot data med en hastighet om lägst 20 kbit/s. Om detta inom rimlig tid kan tillgodoses genom andra anslutningsformer, får hastigheten i anslutningen vara lägre. Förordning (2004:192).
   
 12. thojak
  Medlem Nivå 5
  Det är ingen tvekan om att man vill ha en leverantör som kan leverera samtliga tjänster(telefoni, bredband, TV) av bra kvalitet till en vettig kostnad. Då kan man ju tänka sig att betala lite mer för den.

  Som det är nu får man bara en del av detta, ibland av tvivelaktig kvalitet samt får göra en stor del av jobbet själv och inte minst till en mycket hög engångskostnad.

  Det jag menar är om man istället kan lösa dessa delar individuellt på ett kostnadseffektivt sätt tills det dyker upp vettiga alternativ. Trådlöst eller fast. Antingen med hjälp av ny teknik eller lagstiftningsvägen.

  Känns fel att betala massor för något som inte är bra.