Byggahus.se

Åtgärder för fukt delvis inredd vind

 1. J
  Medlem · 16 inlägg

  Jakob78

  Medlem
  Vi bor i ett hus från 1936, flyttade in i somras. Installerad fjärrvärme för drygt 6 år sen. Eldstad används ej. Ingen tilluft förutom från otäta, äldre fönster. Ingen övrig ventilation, mekanisk eller icke mekanisk. Fönstren kommer att renoveras och tätas så småningom och tilluftsdon kommer monteras i samtliga sovrum och i vardagsrum. Dusch finns i inredd källare med fuktstyrd PAX-fläkt som är monterad i murstockskanalen. Ventilation från köksfläkt också monterad i murstock.

  Vindsplanet är uppdelat i 2 delar med vägg och dörr emellan, där den ena delen är inredd och isolerad, använts som boende sedan 70-talet och sen andra delen använts som kallvind. Föregående ägare har tilläggsisolerat denna del hjälpligt med 95 mm isolering och spånplatta. De har dock inte sett till att skapa en luftspalt vilken tillsammans med dålig ventilation skapat kondens och tillväxt på råsponten. Vi kommer göra om isoleringen och skapa luftspalt, byggarna som lägger taket kommer sätta in mögelstopp i samtliga takstolssektioner. Dock har vi fått rek att öka ventilationen för att förhindra fuktangrepp på råponten men det är här som jag får så många olika bud.

  Vissa säger att vi behöver frånluft i form av fläkt, fuktstyrd eller konstant. Vissa säger att det räcker med en tilluftsventil igenom gavel på kallvindssidan. Vissa rek att vi inte gör något alls. Andra att vi bör installera en avfuktare på vinden. Planen är att såsmåningom kanske kunna använda detta utrymme som varmvind men det kommer krävas tjockare isolering och således kommer takhöjden att minska ganska rejält vilket blir ett annat huvudbry.

  Räcker det med en tilluftsventil eller måste vi ha en fläkt som forcerar ut luften? Några andra alternativ som inte kostar skjortan? Tack!
   
  Redigerat 17 mar 2020 13:12
 2. H
  Medlem · Karlskrona · 6 425 inlägg

  huggan

  Medlem
  Det har forskats kring detta och ventilation löser inga problem utan förvärrar då det sänker temperaturen på vinden.

  Två sätt löser problemet:

  Höj temperaturen på vinden.
  Hindra varm fuktig luft att stiga upp på vinden.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.