Atmos oljebrännare

306 läst  17 svar

Sida 1 av 2
  1. G
    Medlem Nivå 1
    Hej
    Finns det någon med erfarenhet av Atmos oljebrännare
    Jag har problem med att magnetventilen för olja ej öppnar. Initialt trodde jag det var reläboxen som gett upp och inhandlade en ny Samma problem kvarstod (Landis LOA 21)
    Om jag kopplar konstantström till spolen så funkar pumpen perfekt och oljan flödar
    Det ända jag ej har bytt är flamvakten men den är uppmätt och fungerar ( Ny är nu beställd)
    Någon som kan komma med en bra ide om vad det kan vara som är fel
     
  2. L
    Medlem · Nivå 12
    Det låter ändå som reläfel, alternativt avbrott i kabeln till magnetventilen. Uppenbarligen är magnetvetilen ok eftersom den funkar med konstant spänning.
    Magnetventilen öppnar troligen inte direkt utan det är en fördröjning. Har du väntat tillräckligt länge? Löser relät ut efter en stunds startförsök?
    Mät på trådarna från magnetventilen under startförsöket och se om du får någon spänning på dem.
     
  3. G
    Medlem Nivå 1
    Min första misstanke var även det att det var kabelfel
    Dock så har jag bytt kabeln samt även mätt upp den och den är hel
    Relät är bytt till ett sprillans nytt
    Min fundering är om det är något i styrningen som kollar fotocellen innan start
    Jag har försökt hitta en funktionsbeskrivning av reläet men ej lyckats
    Någon som har en?
    // Lasse
     
  4. R
    Medlem · Nivå 11
    Det står en beteckning på en skylt på brännaren , lägg upp här relät kan vara lite olika p.g.a årtal
    Alla brännare har i princip samma funktion
    1 termostaten aktiverar spänning till relät
    2 Fläkten startar
    3 Den går i antal sekunder för att ventilera brännutrymmet ( inga gaser kvar )
    4 Startar elektroderna ( blixten startar )
    5 Manetventilen för olja öppnar
    6 Flamvakten känner av att lågan brinner
    7 Blixten stoppar
    8 Brännaren går ( lågan brinner )
    9 Termostaten säger till , rätt temp på pannan uppe
    10 Magnetventilen stänger och fläkten kan gå någon sekund efter

    PS du kan kolla flamvakten med en ficklampa OBS ingen LED fel spektrum på ljuset
     
  5. L
    Medlem · Nivå 12
    Jag har för mig att LOA21 har utgått och ersatts av LOA24. Är det en 21 du har fått tag i ändå?

    Om du har fel på fotocellen eller om den indikerar fel så löser reläet ut efter ett tag. Fläkten startar och förventilerar en tid, sen öppnar magnetventilen och gnistan tänds. Om tändning misslyckas känner fotocellen det och reläet löser ut. Om du får falskljus på fotocellen under förventileringen så löser reläet även då
     
  6. R
    Medlem · Nivå 11
    Tänder den upp gnistan , bör gå att se i något kikglas
    Om elektroderna sitter lite fel så blåses gnistan bort från oljan och kan inte tända oljan
    Här har du ett felsökningschema

    intra.enertech.se:3372/api/v1/uploads/17800253.pdf

    ( scrolla så kommer den upp lite längre ner ) inte för din , men som jag sa alla har samma förlopp
    Och en bild på hur elektroderna bör vara , sitter dom lite fel så kan det gnistra till jord i stället
    för mellan elektroderna .
    Hittar inte så mycket mer
     
  7. G
    Medlem Nivå 1
    Jag har mätt på magnetventilen Ingen spänning till denna under startförsöken. Min fundering är som jag nämnde tidigare om det finns något villkor i styrningen som måste uppfyllas för att släppa på spänningen. Finns ju inga andra komponenter än fotomotståndet.
     
  8. G
    Medlem Nivå 1
    Hej
    Tyvärr kunde jag ej följa din länk
    Men allt funkar till punkt 5
    Tändaren funkar även den utan anmärkning
    (Jag har riggat upp brännaren på en bänk i garaget)
    Misstänker enligt din beskrivning att det är fotocellen som strular under ventileringen och därför så startar ej oljan
    Ny beställd fortsättning följer
     
  9. R
    Medlem · Nivå 11
    Då är det nog inte mycket mer än elektronikendelen som bråkar . läste du länken jag visade
    Villkor för startförsök är att det inte finns någon låga ( svart i pannan ) fläkten går , det är detsamma
    som att pumpen går , samma axel , gnista komma och magneten ska öppna för oljan
    den tänder fotomotståndet svarar med att nu är det låga , jag stänger blixten , sen ska det gå
    Ingen el till magneten , du hade bytt fotomotståndet , prova med att skifta ledningarna från den
    plinten , kan vara polaritetsfel
     
  10. R
    Medlem · Nivå 11
    Starta på en bänk ???? Passa dig om den tänder , det blir en låga som inte förväntar dig ,
    rakt i nosen om du har otur det finns alltid lite olja i pumpen

    intra.enertech.se:3372/api/v1/uploads/17800253.pdf

    kopiera in det här i sökrutan på Google och tryck return så kommer den upp ,scrolla och ett
    felsökningsschema kommer rätt långt ner
    Fram till punkt 5 . Då är det något med indikering av fotocellen som bråkar , om du lyser med
    en ficklampa ( ingen LED ) på fotocellen så ska blixten slockna
    En fotocell kan bråka om ledningarna kommer ( polaritet ) fel , går att skifta för att prova
    om den inte startar
     
  11. L
    Medlem · Nivå 12
    Det går fint att starta i bänk, men man måste ha koll på lågan. Har provkört många brännare på så vis.
    Däremot så måste du lura fotomotståndet om du ska starta brännaren utanför pannan, för annars indikerar den för falskljus, och magnetventilen kommer aldrig att öppna.
    Du får ta loss motståndet och hålla det i handen så det inte detekterar ljus.
    När brännaren startar så släpper du så att det indikerar ljus igen.
    Det gäller att vara med här.
    Se upp så du inte eldar upp något, det råder eldningsförbud :)
     
    rävlyan gillar
  12. L
    Medlem · Nivå 12
    Alltså för att förtydliga. Fotomotståndet ska inte kunna se ljus förrän brännaren har kommit så långt så att den har tänt lågan.
     
    rävlyan gillar
  13. G
    Medlem Nivå 1

    Har den sitter i en gigg . Har provkört flera gånger på säkert sätt i samband med att jag bytte lager mm.
    Men just nu är det riskfritt gällande eldningsförbudet (Kan det va så att brännarna läst varningarna i tidningen :D)
    Tror nog fortfarande på felsignaler från fotocellen
    Fick farm beskrivningen så nu är det bra att testa vidare. stort tack
     
  14. G
    Medlem Nivå 1
    Tror att ev. missen ligger i att jag ej lurat motståndet. Jag monterade t brännaren i ett spirorör förra gången men denna gång så modifierade jag med ett gammalt brännarrör som är kortare. kan nog komma in lite ljus:thinking:
     
  15. L
    Medlem · Nivå 12
    Ja det kan det vara. De är väldigt känsliga för omgivande ljus.
     

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: